Fødselsdepression: Fædre, der tilbringer mest tid med deres nyfødte, har bedre mental sundhed
Fædre Fødselsdepressioner Studie

Et nyt studie sætter fokus på fødselsdepressioner blandt fædre, som ifølge forskerne bag, har været et overset forskningsemne i for lang tid. (Foto: Shutterstock).

Et nyt studie sætter fokus på fødselsdepressioner blandt fædre, som ifølge forskerne bag, har været et overset forskningsemne i for lang tid. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
03 marts 2021

Det er ikke kun mødre, der oplever fødselsdepressioner. I de senere år har forskere også fået øjnene op for, at nybagte fædre kan opleve lignende psykiske problemer.

Et nyt psykologisk studie blandt fædre med lav indkomst, viser, at de fædre der er mest involverede i det første år af barnets liv, overordnet set har bedre mental trivsel end andre.

Det skriver ScienceAlert.

Det er især fædre med mest tro på egne evner til at være far, og som samtidigt kan skaffe fornødenheder som bleer, legetøj, tøj og mad, der udviser færrest symptomer på depression efter et år.

I undersøgelsen har forskerne både taget højde for demografiske faktorer som alder, etnicitet, uddannelse, jobstatus, samt hvorvidt forældrene boede sammen eller var gift.

»Fædre er vigtige i en familie, men inden for det psykologiske felt, er de blevet overset. Særligt inden for feltet af fædre af en etnisk minoritet,« siger psykologen Olajide Bamishigbin Jr. fra California State University til Psypost, ifølge ScienceAlert.

Ifølge Bamishigbin peger resultatet på to ting:

  1. Det er ikke kun vigtigt for barnet, men også for faren at tilbringe tid med babyen.
  2. Fødselsdepressioner blandt forældre er et seriøst problem, og det skal undersøges langt mere fremover.

Studiet er baseret på caseinterviews med 881 fædre fra 5 forskellige områder i USA. De blev alle interviewet tre gange: Henholdsvis en måned, et halvt år og et helt år efter fødslen.

Ifølge forfatterne bag studiet, er det første gang, man ser nærmere på denne oversete gruppe i samfundet.

Selvom man mangler at se nærmere på andre socioøkonomiske og kulturelle grupper, mener forskerne, at studiet bidrager til det samlede forskningsfelt.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Frontiers in Psychiatry. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.