Far er skyld i fire gange så mange genetiske mutationer som mor
Kilde: 
21 september 2017

Ligner du mere din far end din mor? Det er der stor sandsynlighed for, at dine genetiske mutationer gør.

Børn af arver fire gange så mange nye mutationer fra deres far som fra mor. Og dét antal stiger, jo ældre både mor og far er, på det tidspunkt de bliver forældre.

Det viser et nyt studie, som er udgivet i Nature, skriver The Guardian.

En genetisk mutation er, når der sker en ændring i arvematerialet, eller DNA'et, som gives videre fra forældre til deres barn. Det kan være både godt og dårligt.

Genetiske mutationer har nemlig været en forudsætning for hele den menneskelige evolution, men »menes også at være ansvarlige for hovedparten af tilfældene af sjældne børnesygdomme,« siger Kari Stefansson til The Guardian.

Han er læge og forsker ved det islandske biotekfirma Decode, som står bag studiet.

Forskerholdet undersøgte DNA’et fra en forsøgsgruppe på 1.500 islændinge samt deres forældre og for nogles vedkommende også deres børn.

Det viste sig, at antallet af genetiske mutationer, der går i arv til barnet, er fire gange større fra faderen end fra moderen.

Med andre ord arver et barn født af 30-årige forældre 11 genetiske mutationer fra moderen og hele 45 fra faderen.

Desuden stiger antallet af videregivne mutationer, jo ældre forældrene er, når barnet blev undfanget.

Det skyldes, at manden ikke, ligesom kvinden, er født med et lager af kønsceller, men hele livet producerer nye sædceller, som nemt muterer. Mutationerne ophober sig og bliver flere, jo ældre manden er.

Fra tidligere forskning ved man, at risikoen for mentale handicap, skizofreni og autisme stiger med faderens alder. Resultaterne af dette nye studie indikerer, at de genetiske mutationer kan være én af årsagerne, skriver The Guardian.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.