Flere rygere kvitter smøgerne med nikotin-inhalatorer
Ifølge et nyt studie lykkes det næsten dobbelt så mange rygere at kvitte cigaretterne, hvis de bruger en nikotin-inhalator.
stop kvit rygning smøger inhalator

Det kan være svært at kvitte smøgerne. Men et nyt studie viser, at rygere kan øge chancen for at stoppe med at ryge, hvis de bruger en nikotin-inhalator. (Foto: Shutterstock)

Det kan være svært at kvitte smøgerne. Men et nyt studie viser, at rygere kan øge chancen for at stoppe med at ryge, hvis de bruger en nikotin-inhalator. (Foto: Shutterstock)

Nikotintyggegummi, nikotinplaster, næsespray og sugetabletter.

Det bugner med lugtfrie alternativer med eller uden smag for de rygere, som vil kvitte røgen.

Inhalatorer, som gør det muligt at inhalere nikotin, når trangen bliver for stor, er også et alternativ.

Studiet stod på i 6 måneder

Alle deltagerne var over 18 år gamle og røg mindst ni cigaretter om dagen, da forsøget startede. Forskerne instruerede dem i at forsøge at reducere rygningen og helst helt at holde op før den fjerde uges udgang.

Alle fik lov at bruge nikotinplastre de første fem måneder.

Forskerne delte deltagerne tilfældigt i to grupper. 

Hverken forskerne eller deltagerne vidste hvem, der fik de nikotin-indholdige inhalatorer.

Hele forsøget stod på i seks måneder, og der blev fulgt op på deltagerne efter syv måneder. Kun de, som overhovedet ikke røg længere, blev betraget som forhenværende rygere.

Men hjælper de?

Forskerne har foretaget et forsøg med 502 rygere. Alle deltagerne var motiverede for at stoppe og gjorde brug af nikotin-inhalatorer mod trangen til at ryge i seks måneder.

Undersøgelsen viser, at rygerne kan øge chancen for at stoppe, hvis de inhalerer nikotin, mener forskerne bag studiet, der for nylig blev publiceret i tidsskriftet Nicotine & Tobacco Research.

»Mange, som ønsker at holde op med at ryge, bruger nikotinplastre. Dette studie viser, at chancen bliver fordoblet, hvis du også bruger en nikotin-inhalator,« forklarer en af forskerne bag studiet, professor Julian Crane fra Otago University i Wellington, i en pressemeddelse fra universitetet.

Næsten dobbelt så mange kvittede cigaretterne

I studiet formåede 33 procent at lægge cigaretterne på hylden, når de brugte en nikotin-inhalator.

Det er næsten dobbelt så mange som i kontrolgruppen, hvor kun 18 procent var i stand til at stoppe.

Hver gang de fik trang til at ryge, tog de et anstændigt sug af den inhalator, de havde fået udleveret. Men kun én gruppe fik nikotinindholdende ampuller. Efter syv måneder fulgte forskerne op på dem.

»Studiet ser solidt ud og er gennemført efter standardiserede procedurer og publiceret i et velrenommeret tidsskrift. Resultatet er godt i forhold til, hvad vi normalt opnår i lignende studier med andre typer af nikotin-erstatninger,« udtaler Karl Erik Lund fra Folkehelseinstituttet (FHI) til forskning.no.

Han er forskningsleder for tobak ved afdelingen for rusmidler ved FHI.

Ligner en astma-inhalator

Det er vigtigt, at være bevidst om, at nikotin-inhalatoren ikke kan sammenlignes med e-cigaretter.

ryger nikotin inhalator studie kvitte ikke-rygere

Hjælpemidler som nikotin-inhalatorer kan øge chancen for for at rygestoppet lykkes. Her viser forskning.no-journalist, Bård Amundsen, hvordan man bruger en inhalator. I studiet rapporterede forsøgsdeltagerne om bivirkninger som en let hoste, men den aftog ved regelmæssig brug. (Foto: Anne Lise Stranden, forskning.no)

»Den ligner en astma-inhalator, og i modsætning til e-cigaretterne afgiver den lidt aerosol til omgivelserne,« understreger Karl Erik Lund fra Folkehelseinstituttet.

Inhalatorer med forstøvet medicin er i årtier blevet brugt i behandlingen af astma.

Forskerne bag studiet er fra et velkendt og solidt miljø, der hovedsaglig har beskæftiget sig med astma og indeklima. De har også tidligere udført et studie om brugen af nikotininhalatorer i ryge-afvænningen, fortæller Lund.

Han mener, at der kan være aspekter, som taler både for og imod brugen af inhalatorer som et hjælpemiddel til afvænning.

Godt alternativ til e-cigaretter?

»For at et lægemiddel skal have effekt i rygeafvænningen på befolkningsniveau, kræver man, at effekten skal være skal være rimelig god - som i dette tilfælde - men ikke mindst, at produktet har brugerappel og kan konkurrere med cigaretter på nikotin-markedet,« fortæller Lund.

Han mener dog, at det er tvivlsomt, om inhalatoren har de samme symbolske og sensoriske funktioner som e-cigaretterne, og at den derfor vil appelere mindre til rygerne.

e-cigaret kvit stop rygning

E-cigaretter med og uden nikotin er blevet populære, men studierne af e-cigaretter springer i alle retninger. Nogle tyder på, at dampen kan indeholde giftstoffer, og at de stoffer, man inhalerer, kan skade lungerne. Flere forskere anbefaler derfor, at det er bedre at bruge andre hjælpemidler såsom plastre og nikotin tyggegummi. (Foto: Shutterstock)

E-cigaretter med og uden nikotin er blevet populære, men studierne af e-cigaretter springer i alle retninger. Nogle tyder på, at dampen kan indeholde giftstoffer, og at de stoffer, man inhalerer, kan skade lungerne. Andre forskere kritiserer disse studier for at mangle perspektiv.

En britisk forsker mener dog, at e-cigaretter er langt fra nær så farlige som cigaretter. Det samme har Karl Erik Lund tidligere udtalt til NRK.

Et stort metastudie konkluderede derimod for nyligt, at e-cigaretter næppe reducerer nikotinafhængigheden. Forskerne mener, det er bedre at bruge andre hjælpemidler såsom plastre og nikotin tyggegummi.

© forskning.no Oversat af Stephanie Lammers-Clark

I Danmark og Norge kan du købe nikotin-inhalatorer uden recept på apoteket.

Den består af et mundstykke og ampuller, som indeholder nikotin. Du indtager mindre nikotin fra et sug af inhalatoren end fra en cigaret.

Og da nikotin er afhængighedsskabende, er der også en vis fare for tilvænning ved brug af inhalatoren.

En ampul varer i cirka 20 minutter og indeholder 10 mg nikotin. Prisen er mellem 300 til 400 norske kroner for 42 doser.

Producenten anbefaler, at man også bruger nikotinplastre de første par uger. Og det bliver anbefalet, at man tager 4-5 doser om dagen og ikke mere end 12 doser.

Antallet af doser skal reduceres gradvist. Har man en alvorlig hjerte-kar-sygdom, mavesår, diabetes, astma eller andre kroniske sygdomme i næse eller hals, skal man tale med sin læge først, lyder det fra producenten.

Nikotin bør ikke benyttes i nogen som helst form, hvis du er gravid eller ammer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk