Flere og flere unge får høreskader
Nye undersøgelser viser en stigning i høretab blandt unge. Det kan være et resultat af den udbredte brug af MP3-afspillere.

Der er sket en voldsom stigning i høretab blandt unge siden 90'erne, viser ny amerikansk undersøgelse. Foto: Colourbox

Der er sket en voldsom stigning i høretab blandt unge siden 90'erne, viser ny amerikansk undersøgelse. Foto: Colourbox

I generationer har høj musik været fast soundtrack til unges udskejelser. Ofte til stor bekymring for de ældre generationer.

Nu peger ny amerikansk forskning på, at 'de voksnes' bekymringer måske er berettigede.
Ifølge en ny undersøgelse publiceret i Journal of American Medical Association er der siden 1990'erne sket en markant stigning i tilfælde af høretab blandt unge. Det skriver Scientific American.

Studiet bygger på to undersøgelser. Den første involverede 3000 unge, der blev testet mellem 1988 og 1994, imens undersøgelsens anden halvdel involverede 1800 mennesker, der blev testet i 2005 og 2006. Resultatet var en stigning i enhver form for høretab på 31 procent hos den sidste gruppe.

MP3-afspillere måske synderen

Problemet påvirker rigtig mange amerikanske teenagere - faktisk én ud af fem ifølge den seneste undersøgelse. Det er et alvorligt problem, som kan have fatale konsekvenser kommunikativt, socialt og uddannelsesmæssigt.

Selvom forskerne ikke direkte peger på nogen årsag, gør de alligevel opmærksom på, at unge måske er mere udsatte overfor høj lyd på grund af deres store forbrug af musik. Det voksende høretab kommer sideløbende med en større udbredelse af MP3-afspillere.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk