Findes en kur mod grå hår?
Det er forskelligt, hvor tidligt, vi får grå hår, men kan vi gøre noget for at undgå dem? Det undersøger vi i videoen her.

Håret bliver farvet af pigmentet melanin. Men på et tidspunkt stopper hårcellerne med at producere stoffet, og så bliver vores hår farveløst. Og for nogle sker det tidligere, end det gør for andre. (Video: Tjek)

Håret bliver farvet af pigmentet melanin. Men på et tidspunkt stopper hårcellerne med at producere stoffet, og så bliver vores hår farveløst. Og for nogle sker det tidligere, end det gør for andre. (Video: Tjek)

Det er svært at komme udenom. Med tiden oplever vi stort set alle sammen, at de grå hår pibler frem, og nogle oplever endda, at de viser sig meget tidligere end forventet.

Hvordan kan det være, at nogle får gråt hår i en tidlig alder, og findes der en kur, der kan forhindre den grå hårpragt?

Det svarer vi på i denne udgave af Skønhedslaboratoriet, som er en serie på Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek.

Grå hår ligger i generne

Sidder du og håber på en mirakelkur mod grå hår, så må vi skuffe dig. Der er nemlig ikke fundet en kur, der kan forhindre, at håret mister sin farve.

Det er meget forskelligt, hvornår de første grå hår viser sig. Og det er faktisk ikke noget, man selv kan styre eller gøre noget ved. Det er nemlig genetisk og arveligt bestemt, hvornår og hvor hurtigt, hårene mister farve. 

Videnskab på YouTube

Tjek er Videnskab.dk's unge-magasin på YouTube.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Uanset hvornår de grå hår viser sig, skyldes det med al sandsynlighed den samme mekanisme i kroppen. Derfor skal du altså ikke være bekymret, hvis de grå hår viser sig, før du venter dem.

Vil du gerne have en indikator for, hvornår du kan forvente at få gråt hår, er det bedste, du kan gøre, at kigge på, hvornår dine forældres hår begyndte at miste farve.

Hvis begge dine forældre blev helt gråhårede som 30-årige, er der en god sandsynlighed for, at du også selv er det som 30-årig.

Hvorfor bliver håret gråt?

Når håret bliver gråt, er det fordi de pigmentceller, der ligger i bunden af hårsækkene, bliver inaktive og stopper med at lave melanin - det pigment, som giver vores hår farve.

Cellerne er programmeret til at lave melanin og stopper efter et vist antal år, og herefter er det hår, der vokser ud, farveløst. Man ved faktisk ikke, hvorfor cellerne på et tidspunkt holder op med at lave pigment. 

Faktisk er det også lidt forkert at kalde håret for gråt, for de farveløse hår er nemlig hvide. Grunden til, at håret ser gråt ud, er, at hårene mister farve forskudt af hinanden.

De farveløse hår blander sig altså med de farvede, og det får håret til at se gråt ud, og alt efter hvor hurtigt hårene stopper med at få tilført melanin, vil nogle blive ved med at have gråt hår, mens andre med tiden får helt hvidt hår.

»Du giver mig grå hår«

Mange bruger den sproglige vending at få grå hår af noget, der er anstrengende eller går én på. Men rent videnskabeligt er det hverken blevet bevist eller modbevist, om der er en sammenhæng mellem stress og grå hår.

Et studie udgivet i tidsskriftet Nature har dog vist en sammenhæng mellem stress og grå hår i pelsen hos mus, men om det samme gør sig gældende hos mennesker, kan man altså ikke sige noget om på nuværende tidspunkt.

Du har måske også hørt, at du skal huske at spise dine vitaminer og mineraler, hvis du vil udskyde de grå hår, men selvom vitaminer og mineraler er afgørende for, at kroppens funktioner kan køre optimalt, skal man være i decideret mangel af dem, før det påvirker ens hårfarve.

Desuden kræver det meget få ressourcer for kroppen at danne den melanin, der skal til for at farve håret og huden, så hvis du endelig er i vitaminmangel, vil det formentlig ikke være din hårfarve, som rammes hårdest. Du kan altså ikke bevare din hårfarve ved at lægge din kost om eller benytte dig af kosttilskud. 

Viden fra forskere og fagfolk

Selvom rigtig mange har forsøgt at udvikle en 'kur' mod grå hår, er det stadig ikke lykkedes. Det er nemlig svært at finde ud af, hvordan man kan genaktivere de inaktive celler, der producerer melanin.

Derfor er de bedste råd fra forskerne til dig, der er træt af dine grå hår, at du enten farver håret eller slutter fred med de grå hår. Vi får dem trods alt allesammen på et eller andet tidspunkt. 

I videoen ovenfor kan du blive endnu klogere på, hvorfor vores hår mister sin farve og bliver gråt eller helt farveløst. 

Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra forskere og fagfolk.

I denne video har vi snakket med:

  • Peter Bjerring, klinisk professor, Klinisk Institut, Aalborg Universitet
  • Dr. Ramon Grimalt, Professor i dermatologi, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Universitat Internacional de Catalunya, Spanien

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.