Fiskeolie bremser udvikling af skizofreni
Fiskeolie kan være nøglen til forebyggende behandling af en lang række psykotiske lidelser og depression blandt unge. Danske forskere jubler over opdagelsen.

Fiskeolie kan forhindre skizofreni i at udvikle sig blandt unge mennesker. Danske forskere anbefaler at bruge fiskeolie til standardbehandling af unge i risikogruppen for at udvikle psykoser. (Foto: Shutterstock)

Fiskeolie kan forhindre skizofreni i at udvikle sig blandt unge mennesker. Danske forskere anbefaler at bruge fiskeolie til standardbehandling af unge i risikogruppen for at udvikle psykoser. (Foto: Shutterstock)

 

Tolv ugers behandling med fiskeolie nedsætter kraftigt risikoen for, at unge mennesker udvikler psykoser.

Det viser et nyt australsk-østrigsk studie, der ifølge forskerne bag kan vende op og ned på den forebyggende behandling af lidelser som skizofreni og tvangstanker.

I studiet har forskerne fra Australien og Østrig fulgt en gruppe unge med høj risiko for at udvikle psykoser. Halvdelen fik fiskeolie, mens den anden halvdel fik et placebo.

Efter syv år havde 40 procent af personerne i placebogruppen udviklet en eller anden form for psykose, mens kun 10 procent i fiskeolie-gruppen havde udviklet en psykotisk lidelse.

Resultatet får forskerne bag til at klappe begejstret i hænderne.

»Den forebyggende behandling er en 'game changer', der formentlig kommer til at gavne mange unge, der er disponerede for at udvikle psykoser. Samtidig har behandlingen ingen bivirkninger - i modsætning til psykofarmaka - og vil derfor ikke forårsage skade på folk, der alligevel ikke ville have udviklet en psykose,« fortæller studiets hovedforfatter, Paul Amminger, der er professor ved University of Melbourne, i en mail til Videnskab.dk.

Det nye forskningsresultat er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Dansk forsker: Giv fiskeolie til unge

Herhjemme vækker de nye forskningsresultater stor begejstring.

Professor Poul Videbech fra Psykiatrisk Center Glostrup har læst studiet, og han mener, at det er vanvittigt interessant.

»Det er meget tankevækkende, at man med noget så simpelt og sundt som fiskeolier kan lave en forebyggende behandling, der virker så godt. Hvis man kan give unge mennesker fiskeolier frem for psykofarmaka og derved undgå, at de udvikler psykoser, vil det være fantastisk. Da fiskeolier er sunde generelt, mener jeg, at man bør tage konsekvensen af undersøgelsen her og give fiskeolier til unge mennesker, som man har identificeret som værende i risikogruppen for at udvikle psykoser,« siger Poul Videbech.

Stor samfundsøkonomisk gevinst

Ulrik Haahr er forskningslektor ved København Universitet og overlæge ved OPUS Kompetencecenter for debuterende psykoser i Region Sjælland. Han er enig med sin kollega i, at det nye studie er tankevækkende, da det peger på en billig forebyggende behandling af meget svære lidelser.

»Fiskeolie burde være en del af standardbehandlingen for denne risikogruppe af unge mennesker. Studiet viser en meget markant effekt, og fiskeolie er sundt, så man kan lige så godt gøre det. Flere steder i verden, er man på baggrund af den her undersøgelse gået i gang med at bruge fiskeolier i den forebyggende behandling, og det bør vi også gøre herhjemme.«

Fakta

Skizofreni er en alvorlig psykiatrisk lidelse, som er kendetegnet ved, at den syge ikke kan skelne mellem virkeligt og uvirkeligt. Typiske symptomer på sygdommen er: Hallucinationer – man hører og ser ting, som ikke er der. Vrangforestillinger – for eksempel om at være forfulgt eller særligt udvalgt. Deurdover oplever mange med skizofreni såkaldte negative symptomer, som dækker over initiativløshed, nedtrykthed, trang til isolation, afblegede følelser. Kilde: Psykiatrifonden.

»Hvis man så enkelt kan forebygge så alvorlige lidelser, kan det også gå hen og give en væsentlig samfundsøkonomisk gevinst, at vi undgår at få en masse mennesker med tilværelser, hvor de ikke kan klare sig selv. Der er rigtig meget at spare samfundsøkonomisk,« siger Ulrik Haahr, der dog påpeger, at det muligvis kun vil være en bestemt gruppe personer, der vil få gavn af fiskeolien.

Det drejer sig primært om unge mennesker med ganske lette symptomer på en spirende psykose. Disse mennesker skal opsamles af systemet og gennem et behandlingsforløb, der også inkluderer kosttilskud med fiskeolier.

Stopper udviklingen af psykoser

Forskningsresultatet bygger videre på en tidligere undersøgelse, hvor Paul Amminger har undersøgt effekten af fiskeolie-fedtstoffet omega-3 på unge mellem 13 og 25 år, der alle var i en højrisikogruppe for at udvikle psykoser.
For syv år siden opdelte forskeren 81 unge i to grupper, hvor den ene gruppe fik fiskeolie dagligt i 12 uger, mens den anden gruppe fik et placebo.

Derefter fulgte forskerne de unges udvikling af psykoser i det efterfølgende år.

Resultatet af det gamle studie viste, at omega-3 kraftigt reducerer risikoen for at udvikle psykoser i et år efter behandling med fiskeolie, mens det nye studie følger op på resultaterne og viser, at den beskyttende effekt i hvert fald varer syv år.

»Vi var usikre på, om behandlingen kun forsinkede udviklingen af psykoser, eller om den reducerede risikoen for, at lidelserne opstod i det hele taget. Det ser ud til, at omega-3 generelt reducerer risikoen for, at en person eksempelvis udvikler skizofreni,« forklarer Paul Amminger.

Kan måske også modvirke depression

Omega-3s betydning for udvikling af forskellige psykiske lidelser er ifølge Paul Amminger ikke en kæmpe overraskelse.

Omega-3-fedtsyrer er nemlig essentielle for udviklingen og funktionen af det neurale netværk, og tidligere studier har vist, at mangel på omega-3 kan lede til forskellige mentale forstyrrelser gennem livet.

Fedtstoffet har desuden en antiinflammatorisk effekt i hjernen, beskytter hjernecellerne og har en indflydelse på niveauet af dopamin i de regioner af hjernen, der er relevante for skizofreni.

Forskerne bag det nye resultat er også ved at undersøge, om omega-3 kan have en gavnlig effekt i unge mennesker med depression.

»Omega-3 bliver generelt betragtet som sundhedsfremmende. Hvis flere studier kan bekræfte vores fund, kan omega-3 etableres som en forbyggende behandlingsform til unge, der er i risikozonen for at udvikle psykoser eller lider af depression,« fortæller Paul Amminger.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk