Får kvinder bedre hukommelse af sex?
Canadiske forskere hævder, at sex fremmer væksten af nye hjerneceller. »Alt for spekulativt,« mener svensk hjerneforsker.
sex hukommelse kvinder minder erindring studie forsøg hukommelsestests neuroner neurogenese hippocampus hjerneforskning årsagssammenhæng

Kan det virkelig passe at sex giver kvinder en bedre hukommelse? Det mener de canadiske forskere bag det nye studie. (Foto: Shutterstock)

Kan det virkelig passe at sex giver kvinder en bedre hukommelse? Det mener de canadiske forskere bag det nye studie. (Foto: Shutterstock)

Der findes endeløse påstande om de positive effekter, som sex kan levere. For eksempel at sex og rødvin skærper din hjerne, eller at sexdufte jager influenza på flugt.

Nu viser et studie fra McGill University i Canada, at kvinder, som ofte har sex, også har en bedre hukommelse.

Hvordan hænger det nu sammen?

Forskerne bag studiet har konkluderet, at det er, fordi det fremmer væksten af nye celler - kaldet neuroner - i visse dele af hjernen, når kvinder har sex.

LÆS OGSÅ: Mindfulness øgede kvinders sexlyst

Hjernen kan udvikle nye celler i voksenalderen

Det fænomen, som forskerne refererer til, kaldes neurogenese. (Neurogenese er evnen til at genopbygge sig selv - en evne, der blev opdaget tilbage i 1996, red.)

Før var det almindeligt antaget, at nye nerveceller i hjernen kun blev udviklet i begyndelsen af vores liv, og at vi efterfølgende var nødt til at klare os med det, vi nu engang havde.

Men det stemmer ikke helt. Det har nemlig vist sig, at hjernen kan udvikle nye hjerneceller i voksenalderen, heriblandt i hippocampus.

Hippocampus er en hjernevinding beliggende i temporallappen, der blandt andet regulerer følelser, og som har betydning for menneskets korttidshukommelse. 

LÆS OGSÅ: Hvorfor er mænd så glade for bryster?

Holder styr på minderne

Hjerneforsker ved Universitetet i Oslo Jon Storm-Mathisen forklarer, at de nye celler har en bedre evne til at ændre egenskaber og reagerer kraftigere på stimuli end de gamle celler.

»Hvis de nye neuroner inaktiveres, nedsættes hukommelsesfunktion,« skriver han i en e-mail til forskning.no.

Forskerne ved stadig ikke nøjagtigt, hvordan de nye celler bidrager til en bedre hukommelse, men der findes flere teorier om, at de hjælper os med at holde styr på vores erindringer.

Profrssor Jonas Frisén forklarer, at de kan have en helt speciel funktion. Han forsker blandt andet i neurogenese ved Karolinska Institutet i Sverige.

sex hukommelse kvinder minder erindring studie forsøg hukommelsestests neuroner neurogenese hippocampus hjerneforskning årsagssammenhæng

Hippocampus er en hjernevinding i temporallappen, der blandt andet regulerer følelser og har betydning for menneskets korttidshukommelse. (Illustration: WikimediaCommons)

»Nervecellerne gør, at kan du adskille lignende, men forskellige sanseindtryk og lagre dem som unikke minder. Et eksempel er evnen til at lagre Justin Bieber og Justin Timberlakes musik som separate minder. Det er jo ret ens popmusik, som det kan være svært at skelne mellem,« skriver Jonas Frisén i en e-mail forskning.no.

Men selvom der er påvist neurogenese i mennesker, er det noget, som er meget vanskeligt forske i, forklarer Jonas Frisén.

Alligevel findes der flere studier, som viser, at forskellige aktiviteter som sex og motion, fremmer væksten af nye neuroner - i hvert fald i rotter.

Men indtil videre er det ikke lykkedes forskerne at bevise, at disse aktiviteter fungerer på samme måde i mennesker.

LÆS OGSÅ: Er sex-orgasmer sundere end onani?

78 unge kvinder deltog i det canadiske studie

Derfor villle forskerne bag det nye studie - publiceret i tidsskriftet Archives of Sexual behaviour - afdække, om sex kan have den samme effekt på menneskehjernen.

Manglende årsagssammenhæng

Jon Storm-Mathisen påpeger, at undersøgelsen ikke viser en årsagssammenhæng mellem hukommelse og sex.

Det vil sige, at studiet ikke viser, hvad der fører til hvad; en logisk forbindelse mellem to (evt. flere) størrelser eller forhold, der består i at den ene er årsag til den anden

For eksempel: Selvom brandfolkene næsten altid dukker op, når det brænder, kan vi ikke konkludere, at brandfolkene forårsager brandene.
 

De bad 78 heteroseksuelle kvinder i alderen 18 til 29 år om at gennemføre en række hukommelsestests og svare på en række spørgsmål om blandt andet sex, sundhed og motion.

Først blev deltagerne bedt om at se på flere billeder af forskellige ansigter. Derefter skulle de se på de samme ansigter én gang til, men denne gang havde forskerne iblandet flere nye ansigter, som forsøgsdeltagerne ikke havde set før.

Forsøgsdeltagerne blev efterfølgende bedt om at skelne mellem de nye og gamle ansigter.

Så blev deltagerne bedt om at gennemføre testen endnu en gang, men denne gang var ansigterne byttet ud med abstrakte ord.

Forskerne observerede, at kvinderne, der rapporterede, at de havde et aktivt sexliv, skilte sig ud på ét område; de begik færre fejl, når de skulle skelne mellem gamle og nye ord.

Der var dog ingen forskel på, hvor gode de var til at skelne mellem gamle og nye ansigter.

LÆS OGSÅ: Er det farligt ikke at få sex?

Tyder på bedre hippocampus-funktion

Jon Storm-Mathisen mener, at studiets resultater indikerer en bedre funktion i hippocampus.

»Artiklen påviser en bedring af evnen til at genkende abstrakte ord, men ikke ansigter. Det indikerer en bedre fungerende hippocampus, fordi ordgenkendelse bruger dette område af hjernen, mens ansigtsgenkendelse er afhængig af andre hjerneregioner,« forklarer han.

Men han påpeger også, at undersøgelsen har sine åbenlyse mangler.

»Forskerne viser kun en statistisk sammenhæng og ikke en årsagssammenhæng. Der kan være fejlkilder i udvalget af forsøgsdeltagere og i rapporteringen af samleje, som er baseret på et spørgeskema,« fortæller Jon Storm-Mathisen. Han tilføjer:

»Artiklen kan altså ikke bevise, at sex faktisk fører til en bedre hukommelse i mennesker. Men hvis vi sammenholder fundene med tidligere dyreforsøg, er det sandsynligt.«

Sex giver kvinder bedre hukommelse hippocampus

Forskerne bag studiet ved godt, at resultatet kan skyldes andre ting - f.eks. at kvinder med en god hukommelse måske har en større tendens til at opsøge seksuelle relationer. (Foto: Shutterstock)

Jonas Frisén fra Karolinska Institutet, er derimod skeptisk over for studiets konklusion.

»Jeg tror, at det er for spekulativt. Det er velkendt, at fysisk aktivitet udløser neurogenese i mus, men det er meget vanskeligt at forske i, og det vides heller ikke, om det er tilfældet blandt mennesker,« understreger Jonas Frisén.

LÆS OGSÅ: Intimbarberede har markant flere kønssygdomme

Kan forklares med helt andre ting

Larah Maunder er en af forskerne bag studiet. Hun er helt åben omkring studiets svagheder, hvilket hun og hendes forskerkollegaer også skriver i studiet.

»Vi kan kun spekulere, hvilke effekter samleje kan have på de kvinder, der deltog i dette studie,« skriver hun i en e-mail forskning.no.

Larah Maunder og hendes kollegaer har heller ikke undersøgt forsøgsdeltagernes hjerne og kan derfor ikke påvise en egentlig effekt. 

Hun udelukker ikke, at der måske ligger helt forskellige forklaringer bag de fund, som hun og hendes kollegaer har foretaget.

»Det kan jo være, at kvinder med en god hukommelse har en større tendens til at opsøge seksuelle relationer,« påpeger forskeren.

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.