Flæskesteg er bedre end franskbrød
Flæskesteg, fløde og et ordentligt lag tandsmør er ikke hovedårsag til hjerte-kar-sygdomme. Det viser amerikansk forskning. I stedet skal vi skrotte franskbrødet.

Flæskestegen er frikendt for at være hovedårsagen til hjerte-kar-sygdomme. I stedet skal vi måske vende blikket mod de simple kulhydrater som i lyst franskbrød. (Foto: fru_green)

Flæskestegen er frikendt for at være hovedårsagen til hjerte-kar-sygdomme. I stedet skal vi måske vende blikket mod de simple kulhydrater som i lyst franskbrød. (Foto: fru_green)

Fedt fra dyr og mælk har igennem 20 år været udråbt som den store kost-skurk. I stedet lyder de danske kostråd, at vi skal erstatte fedtet med kulhydrater fra for eksempel brød, ris og pasta.

Nu viser omfattende amerikansk forskning, at den strategi er forfejlet. Det skriver fagbladet Ingeniøren.

En artikel i verdens førende ernæringstidsskrift, American Journal of Clinical Nutrition fortæller, at en række studier af i alt 348.000 personer ikke kunne vise en sammenhæng mellem indtaget af mættet fedt og risikoen for at dø af blodpropper eller andre hjerte-kar-sygdomme.

»Folk tror, at fedt er dårligt. Derfor kom vores konklusion som lidt af en overraskelse, selv om andre undersøgelser tidligere har vist noget tilsvarende,« siger en af artiklens forfattere, ernæringsforsker Qi Sun, Harvard University.

Kulhydraterne er mere skadelige

Inden du smæsker dig i flødeskum og koteletter, så understreger Qi Sun dog, at fedtet ikke er helt fritaget for skyld.

Fakta

De otte aktuelle kostråd

- Spis frugt og grønt - 6 om dagen.

- Spis fisk og fiskepålæg - flere gange om ugen.

- Spis kartofler, ris, eller pasta og fuldkornsbrød - hver dag.

- Spar på sukker - især fra sodavand, slik og kager.

- Spis mindre fedt - især fra mejeriprodukter og kød.

- Spis varieret og bevar normalvægten.

- Sluk tørsten i vand.

- Vær fysisk aktiv - mindst 30 minutter om dagen.

Kilde: altomkost.dk

»Men spiser vi mindre mættet fedt, skal det erstattes af noget andet. Mere kulhydrat, særligt de simple kulhydrater, er meget skadelige og øger risikoen for at udvikle diabetes, som igen øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Derfor kan anbefalingen om at spise mere kulhydrat gøre mere skade end gavn,« siger han.

Det er således en fatal brøler, at de danske kostråd anbefaler at erstatte fedtet med lyst brød og pasta.

Danske forskere er enige

Flere danske forskere bakker op om påstanden. Blandt andet ph.d. Marianne Uhre Jakobsen fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, der står bag en af de undersøgelser, som den amerikanske artikel bygger på.

»Vi skal passe på med vores fedtforskrækkelse og være åbne over for at forfine kostanbefalingerne,« siger hun til Ingeniøren.

Fakta

FEDME BREDER DIG

Videnskab.dk zoomer ind på myter og kendsgerninger om fedme og slankekure i et nyt stort tema: Fedme

Lektor Tine Tholstrup, Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet er også skeptisk over for de nuværende kostråd.

»Hvis de kulhydrater, vi spiser, ikke er komplekse, ser de ud til at være mere helbredsskadende end mættet fedt. De danske anbefalinger skulle give mulighed for at spise mere fedt af god kvalitet, dvs. mere monoumættet fedt, og færre kulhydrater,« siger hun.

Begge forskere understreger, at der mangler meget forskning endnu, før vi kender den fulde sammenhæng mellem fedt, kulhydrater og hjerte-kar-sygdomme.

Nye kostråd i 2012

Fødevarestyrelsen vil ikke revidere de officielle, danske kostråd, før der kommer en ny udgave af de nordiske næringsstofanbefalinger. Det sker i 2012. Det arbejde deltager DTU Food i fortæller forskningschef Inge Tetens.

»De nye studier er endnu ikke tilstrækkeligt til at ændre anbefalingerne af kostsammensætningen, men de kommer naturligvis med i de samlede vurderinger, der ligger forud for eventuelt at ændre de nuværende næringsstofanbefalinger,« siger hun til Ingeniøren.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk