Flæskesteg er bedre end franskbrød
Flæskesteg, fløde og et ordentligt lag tandsmør er ikke hovedårsag til hjerte-kar-sygdomme. Det viser amerikansk forskning. I stedet skal vi skrotte franskbrødet.

Flæskestegen er frikendt for at være hovedårsagen til hjerte-kar-sygdomme. I stedet skal vi måske vende blikket mod de simple kulhydrater som i lyst franskbrød. (Foto: fru_green)

Flæskestegen er frikendt for at være hovedårsagen til hjerte-kar-sygdomme. I stedet skal vi måske vende blikket mod de simple kulhydrater som i lyst franskbrød. (Foto: fru_green)

Fedt fra dyr og mælk har igennem 20 år været udråbt som den store kost-skurk. I stedet lyder de danske kostråd, at vi skal erstatte fedtet med kulhydrater fra for eksempel brød, ris og pasta.

Nu viser omfattende amerikansk forskning, at den strategi er forfejlet. Det skriver fagbladet Ingeniøren.

En artikel i verdens førende ernæringstidsskrift, American Journal of Clinical Nutrition fortæller, at en række studier af i alt 348.000 personer ikke kunne vise en sammenhæng mellem indtaget af mættet fedt og risikoen for at dø af blodpropper eller andre hjerte-kar-sygdomme.

»Folk tror, at fedt er dårligt. Derfor kom vores konklusion som lidt af en overraskelse, selv om andre undersøgelser tidligere har vist noget tilsvarende,« siger en af artiklens forfattere, ernæringsforsker Qi Sun, Harvard University.

Kulhydraterne er mere skadelige

Inden du smæsker dig i flødeskum og koteletter, så understreger Qi Sun dog, at fedtet ikke er helt fritaget for skyld.

Fakta

De otte aktuelle kostråd

- Spis frugt og grønt - 6 om dagen.

- Spis fisk og fiskepålæg - flere gange om ugen.

- Spis kartofler, ris, eller pasta og fuldkornsbrød - hver dag.

- Spar på sukker - især fra sodavand, slik og kager.

- Spis mindre fedt - især fra mejeriprodukter og kød.

- Spis varieret og bevar normalvægten.

- Sluk tørsten i vand.

- Vær fysisk aktiv - mindst 30 minutter om dagen.

Kilde: altomkost.dk

»Men spiser vi mindre mættet fedt, skal det erstattes af noget andet. Mere kulhydrat, særligt de simple kulhydrater, er meget skadelige og øger risikoen for at udvikle diabetes, som igen øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Derfor kan anbefalingen om at spise mere kulhydrat gøre mere skade end gavn,« siger han.

Det er således en fatal brøler, at de danske kostråd anbefaler at erstatte fedtet med lyst brød og pasta.

Danske forskere er enige

Flere danske forskere bakker op om påstanden. Blandt andet ph.d. Marianne Uhre Jakobsen fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, der står bag en af de undersøgelser, som den amerikanske artikel bygger på.

»Vi skal passe på med vores fedtforskrækkelse og være åbne over for at forfine kostanbefalingerne,« siger hun til Ingeniøren.

Fakta

FEDME BREDER DIG

Videnskab.dk zoomer ind på myter og kendsgerninger om fedme og slankekure i et nyt stort tema: Fedme

Lektor Tine Tholstrup, Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet er også skeptisk over for de nuværende kostråd.

»Hvis de kulhydrater, vi spiser, ikke er komplekse, ser de ud til at være mere helbredsskadende end mættet fedt. De danske anbefalinger skulle give mulighed for at spise mere fedt af god kvalitet, dvs. mere monoumættet fedt, og færre kulhydrater,« siger hun.

Begge forskere understreger, at der mangler meget forskning endnu, før vi kender den fulde sammenhæng mellem fedt, kulhydrater og hjerte-kar-sygdomme.

Nye kostråd i 2012

Fødevarestyrelsen vil ikke revidere de officielle, danske kostråd, før der kommer en ny udgave af de nordiske næringsstofanbefalinger. Det sker i 2012. Det arbejde deltager DTU Food i fortæller forskningschef Inge Tetens.

»De nye studier er endnu ikke tilstrækkeligt til at ændre anbefalingerne af kostsammensætningen, men de kommer naturligvis med i de samlede vurderinger, der ligger forud for eventuelt at ændre de nuværende næringsstofanbefalinger,« siger hun til Ingeniøren.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.