Fem fascinerende fakta, du ikke kendte om hjernen
Du får blandt andet forskernes bud på, hvad hjernens allerstørste mysterium er.
Vinterdepression, venindegrupper og falske vidner.

Hjernens største mysterier er blot et ud af fem stykker hjerne-guld, som podcasten Brainstorm trækker op af skattekisten i ugens episode, der også runder venindegrupper og falske vidneudsagn.  (Illustration: Shutterstuck /Anette Lilleøre)

Hjernens største mysterier er blot et ud af fem stykker hjerne-guld, som podcasten Brainstorm trækker op af skattekisten i ugens episode, der også runder venindegrupper og falske vidneudsagn.  (Illustration: Shutterstuck /Anette Lilleøre)

Det er ikke kun corona-restriktioner, der holder os indendøre for tiden.

Slud og kulde gør det ekstra svært at strække benene og få noget af det dagslys, som er så sundt for os, hvis vi skal holde vinterdepressionen i skak.

Men hvis sofaen er blevet lidt for dyb, er der heldigvis også noget, du kan gøre hjemmefra, nemlig vælge den rigtige type lys.

Vidste du i den forbindelse, at lyset fra en LED-pære kan være bedre for dig end lyset fra et lysstofrør?

Hvordan det kan være, får du svar på i denne uges udgave af Brainstorm, når podcastens værter, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, hopper en tur i arkivskuffen og genopliver de fem bedste forsker-pointer, som ikke var med i sæsonens tidligere episoder.

Om Brainstorm sæson 2

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer fredage.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen.

Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden.

Værter på glatis

Udover nyttig viden om lys byder episoden på den nyeste forskning indenfor depressioner.

Afsnittet runder også, hvorfor det er en dårlig ide at gå sammen med dine veninder, når I skal arbejde i grupper på studiet. Og så får du svar på, hvorfor det er problematisk at bruge vidneudsagn i retssager.

Endelig giver forskerne deres bud på, hvad hjernens allerstørste mysterium er.

Drysset ud over episoden som multifarvet tivolikrymmel er en række fraklip, hvor podcastværterne er på glatis. Du kan blandt andet høre, hvordan det lyder, når mikrofonerne er slukkede, og værterne ikke fatter en bjælde af forskernes forklaringer.

Bliv klogere på alt det, du ikke vidste, du var gået glip af - eller få dig et godt grin med den seneste episode af Brainstorm.

Guide: Sådan undgår du en vinterdepression

Falske minder: Hvorfor kan man huske noget, der aldrig er sket?

Vi bliver dummere af gruppearbejde

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk