Fem råd til at undgå madforgiftning til julefrokosten
07 december 2017

Søren står for den varme leverpostej, Hanne tager flæskesteg med, og Michael kommer med risalamande. 

Årets julefrokost-sæson er i fuld gang. Og selvom det kan være svært at huske mellem snapsene, så kommer Statens Serum Institut i en pressemeddelelse med fem råd til, hvordan du kan undgå at få madforgiftning, når der er julefrokost. 

Sidste år blev der faktisk registreret 355 mennesker, som var blevet smittet med en virus fra en buffet. Og det var altså ikke, fordi der var noget galt med maden. Virussen stammede fra de andre buffetgæster, skriver Statens Serum Institut, SSI, i en pressemeddelelse

Mere bestemt er der tale om norovirussen. Og det er en tarvelig fætter. 

Mavesmerter, der kommer ud af det blå. Kvalme, diarré og opkast er ifølge SSI, hvad du kan forvente, hvis norovirussen har sneget sig fra julebuffetten og ind i din krop.

Ifølge pressemeddelelsen er norovirussen meget smitsom og smitter gennem mennesker. Gerne, hvis man rører det samme som de smittede eller spiser af den samme mad.

Hvis du gerne vil undgå, at julefrokosten skal ende på lokummet, kan du herunder finde en print-selv-udgave af SSI's fem råd.

maveforgiftning mad jul julefrokost buffet virus norovirus kvalme opkast diarré

Hvis du gerne vil undgå, at dine kollegaer, familie eller venner medbringer en ulækker norovirus til julebuffetten, bringer vi dig her, en print-selv-udgave med fem gode råd. (Grafik: Statens Serum Institut)

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.