Fiskeoliens hemmelighed er afsløret
Forskere har fundet ud af, hvordan omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie dæmper en betændelsestilstand i mus. Det kan være et stort skridt i retning af at forstå, hvorfor fiskeolie virker på alt lige fra gigt til hjertekarsygdomme.

Fiskeolie er danskernes foretrukne kosttilskud, og nu har et internationalt forskerhold måske knækket koden for, hvordan det forebygger sygdomme (Foto: Colourbox)

Fiskeolie er danskernes foretrukne kosttilskud, og nu har et internationalt forskerhold måske knækket koden for, hvordan det forebygger sygdomme (Foto: Colourbox)

Når man googler ordet 'fiskeolie' på internettet, kunne man godt få indtryk af, at fiskeolie er vor tids livseliksir.

Og vælger man at stole blindt på markedsføringen, er der snart ikke den sygdom, hvor en sjat fiskeolie rig på omega-3 fedtsyrer ikke ville kunne gøre en forskel.

Men på trods af fiskeoliens fortræffeligheder er det stadig en gåde, hvordan fiskeoliens omega-3 fedtsyrer præcist virker i vores kroppe på et molekylært plan. Den virkelighed har et japansk og amerikansk forskerhold nu lavet om på.

Finder fiskeoliens 'lås'

Fakta

VIDSTE DU

At gravide kvinder, som spiser fiskeolie, tilsyneladende får klogere børn. Omega-3 fedtsyrer spiller nemlig en vigtig rolle i hjerneudviklingen.

De har fundet ud af, hvordan omega-3 fedtsyrer lukker effektivt ned for betændelsesreaktioner i mus.

Det sker ved, at omega-3 fedtsyrer binder sig til en receptor, GPR120, som er rigt repræsenteret i fedtvæv og hos celler i immunforsvaret, de såkaldte makrofager.

Foreningen mellem omega-3 fedtsyrer og receptoren svarer billedligt talt til en nøgle i en lås, og det er altså nok til at dæmpe en betændelsestilstand fuldstændig. Forskerne har ad den vej afsløret en del af fiskeoliens hemmelighed.

To måltider fisk om ugen ville være nok til at dække danskeres underskud på omega-3 fedtsyrer (Foto: Colourbox)

»Vores forsøg viser, hvorfor omega-3 fedtsyrer virker endnu mere potent mod betændelsesreaktioner sammenlignet med de stoffer, som man normalt plejer at bruge,« siger læge Jerrold Olefsky fra University of California, som har stået i spidsen for forskningen i en pressemeddelelse.

Opdagelsen er så stor, at et af verdens fineste videnskabelige tidsskrifter Cell har valgt at offentliggøre den i dag.

På sporet af den helsebringende effekt

Lige netop betændelsesreaktioner er blevet tæt forbundet med udviklingen af mange forskellige sygdomme som sukkersyge, åreforkalkning, Alzheimers, øjensygdomme og gigt. Derfor kunne man godt fristes til at tro, at forskerne med deres aktuelle resultater for alvor er inde at røre ved kernen af, hvorfor fiskeolie kan forebygge eller bekæmpe forskellige lidelser.

Fakta

VIDSTE DU

At fisk ikke er særlig gode til at producere omega-3 fedtsyrer. Kilden til deres lager af omega-3 fedtsyrer kommer tværtimod fra de alger, som de spiser.

»Det er meget spændende videnskabeligt, men det er for tidligt at trutte i hornet og råbe heureka. For man skal altid være meget forsigtig, når det drejer sig om dyrestudier,« siger professor emeritus, Jørn Dyerberg.

LÆS OGSÅ: Fiskeolie får køer til at prutte mindre metan

Det var Jørn Dyerberg, der sammen med overlæge og nu afdøde overlæge Hans Olaf Bang fra Aalborg Sygehus, undersøgte eskimoers blod i 1970'erne, og som de første i verden påviste, at indtagelse af umættede fedtsyrer fra havpattedyr og fisk gav en formindsket risiko for blodpropper. Senere er andre sygdomme kommet på banen, hvor omega-3 fedtsyrer har en dokumenteret virkning. For eksempel har det en moderat virkning på gigtsygdomme og kan i et vist omfang erstatte smertelindrende medicin (Paracetamol, NSAID osv.).

Forebygger sukkersyge i mus

Vores forsøg viser, hvorfor omega-3 fedtsyrer virker endnu mere potent mod betændelsesreaktioner sammenlignet med de stoffer, som man normalt plejer at bruge

Jerrold Olefsky

En sygdom som sukkersyge bliver også nævnt fra tid til anden, hvor fiskeolie måske kan gøre en forskel. Set i det lys gjorde de amerikanske og japanske forskere en anden interessant observation.

Deres forsøg viste nemlig, at fiskeolie kunne forebygge diabetes hos tykke mus. Faktisk virkede omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie så godt, at de var mere effektive end en populær sukkersygemedicin (Rosiglitazone med handelsnavnet Avandia).

For en udenforstående kunne det lyde som om, at fiskeolie nu kunne gå hen og blive den nye sukkersygemedicin. Men den får man ikke fiskeolie-pioneren Jørn Dyerberg til at hoppe på.

Det er meget spændende videnskabeligt, men det er for tidligt at trutte i hornet og råbe heureka

Jørn Dyerberg

»De fleste undersøgelser på mennesker viser, at fiskeolie ikke gør en forskel, når det drejer sig om at forebygge sukkersyge. Så det er for tidligt at kippe med flaget i den sammenhæng og endnu et godt eksempel på, at fantastiske forsøg på mus ikke altid kan overføres direkte til mennesker,« siger Jørn Dyerberg.

LÆS OGSÅ: Fødevarer med fiskeolie er på vej

Inspiration til ny effektiv medicin

Det er forskernes håb, hvis virkningsmekanismen i mus kan overføres til mennesker, at man måske finde et stof, som kan binde endnu stærkere til GPR120 receptoren end omega-3 fedtsyrer gør det.

Ad den vej håber forskerne på, at de kan udvikle en medicin, som kan virke mere effektivt end fiskeolie, når det drejer sig om at bremse betændelsesreaktioner. Tiden vil vise, om det også ville kunne gøre en forskel i kampen mod gigt, øjensygdomme, sukkersyge, alzheimers, demens, hjertekarsygdomme og så videre.

Fed fisk to gange om ugen

Den bedste måde at komme vores underskud på omega-3 fedtsyrer til livs er meget enkel, hvis det står til Jørn Dyerberg.

»Lav et dejligt måltid med fisk - gerne fed fisk - to gange om ugen,« siger Jørn Dyerberg, der lige siden han opdagede, at der var en forbindelse mellem omega-3 fedtsyrer og hjertesundheden har spist en daglig pille med fiskeolie,« siger Jørn Dyerberg.

Fiskeolie

Fiskeolie er det mest solgte kosttilskud, og på verdensplan bliver der solgt for cirka 13 milliarder dollars om året.

Fiskeolie siges at være godt for hjertet og hjernen og virker også på forskellige betændelsestilstande som eksempelvis gigt.

I Danmark er præparater, der indeholder fiskeolie, registreret og godkendt af Lægemiddelstyrelsen som naturlægemiddel mod morgenstivhed og ømme led ved betændelsestilstande (inflammatoriske tilstande).

Kilde: Lægemiddelstyrelsen og Jørn Dyerberg

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk