Fede bliver stigmatiseret over hele verden
Stigmatisering af fede og overvægtige er på vej til at blive et globalt fænomen.

For første gang er der flere overvægtige end undervægtige mennesker på kloden, men overvægtige bliver alligevel stigmatiseret i højere grad end tidligere. (Foto: Colourbox)

For første gang er der flere overvægtige end undervægtige mennesker på kloden, men overvægtige bliver alligevel stigmatiseret i højere grad end tidligere. (Foto: Colourbox)

Overvægtige bliver i højere grad stigmatiseret og vurderet negativt i forskellige lande. Det viser et nyt studie fra Arizona State University.

Forskerne har indsamlet data fra 680 personer fra urbane områder i 10 forskellige lande, blandt andet samfund, hvor lidt ekstra sul på kroppen traditionelt er blevet set som noget positivt. Det gælder blandt andet Puerto Rico og Tanzania.

De andre deltagere kom fra Mexico, Argentina, Paraguay, USA, Storbritannien, Amerikansk Samoa, Island og New Zealand.

»Etnografiske studier har tidligere vist, at mange samfund foretrak større og tykkere kroppe. Tykke kroppe repræsenterer succes, generøsitet, frugtbarhed, velstand og skønhed, siger Alexandra Brewis, der er medforfatter på studiet, i en pressemeddelelse.

Fede bliver set som dovne og grimme

Brewis fortæller, at det synspunkt er ved at ændre sig drastisk. Resultaterne fra undersøgelsen viser nemlig, at overvægtige og fede folk i højere grad bliver set som grimme, dovne og uden selvkontrol.

Og de værste tanker om fede og overvægtige findes i de lande, hvor folk først for nylig er begyndt at se negativt på fedme.

Et eksempel er Amerikansk Samoa, et lille amerikansk ø-territorium i Stillehavet med en befolkning på under 60.000.

Holdninger ændrer sig hurtigt

Brewis fortæller, at hun lavede feltarbejde på øerne i 1990erne, og at hun allerede på det tidspunkt kunne mærke, at tynde kroppe var i færd med at blive et skønhedsideal. Men stigmatisering af fede og overvægtige var endnu ikke udbredt.

»Det ser ud til at have ændret sig meget hurtigt. De mennesker, der begynder at stigmatisere fedme sent, er også dem, som med størst sandsynlighed er enige i de mest fordomsfulde påstande, som for eksempel at fede folk er dumme,« siger Alexandra Brewis.

Undersøgelsen ser ikke på, hvad der forårsager holdningsændringerne, men forskerne mener, at globale sundhedskampagner kan spille en vigtig rolle.

Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Current Anthropology.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.