Facebook er en ny stressfaktor
Afvisning på Facebook forværrede ung mands astma. Sociale medier kan være en ny kilde til psykisk stress, mener forskere.

Facebook og andre sociale medier kan måske medvirke til at forværre astma. (Foto: Colourbox)

En afvisning fra ekskæresten på Facebook var i dobbelt forstand ubehagelig for en 18-årig italiensk dreng.

Udover den psykiske belastning, fik det nemlig også hans astma til at udvikle sig til det værre.

For rigtigt at strø salt i såret fjernede ekskæresten ham efterfølgende fra vennelisten og blev samtidig venner med mange nye unge mænd.

Under et andet navn lykkedes det imidlertid den ulykkelige dreng at blive ven med ekskæresten igen. Hver gang han efterfølgende loggede ind, fik han dog åndenød, selv om han brugte sin astmamedicin flere gange dagligt.

At se billeder af eks'en triggede en forværring af den unge mands tilstand, mener italienske forskere, som har beskrevet tilfældet i en artikel i tidsskriftet The Lancet.

Ofte en gradvis forværring

Overlæge Egil Bakkeheim på børneklinikken ved Oslo Universitetssykehus siger, at det ikke er usædvanligt, at akut stress kan forværre astma.

»Men normalt er der flere faktorer, der spiller en rolle, ud over blot stress. I dette tilfælde beskriver forskerne, at drengen var deprimeret efter bruddet med kæresten,« siger han.

»Med stadigt bedre astmamediciner har der været en nedgang i akuttilfælde, og det er mere almindeligt at se en gradvis forværring hos astmapatienter i dag,« siger astmaforskeren.

Kilde til psykisk stress

Den 18-åriges forværrede astma antyder, at sociale medier repræsenterer en ny kilde til psykisk stress, skriver de italienske forskere i artiklen.

Disse netværk kan være en udløsende faktor for anfald hos deprimerede astmatikere, påpeger de.

»Det er den første artikel, jeg har set om netop dette, og jeg må indrømme, at jeg opfattede forskernes udmelding som noget fortænkt,« siger Egil Bakkeheim.

»Men det er klart, at det meste i samfundet går hurtigere i dag. Forskellige sociale medier kan være en psykisk stressfaktor, uden at jeg kan sige noget konkret om, hvordan det påvirker folks astma,« siger han.

Den norske astmaforsker forudser ikke en bølge af astmaanfald i fremtiden som følge af sociale medier.

Men han tror gerne, at den konkrete oplevelse på Facebook kan føles voldsom for en 18-årig.

Hormonbalancen forrykkes

Ved en akut stressreaktion udskilles stresshormoner i kroppen, og de kan påvirke astmasymptomer.

»Astma er en blanding af reaktioner på betændelse og trange luftveje. Når vi bliver stressede, udsender hjernen en række signalhormoner. De formidles videre, og kroppen får besked på at reagere. Resultatet bliver så, at muskulaturen i luftvejene kan trække sig sammen, fordi balancen mellem hormonerne forrykkes,« siger Egil Bakkeheim.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud