Facebook er en ny stressfaktor
Afvisning på Facebook forværrede ung mands astma. Sociale medier kan være en ny kilde til psykisk stress, mener forskere.

Facebook og andre sociale medier kan måske medvirke til at forværre astma. (Foto: Colourbox)

Facebook og andre sociale medier kan måske medvirke til at forværre astma. (Foto: Colourbox)

En afvisning fra ekskæresten på Facebook var i dobbelt forstand ubehagelig for en 18-årig italiensk dreng.

Udover den psykiske belastning, fik det nemlig også hans astma til at udvikle sig til det værre.

For rigtigt at strø salt i såret fjernede ekskæresten ham efterfølgende fra vennelisten og blev samtidig venner med mange nye unge mænd.

Under et andet navn lykkedes det imidlertid den ulykkelige dreng at blive ven med ekskæresten igen. Hver gang han efterfølgende loggede ind, fik han dog åndenød, selv om han brugte sin astmamedicin flere gange dagligt.

At se billeder af eks'en triggede en forværring af den unge mands tilstand, mener italienske forskere, som har beskrevet tilfældet i en artikel i tidsskriftet The Lancet.

Ofte en gradvis forværring

Overlæge Egil Bakkeheim på børneklinikken ved Oslo Universitetssykehus siger, at det ikke er usædvanligt, at akut stress kan forværre astma.

»Men normalt er der flere faktorer, der spiller en rolle, ud over blot stress. I dette tilfælde beskriver forskerne, at drengen var deprimeret efter bruddet med kæresten,« siger han.

»Med stadigt bedre astmamediciner har der været en nedgang i akuttilfælde, og det er mere almindeligt at se en gradvis forværring hos astmapatienter i dag,« siger astmaforskeren.

Kilde til psykisk stress

Den 18-åriges forværrede astma antyder, at sociale medier repræsenterer en ny kilde til psykisk stress, skriver de italienske forskere i artiklen.

Disse netværk kan være en udløsende faktor for anfald hos deprimerede astmatikere, påpeger de.

»Det er den første artikel, jeg har set om netop dette, og jeg må indrømme, at jeg opfattede forskernes udmelding som noget fortænkt,« siger Egil Bakkeheim.

»Men det er klart, at det meste i samfundet går hurtigere i dag. Forskellige sociale medier kan være en psykisk stressfaktor, uden at jeg kan sige noget konkret om, hvordan det påvirker folks astma,« siger han.

Den norske astmaforsker forudser ikke en bølge af astmaanfald i fremtiden som følge af sociale medier.

Men han tror gerne, at den konkrete oplevelse på Facebook kan føles voldsom for en 18-årig.

Hormonbalancen forrykkes

Ved en akut stressreaktion udskilles stresshormoner i kroppen, og de kan påvirke astmasymptomer.

»Astma er en blanding af reaktioner på betændelse og trange luftveje. Når vi bliver stressede, udsender hjernen en række signalhormoner. De formidles videre, og kroppen får besked på at reagere. Resultatet bliver så, at muskulaturen i luftvejene kan trække sig sammen, fordi balancen mellem hormonerne forrykkes,« siger Egil Bakkeheim.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk