Fluor forebygger både huller i tænderne og sygdomme
10 november 2016

Argh! Der er ikke noget værre end at få en kæmpe tandlægeregning, fordi man bare lige havde et lillebitte hul i tænderne. De fleste af os børster derfor ivrigt tænderne hver morgen og aften for at undgå hullerne. Og tandlægeregningen.

Og det er slet ikke så dumt igen, for fluoren i tandpastaen kan nemlig ganske rigtigt, som de fleste måske har fået at vide, forebygge huller i tænderne, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

I et nyt internationalt studie med forskere fra Københavns Universitet har man undersøgt, om fluor virker mod huller i tænderne, og om det kan bruges til at forebygge sygdomme.

»Fluor er et forebyggende middel mod karies, huller i tænderne, og virker især på tre måder: for det første hjælper det til at gendanne tændernes emalje, for det andet lammer det bakteriernes evne til at omsætte sukker i kosten til syre, og for det tredje har fluor en generel styrkende effekt på tænderne,« fortæller Poul Erik Petersen, der er professor i samfundsodontologi på Odontologisk Institut på Københavns Universitet, og som er medforfatter på det nye studie, ifølge pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Er fluor i tandpasta farligt?

Når vi børster vores tænder, så handler det ikke kun om, at vi skal have hvide og skinnende bisser. Tandbørstningen beskytter nemlig også mundens sundhed, og fluoren forebygger, at vi får huller i tænderne, der kan ødelægge dem.

Hvis ikke vores tænder er sunde og raske, kan det være svært at tygge maden. Kan man ikke tygge ordentligt, så begynder man ofte at spise usunde ting, som ikke kræver så meget tandarbejde. Den dårlige ernæring kan føre til en række forskellige kroniske sygdomme.

»Derfor er det vigtigt, at alle mennesker har adgang til en passende mængde fluor. Men det er desværre ikke alle lande, der har samme selvfølgelige brug af fluor, som vi har i Danmark,« fortæller Poul Erik Petersen, ifølge pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Fluor i din tandpasta kommer fra døende stjerner

Danmark er et af de lande i Europa, hvor børn har færrest huller i tænderne. Men det er ikke i alle lande, at man har råd til at købe tandpasta med fluor. Her foreslår forskerne, at man tilsætter fluor i eksempelvis vand, mælk eller salt. På den måde kan man være sikker på, at befolkningen får fluor, også selvom de ikke børster tænder.

Men selvom du allerede børster tænder med tandpasta, hvor der er fluor i, kan du ikke være helt sikker på at undgå huller i tænderne. Det kræver nemlig også, at man skærer ned på sit sukkerforbrug, fordi sukker bliver lavet om til syre, som giver hullerne i tænderne.

LÆS OGSÅ: Fluor i skolemælk giver færre huller i tænderne

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Community Dental Health.

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.