Fedme-gen hindrer ikke vægttab
21 september 2016

Fedme-genet FTO giver bæreren af genet 70 procent større risiko for at blive svært overvægtig, og man vejer generelt mere end resten af befolkningen. Det kan derfor virke som lidt af en kamp, hvis man gerne vil tabe sig.

Men det er ikke umuligt, fastslår et hold forskere fra blandt andet Københavns Universitet og Newcastle University i England.

»Vores studie viser, at du sagtes kan tabe dig, selvom du bærer FTO-genet. Det vil sige, at selvom du er genetisk disponeret for at  blive overvægtig, så har diæter og andre metoder til vægttab samme effekt på dig, som det har på dem, som ikke bærer dette fedme-gen,« siger Thorkild I. A. Sørensen, der er professor ved Novo Nordisk Foundatiopn Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet og medforfatter på artiklen, i en pressemeddelelsen fra Københavns Universitet.

Forskerholdet har gennemgået i alt otte studier, der inkluderer 9.563 personer for at finde ud af, om bærerne af genet har sværere ved at tabe sig.

En af de andre danske forskere bag studiet bærer selv på genet, og han mener, at det er vigtig viden i forhold til forebyggelsen.

»Det understreger for det første, at interventioner mod vægttab kan virke. For det andet understreger resultaterne også, at der endnu ikke er nogen grund til, at læger tester overvægtige personernes gener, da man fortsat ikke har fundet nogen gener af betydning for behandlingen,« siger Arne Astrup, der er professor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal og er frit tilgængeligt.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.