Flere ældre har sex
Stadig flere 70-årige hopper i høet – og nyder det

(Illustrationsfoto: Colourbox.)

Så er det altså ikke slut på al det sjove alligevel, efter man fylder 70.

Det ensidige fokus på seksuelle problemer hos ældre har måske givet os et indtryk af, at al aktivitet under dynerne med alderen reduceres til halv-hjertet bekymring over tørhed og slaphed.

Men nu antyder svensk forskning, at det slet ikke står så galt til, nede mellem lagnerne.

Nils Beckman og kollegaer fra Universitetet i Göteborg har undersøgt fire grupper af 70-årige, fra 1971 til 2001. Nu konkluderer han at et stigende antal af dem på 70 har hyppigere og bedre sex. Og specielt kvinderne er tilfredse.

»Vores undersøgelse viser, at de fleste ældre mennesker ser på seksuel aktivitet og de tilhørende følelser som en naturlig del af alderdommen,« siger forskerne i en pressemeddelelse.

Flere får 'den fulde pakke'

Forskerne har undersøgt sexlivet hos hele 1500 70-årige svenskere. Den første gruppe måtte tage bladet fra munden allerede i 1971. Interviewene med den næste gruppe begyndte i 1976, og derefter fulgte en ny flok i 1992. Den sidste del af undersøgelsen blev indledt i 2001.

Dermed kunne forskerne se om 70-åriges sexliv havde forandret sig i løbet af denne 30 års periode. Det havde det.

Andelen af gifte mænd som havde samleje steg fra 52 procent til hele 98 procent. Og mens blot 38 procent af kvinderne gjorde det i 1971, var andelen steget til 56 procent i 2001. Det var også flere ugifte som havde samleje. Andelen af mænd steg fra 30 til 54 procent, mens antallet af kvinder steg fra 0,8 til 12 procent.

Desuden blev det hele sjovere, i hvert fald for kvinderne.

Flere misfornøjede mænd

Med tiden blev flere kvinder tilfredse med sexlivet, og andelen af utilfredse faldt. Flere rapporterede at de fik orgasme, mens de havde sex, mens færre meldte, at de aldrig havde nået klimaks.

Mændene var imidlertid ikke ligeså heldige. I 2001 var der faktisk flere mænd, som rapporterede om et dårligt sexliv, end i de tidligere grupper.

Om dette har nogen sammenhæng med orgasme-hungrende kvinder, er ikke godt at sige, men forskerne tror snarere tallene skyldes at det er blevet mere acceptabelt for mænd at fejle seksuelt.

Tallene viste at færre af mændene havde problemer med at få erektion, men flere havde vanskeligheder med at få udløsning. Og blev der først pinlig stilhed på lagnerne, var det mændene, som var ude i kulden. Både manden og kvinden mente, at det var manden, som havde skylden, når parret ikke længere lå sammen.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Reference

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.