Fluelarve rev kvindes øregang til blods
En ekstremt uheldig kvinde blev ufrivilligt vært for en fluelarve, der guffede i sig i hendes øregang. Men det er slet ikke usædvanligt, at insekter finder på at kravle ind i vores ører.

Hvis du vil slippe for at holde dig for ørene resten af livet, i frygt for at et insekt skulle finde vej derind, så afspil ikke videoen ovenfor.

Så er du advaret.

Følelsen af, at noget kribler i øret, kender vi alle, og nogle af os har måske hørt relativt harmløse beretninger om fluer, der forvilder sig ind i øregangene på uheldige venner eller familiemedlemmer.

Men så heldig var den taiwanesiske kvinde, hvis øre vi får et lidt for blodigt indblik i videoen herover, ikke. Her var der tale om en lyslevende fluelarve, der krøb rundt, alt imens den rev hendes øregang til blods.

Den 48-årige kvinde havde søgt lægehjælp efter at have været plaget af svære øresmerter. Da lægerne fjernede hendes høreapparat og undersøgte hendes øregang, fandt de blodige spor - og en ubuden gæst. Heldigvis kunne larven fjernes uden større besvær, hvorefter kvindens øresmerter fortog sig næsten øjeblikkeligt.

Det er første gang det vamle fænomen er blevet observeret og beskrevet medicinsk. Opdagelsen er udgivet i The New England Journal of Medicine

Kakerlakker kryber ind i dit øre, når du sover

Uheldigvis er det slet ikke ualmindeligt, at insekter finder på at krave ind i vores ører, fortæller læge Richard Nelson, akutlæge ved Ohio State University Wexner Medical Center, til LiveScience.com.

Kakerlakker er de mest almindelige besættere, siger han. Kakerlakker foretrækker nemlig små mørke steder – og den beskrivelse passer et øre ganske glimrende på. Oftest gør de små kryb deres entré i ro og mag, mens vi sover.

Normalt kan insekterne fjernes med saltvand eller en pincet og i nogle tilfælde mineralolie, som kvæler insekterne.

Richard Nelson siger, at han normalt fjerner eventuelle insekter fra sine patienters ører, inden han afslører, hvad årsagen til øresmerterne var. Folk har en tendens til at blive nervøse, når de ved, at der kravler et insekt rundt inde i deres hoved, hvilket kan besværliggøre fjernelsen, siger han.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk