Fodbold: Flere skader til holdet, der fører
Landsholdet skal passe på, hvis de kommer foran mod Malta. Et nyt studie viser nemlig, at fodboldspillere får flest skader, når de er foran.

Spillerne på landsholdet har større risiko for skader, når de er foran. Det gælder især angrebsspillerne. Her ses Nicki Bille, der formentlig tager over for karantæneramte Nicklas Bendtner. (Foto: Anders Kjærbye, Fodboldlandsholdet.dk)

Spillerne på landsholdet har større risiko for skader, når de er foran. Det gælder især angrebsspillerne. Her ses Nicki Bille, der formentlig tager over for karantæneramte Nicklas Bendtner. (Foto: Anders Kjærbye, Fodboldlandsholdet.dk)

Hvis Danmark scorer tidligt mod Malta, så er det da en god ting? Eller er det?

Det kan være en bittersød fornemmelse at være foran i fodbold. I hvert fald hvis man kigger på statistikken. Tre nye artikler fra et svensk studie på Göteborgs Universitet gennemgår tallene fra VM i 2002, 2006 og 2010, og det siger, at de fodboldspillere, der fører, har større chance for at få skader, end dem, der er bagud. 

Det er blot en af flere ting, som ifølge studiet øger risikoen for at få skader. Derudover er der større risiko lige efter et spilstop, større risiko for angrebsspillere og måske mest opsigtsvækkende: større risiko, jo længere pause der er mellem kampene.

De tre artikler udgives i dag i tidsskriftet British Journal of Sports.

De svenske forskere kommer ikke selv med en forklaring på, hvorfor skaderne rammer dem, der fører. Videnskab.dk har derfor vendt blikket mod Danmark og spurgt en sportspsykolog og en muskelforsker, der begge har stor erfaring fra den danske Superliga, hvad årsagen kan være.

»Den eneste årsag jeg umiddelbart kan se, er at fodboldspillere, der er foran, slapper mere af, hvorimod dem, der er bagud, bliver mere aggressive i deres spil, fordi de har noget der skal indhentes,« siger Erik Østenkjær, der er sportspsykolog, og som blandt andet har arbejdet i AGF.

Vinderholdet passer ikke nok på

At førende spillere har større risiko for skader kan have en ret naturlig årsag ifølge Jesper Løvind Andersen, der er laboratorieleder på Idrætsmedicinsk Afdeling (ISMC) på Bispebjerg Hospital:

»Det er faktisk sådan, at det hold, der er foran, typisk løber mindre end det hold, der er bagud. Her vil man måske tænke, at det vil give færre skader, men det tabende hold vil jagte dem mere, og vil måske være mere aggressive,« siger Jesper Løvind Andersen, der selv har arbejdet i FCK i flere år.

Erik Østenkjær kan godt nikke genkendende til, at fodboldspillere, der fører, også slapper mere af.

»Hvis man er foran, så passer man ikke ligeså godt på, og dem, der er bagud, går ind i tacklingerne med en anden styrke. Der skal faktisk meget mere coaching til at styre et hold, som er foran, end et hold, der er bagud,« siger han.

Angrebsspillere har den største risiko for skader

Ifølge studiet er angrebsspillerne dem, der får flest skader. Det kan ifølge Jesper Løvind Andersen skyldes, at »i en konfrontation mellem angriber og forsvarer vil det næsten altid være forsvareren, der er den aggressive part. Angriberen skal blot forsøge at komme forbi,« siger han.

»Når en forsvarsspiller skal tackle, så skal han for alt i verden sørge for at stoppe angriberen, mens angribere, der tackler, altid har en mand mere, der kan hjælpe til, hvis modstanderen smutter forbi.«

Han tror dog ikke, at det skyldes, at forsvarsspilleren typisk er fysisk større end angrebsspilleren.

»Selvfølgelig kan en lille angriber komme i klemme mellem to store forsvarsspillere, men i dag kommer angribere i alle størrelser. Der findes både en Messi og en Makienok, og de små angribere har ofte ikke de samme opgaver, som de store,« siger han.

Han forklarer at de store angribere typisk vil have en rolle, hvor de andre spillere kan spille bolden op på dem, mens de små hellere indgår i en anden form for kombinationsspil - hvor de eksempelvis bliver spillet direkte til en afslutning.

»Det kommer dog an på, hvordan man spiller,« tilføjer han.

Risikoen for skader stiger ved spilstop

Den svenske undersøgelse peger på flere faktorer, der får risikoen for skader til at stige:

  1. Når et kort bliver givet,
  2. når et mål bliver scoret og
  3. når nogen lige er blevet skadet. 

Specielt inden for de næste fem minutter efter et spilstop.

Jesper Løvind Andersen mener, at det kan skyldes frustration over dommen.

Nicklas Bendtner fik et gult kort efter scoring nummer to i fredags, da han smed trøjen. Gule kort og andre spilstop giver, ifølge det svenske studie, en øget risiko for skader i de følgende fem minutter. (Foto: Anders Kjærbye, Fodboldlandsholdet.dk).

»Hvis der nu eksempelvis er tale om et straffespark, som holdet ikke mener burde være dømt, så tror jeg godt, at holdet kan komme til at opføre sig mere aggressivt, men det må du spørge psykologen om,« siger han.

Det gør vi så – og han er enig.

»Sådan nogle spilstop kan godt gøre, at man mister koncentrationen og kommer til at lave flere fejl,« siger Erik Østenkjær.

Midlertidige udvisninger er en dårlig løsning

Midlertidige udvisninger, som man kender fra håndbold og ishockey nævnes i studiet som en mulig forholdsregel mod overtændte spillere, men de to eksperter mener ikke, at det er en god idé.

»Jeg synes det ville ødelægge flowet i fodboldspillet. Fodbold er i høj grad en sport, der handler om fysisk at løbe sin modstander ned og gøre ham træt. Det element vil forsvinde, hvis der er for mange pauser til spillerne,« siger Jesper Løvind Andersen.

Sportspsykolog Erik Østenkjær mener heller ikke, at det er en god løsning.

»Det kan godt være, at det vil få spilleren til at slappe mere af, hvis han får mulighed for at tælle til 50 i stedet for 10, men det vil ikke være godt for spillet, og det er nok for meget at gøre ud af det,« siger han.

Flere skader ved længere pauser

I det svenske studie fremgår det, at jo længere tid, der går mellem kampe, desto større er risikoen for, at der opstår skader. De tal undrer Jesper Løvind Andersen, der ellers er vant til idéen om, at længere restitution giver færre skader.

»Det er interessant at en kort restitutionsperiode ikke nødvendigvis giver flere skader, og det afkræfter nogle af de tidligere teser, vi har haft,« siger han.

Han mener dog, at man skal være varsom med at tage tallene alt for tungt.

»Man skal dog huske på, at det her er data fra en slutrunde. Ofte er det sådan, at spillerne allerede har spillet en lang sæson inden slutrunden, og derfor kan mange af de skader, de får, være akkumulerede skader – altså nogen, de får, fordi de er slidte sidst på sæsonen,« siger han.

Han mener også, at der kan være andre grunde end skader, der gør, at længere restitution er godt.

»Man skal også tage højde for, hvor træt spilleren er, og hvor langt han kan løbe.«

Studiets information hjælper kun på de små marginaler

Ifølge Jesper Løvind Andersen er det interessant at se tallene i studiet, men det er svært umiddelbart at se noget, man vil kunne bruge i praksis. Der er et par enkelte ting, som han alligevel synes, er god information at have.

»At angrebsspillere oftere bliver skadet end andre er faktisk viden, som man kan oversætte til noget praktisk. Når man ved det, så kan man også sammensætte sin trup, så man har en ekstra angriber, hvis uheldet skulle være ude,« siger Jesper Løvind Andersen.

Han mener dog ikke at det er synderligt overraskende.

»Det bekræfter nærmere noget, man godt vidste i forvejen.«

At restitutionsperioden muligvis ikke har en effekt på mængden af skader, er han derimod overrasket over, og at der ikke er noget skadesargument for at give en spiller en pause, er ifølge ham interessant viden.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.