Fisk er sundere end fiskeolie
BOGOMTALE: Men kan du ikke fordrage fisk, er fiskeolie en god idé.
fiskeolie fisk ernæring sundhed omega 3 omega 6 fedtsyrer kroppen sundhed mad

Omega-3- og omega-6-fedtsyrer er essentielle for vores krop og for dannelsen af små nye kroppe. Hvor vi får dem fra er mindre essentielt. (Illustration: Andreas Erstling, Pinligt Selskab)

Omega-3- og omega-6-fedtsyrer er essentielle for vores krop og for dannelsen af små nye kroppe. Hvor vi får dem fra er mindre essentielt. (Illustration: Andreas Erstling, Pinligt Selskab)

Fisk er desværre stadig en overset spise i mange danske hjem. De fleste ved godt, at fisk er sundt, og de har hørt, at det anbefales at spise fisk to gange om ugen.

Det er dog de færreste, der rent faktisk følger dette kostråd. Men kan man så ikke bare spise fiskeolie?

Mytedrab på ForskerZonen

Bogen '100 myter om fordøjelse og kost' er skrevet af Sofie Ingdam Halkjær og Andreas Munk Petersen og udgivet på FADL's forlag. 

ForskerZonen har de seneste uger bragt en række 'mytedrab' fra bogen. Dette er den sidste myte. Læs mere om bogen her. 

Se de øvrige mytedrab fra bogen her

Fisk består primært af hvide muskelfibre, hvilket giver kødet fra mange fisketyper dets lyse farve. Men fisk indeholder også røde muskelfibre, og forholdet mellem disse muskelfibre varierer efter fiskens aktivitet.

Fisk, der er meget aktive og svømmer konstant som sild og makrel, indeholder flere røde end hvide muskelfibre. Et eksempel på en mindre aktiv fisk er rødspætten. Fedtet i fisk oplagres hovedsageligt i fiskens røde muskler, og derfor ses disse fiskearter også som værende fede fisk.

Fiskens fedt har et højt indhold af de gavnlige omega-3-fedtsyrer. De vigtigste fedtsyrer fra fisk hedder eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Faktisk findes der derudover to essentielle fedtsyrer, den ene er en omega-3-fedtsyre, og den anden er en omega-6-fedtsyre.

Essentielle fedtsyrer kan kroppen ikke selv danne, og derfor er det vigtigt at få dem tilført gennem kosten (gik du glip af de andre mytedrab fra '100 myter om fordøjelse og kost'? Så læs med her)

Fisk er en af de rigeste kilder

Den essentielle omega-3-fedtsyre hedder linolensyre (ALA), mens den essentielle omega-6-fedtsyre hedder linolsyre (LA). Ved hjælp af enzymer i kroppen kan disse to fedtsyrer omdannes til andre fedtsyrer, som er vigtige for kroppen.

Omega-3-fedtsyrer fås også fra planteriget, for eksempel indeholder hørfrø, hampfrø, havtorn og alger også disse fedtsyrer. Det vigtige ved at spise omega-3-fedtsyrer er, at det virker antiinflammatorisk i kroppen og dermed hæmmer betændelse. Og øgede betændelsesniveauer indgår i udviklingen af stort set alle de velfærdssygdomme, som mange danskere lider af i dag.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Derfor er det så vigtigt at spise nok omega-3-fedtsyrer. Fisk er en af de rigeste kilder, vi kender, til omega-3-fedtsyrer, og derfor er det klart bedst at få dækket sit behov gennem fisk. Fisk er desuden en fremragede kilde til mange andre sunde næringsstoffer.

Men kan du absolut ikke fordrage fisk, er det selvfølgelig fornuftigt at få dækket dit omega-3-behov gennem et kosttilskud, der indeholder fiskeolie, fordi det er godt for kroppen og et sundt helbred.

Læs flere mytedrab fra '100 myter om fordøjelse og kost' her

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk