Flere voksne i Norden spiser usundt
Kilde: 
19 januar 2017

Der ryger stadigt flere chips, pomfritter og sodavandsflasker ned i indkøbskurvene hos befolkningen i de nordiske lande. I hvert fald hos de voksne. 

Flere voksne i Norden spiser nemlig usundt, viser den anden fællesnordiske undersøgelse med resultater om kost, fysisk aktivitet og overvægt, som DTU Fødevareinstituttet har stået i spidsen for. Det skriver DTU i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen 'The Nordic Monitoring System 2011-2014' kan findes her.

Den er baseret på 4.949 børn i alderen 7-12 år og 17.775 voksne i alderen 18-65 år i de fem nordiske lande Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.

Andelen af voksne i Norden, der spiser usundt, er steget fra 18 procent i 2011 til 22 procent i 2014, viser undersøgelsen. Det svarer til en stigning på 500.000 personer med usunde kostvaner. Andelen, der spiser usundt, er størst blandt i aldersgruppen 25 til 44 år. 

Flere mænd end kvinder forfalder nemt til chips og cola, viser undersøgelsen også. 25 procent af nordiske mænd spiser usundt, mens andelen er 18 procent for kvinder.  

Børn i Norden er bedre end voksne til at følge de officielle anbefalinger for sund kost. Til gengæld er den sociale ulighed i kostvaner vokset markant blandt nordiske børn.

»For at mindske den sociale ulighed, er det vigtigt at forbedre kostvanerne blandt børn af kortuddannede forældre, da udviklingen i denne gruppe går i den forkerte retning. Det er også et mål i den nordiske handlingsplan at mindske den sociale ulighed,« siger seniorrådgiver Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet i pressemeddelelsen

Den eneste positive udvikling i kosten blandt voksne i Norden er, at indtaget af fødevarer med meget sukker er faldet. 

For at vurdere den nordiske befolknings kostvaner, har forskerne bag studiet beregnet en kostkvalitetsscore, som er baseret på deltagernes selvrapporterede indtag af frugt og grønt, fisk, fuldkornsbrød og fødevarer rige på mættet fedt eller tilsat sukker.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.