Fodboldudstyr til kvinder halter langt efter mændenes
Leah-Williamson-fodbold-arsenal-kaptajn-engelsk-landshold-fodboldudstyr-fodboldstøvler

Kaptajnen for det engelske landshold, Leah Williamson, der til dagligt spiller for Arsenal, har bidraget til studiet sammen med den danske forsker Katrine Okholm Kryger. (Foto: Shutterstock)

Kaptajnen for det engelske landshold, Leah Williamson, der til dagligt spiller for Arsenal, har bidraget til studiet sammen med den danske forsker Katrine Okholm Kryger. (Foto: Shutterstock)

18 november 2022

Selvom professionel kvindefodbold i stigende grad nyder omverdenens interesse, er sportens teknologi og udstyr stadig i overvejende grad designet til mænds behov.

Det går ud over kvindernes præstationer og sikkerhed. Sådan lyder konklusionen bag et nyt studie, der er lavet af en dansk forsker.  

Det skriver det engelske universitet Queen Mary University of London i en pressemeddelelse.

Og det har blandt andet med den sparsomme forskning på området at gøre. Der er nemlig kun blevet til 32 videnskabelige artikler på området. Et tal, som står i skærende kontrast til mange årtiers forskning om teknologien bag mændenes udstyr.

»Der sker fremskridt, men det er ofte baseret på anekdotiske beviser. Vi har brug for mere forskning baseret på, hvad kvinder faktisk ønsker og har brug for,« siger Katrine Okholm Kryger, der er lektor ved Queen Mary University of London.

Man ved allerede, at fodboldstøvlerne har en dårlig pasform, hvilket kan føre til knæskader - og at boldene er for tunge. Derudover føler mange kvindelige fodboldspillere, at det er ubehageligt at spille i de ofte hvide, korte fodboldshorts. Dels bekymrer de sig om, at menstruationsblod kan ses, og dels føler de, at shortsene er seksualiserende. 

Derudover er sports-bh’erne, der er udviklet til løb, også problematiske. I modsætning til løb indebærer fodbold hurtige retningsskift. Ifølge studiet rapporterer 44 procent af de adspurgte kvindelige elitefodboldspillere om brystsmerter. 

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Sports Engineering.

mhj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.