Fødselsdepression kan opdages, før barnet er født
26 januar 2017

En fødselsdepression er kendetegnet ved, at enten mor eller far ikke kan føle glæde over deres barn.

Og faktisk kan følelsen opstå, før barnet overhovedet er født.

Derfor har en række læger og forskere fra Rigshospitalet og praktiserende læger i København dannet en projektgruppe og undersøgt effekten af at screene for fødselsdepression, før barnet fødes.

Undersøgelsen viste, at man ved at opdage tidlige tegn på depression hos forældrene, kan forebygge en forværring af symptomerne.

»Derfor foreslår vi, at der indføres tilbud om systematisk screening for fødselsdepression af kommende fædre og mødre ved graviditetsundersøgelsen hos deres praktiserende læge,« forklarer Svend Åge Madsen, der er forskningsleder på Rigshospitalet og leder af projektgruppen i en pressemeddelelse.

Indtil videre har lægerne praksis været, at man har undersøgt forældre for fødselsdepression seks til otte uger efter fødslen.

Men resultaterne i undersøgelsen kalder nu på forandring.

»Resultaterne er både herhjemme og internationalt opsigtsvækkende. De giver belæg for, at screening og tidlig behandling kan forebygge de belastninger i spædbørnsfamilier og forstyrrelser på børnene, som en forældres fødselsdepression kan medføre,« siger Svend Åge Madsen i pressemeddelelsen.

Forskere og læger i projektgruppen har i halvandet år undersøgt 1206 kommende forældre i 24. graviditetsuge.

11 procent af kvinderne og 8 procent af mændene havde eller var i risiko for at få en fødselsdepression, skriver forskerne.

Denne gruppe af vordende forældre fik tilbud om samtaler med psykologer på Rigshospitalet i de sidste tre måneder op til fødslen.

Med den tidligere indgriben kan depressionen forebygges og lindres, mener forskerne.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.