Får jeg dårligere øjne, når jeg ikke vil gå med briller?
Løbet er kørt for voksne øjne, men det er vigtigt, at børn kommer udenfor, fortæller øjenlægerne.
briller anstrenge øjnene påvirke synet negativt ligemeget

Tag bare brillerne af, hvis altså du kan klare dig og holde det ud. Dine øjne tager ikke mere skade af at anstrenge sig, fortæller forskerne. (Foto: Shutterstock.)

Tag bare brillerne af, hvis altså du kan klare dig og holde det ud. Dine øjne tager ikke mere skade af at anstrenge sig, fortæller forskerne. (Foto: Shutterstock.)

For nyligt havde en læser en ubehagelig oplevelse - en rigtig øjenåbner.

Han var sikker på, at hans unge øjne ikke havde brug for briller. Men så prøvede han en vens briller for sjov.

Pludselig var det, som om han havde skiftet et VHS-bånd ud med en Bluray-disc. Hver en pixel på frokostbordet blev knivskarp. Makrel, mayonnaise, ja, selv krummerne på hans skjorte blev tydelige.

Da vores læser dog ikke selv synes, at det haster, det her med briller, undrer han sig.

»Tager synet skade, hvis jeg går rundt uden briller, selv om jeg kunne se bedre med briller på?« spørger Oskar.

Og da først Pandoras (brille)æske var åbnet, væltede spørgsmålene frem:

  • For hvad nu, hvis musklerne i øjnene bliver overanstrengt?
  • Eller bliver de mon dovne, hvis man får briller for tidligt?
  • Og hvis det nu forholder sig sådan, kan man så træne sit syn bedre?

Videnskab.dk undersøger.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

 

Voksne øjne tager ikke skade af at undgå briller

Heldigvis kan forskerne berolige Oskar med, at hans syn ikke tager skade af, at han går rundt uden briller.

»Det kan jo være ubehageligt, hvis man ikke kan se ordentligt. Men hvis du kan holde det ud, og du kan se godt nok til at klare dig, er det fint. Det gør næppe nogen forskel på udviklingen af synet, hvis du som voksen går rundt uden briller,« siger Michael Larsen, der er klinisk professor i øjensygdomme på Rigshopitalet og Københavns Universitet.

»Når du er voksen, er dit øje færdigudviklet, og så gør det ikke nogen skade på dit syn, hvis du vælger at udskyde at gå med briller,« fortæller Kristian Lundberg, der er øjenlæge på Odense Universitetshospital, og som i sin ph.d. har fulgt 300 børns brillebehov over 6 år.

Det skader altså ikke voksne at gå uden briller, selv om deres syn er lidt slidt.

Til gengæld kan det være skadeligt at gå med briller med højere styrke, end man har brug for.

»Der er faktisk forskning, der viser, at hvis du får for stor styrke, så kan dit syn forværres,» siger Kristian Lundberg.

Hos børn er det dog vigtigt, at de får briller, når de er langsynede og nærsynede, men det vender vi lige tilbage til.

Først skal vi nemlig se på, hvad der sker, hvis man får briller med for høj styrke.

For meget styrke gør øjet værre

Når du bliver født, har du et lille og rundt øje, og du er faktisk langsynet. Børneøjne er heldigvis ekstremt gode til at krumme sig, og de kan derfor kompensere for det lange syn ved at 'zoome ind'.

Med årene vokser vores øjne, indtil vi bliver 'normalsynede'. Her har vi ikke noget brillebehov.

Men fortsætter øjet med at vokse og bliver for langt, så bliver vi nærsynede og får brug for briller med minusstyrke.

Efterhånden som vi bliver ældre, bliver linsen i øjet gradvist mere stiv, og vi mister evnen til at zoome ind på nært hold, når vi for eksempel skal læse en bog eller kigge på en telefon.

»Men det er vigtigt, at du som barn ikke får for meget styrke. For så tyder studier på, at man stimulerer øjets vækst, så det tilpasser sig brillen. Får man for meget styrke i, fremskynder man altså øjets vækst,« siger Kristian Lundberg.

Der er lavet flere studier, som har påvist den her effekt. Desværre gælder det ikke den anden vej rundt.

»Man har prøvet at underkorrigere, både med kontaktlinser og briller, men der er ikke nogle studier, som kan påvise en entydig effekt.« 

Børn så bedre af at være udenfor

Kristian Lundbergs ph.d. undersøgte 307 børn i aldersgrupper 13-17 år, som var blevet fulgt i 7 år

Børnene fik målt deres præcise daglige aktivitet fire gange i perioden sammen med løbende målinger vedr. hverdagsaktiviteter, vaner, levevis, kondition, styrke, balance med mere.

Studiet ville oprindeligt undersøge, om der var en sammenhæng mellem fysisk aktivitet og syn, men her fandt afhandlingen ikke nogen effekt.

Som delresultat i ph.d. studiet fandt man, at de børn, der opholdt sig mest udenfor, blev mindre nærsynede.

Studierne er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Acta Ophthalmologica i 2017 og 2018.

Kan man træne sine øjne?

For stærke briller er altså en dårlig ide, mens det ikke gør nogen forskel for synets udvikling med lidt for svage eller ingen briller hos voksne (mens børn med behov skal bruge briller - se i bunden af artiklen).

Men måske er der andre ting, vi kan gøre for at forbedre vores syn?

Søger man på Google, er der ikke så få øvelser, som angiveligt gavner synet. Men der er ikke videnskabeligt belæg for, at de virker.

»Det med at træne til at se bedre er simpelthen ikke noget, jeg er blevet præsenteret for videnskabeligt,« siger Kristian Lundberg.

Han tilføjer, at øjet ganske vist har muskler, der kan trænes, men at de ikke som sådan har noget med synet at gøre.

»De bevæger blot øjnene. Synet opstår først inde i hjernen, efter vores fotoreceptorer på nethinden registrerer forskellige lysbølger. Det starter en kaskade af signaler, som samles i synsnerverne og ender i baghovedet, hvor synscenteret sidder.«

Michael Larsen er enig i, at man som voksen ikke skal lade sig lokke af løfter om bedre læsesyn fra øjenfitness og øvelser.

»Det er ganske enkelt svindel. Ens øjne bliver stivere med alderen, og det kan man altså ikke træne sig ud af,« siger Michael Larsen.

briller anstrenge øjnene påvirke synet negativt ligemeget

Børneøjne har godt af at komme udenfor. Lyset får nemlig øjnene til at vokse langsommere, og det mindsker risiko for nærsynethed. (Foto: Shutterstock.)

Børn har godt af at komme udenfor

Du kan måske huske, at du som barn har fået at vide, at du ikke må sidde for tæt på fjernsynet, fordi du kan få 'firkantede øjne'.

Det er en skrøne.

Var det hele så bare løgn - og vil det sige, at du kunne have siddet lige foran flimmerkassen i alle disse år uden konsekvenser?

Nej. Ikke helt. Der er nemlig forskellige regler for børneøjne og voksenøjne, fortæller forskerne.

»Når dit øje er udvokset, så spiller det ikke rigtig nogen rolle, men fra fødsel til 20-årsalderen kan du påvirke dit syn med alle mulige ting,« fortæller Kristian Lundberg.

Og selvom børn kan få et dårligere syn af at sidde inden for og se fjernsyn, er det faktisk ikke nødvendigvis på grund af fjernsynet.

»Det, der betyder noget, er at være uden for og få sollysets effekt på nethinden. Man har tidligere ment, at det var på grund af det her fokusskift med at se langt væk og tæt på, men det har man hverken kunnet bekræfte eller afkræfte,« forklarer Kristian Lundberg og fortsætter:

»Lys er den stærkeste miljømæssige faktor. Det er den, der i størst grad kan styre øjets vækst. Det får øjet til at frigive dopamin, som bremser øjets aldring og vækst.«

Michael Larsen er enig.

»Børn skal være uden for for at undgå nærsynethed. Der er stort set ikke nogle naturmennesker, der er nærsynede. Man kender ikke mekanismen fuldstændigt, men man mener, det er på grund af den højere lysintensitet,« siger han.

Verden bliver nærsynet

I Danmark skal hver fjerde borger bruge briller for at læse vejskilte eller undertekster.

Men i andre lande er tallet betydeligt højere.

»I de store byområder i Asien, såsom Hong Kong, Singapore, Taiwan og Seoul, er 80 procent af børnene nærsynede efter folkeskoleårene,« siger Kristian Lundberg.

Set i det perspektiv klarer vi os godt i Danmark, og ifølge Kristian Lundberg skyldes det vores levevis.

»Vi lever generelt på en måde som er ret sund. Der er meget leg uden for i børnehaverne, vi lever i åbne og lyse miljøer, tager ofte cyklen eller går tit på arbejde,« siger han.

I Danmark er det knap 18 procent af de 14-17-årige, der er nærsynede i dag.

Men ifølge Kristian Lundberg, skal hverken børn eller voksne altså være bange for at se på skærme af frygt for ens syn.

»Man skal ikke undgå læsning eller skærmbrug, men i stedet de ting, som de er forbundet med. Hvis børnene sidder med en iPad, så sæt dem hen til vinduet eller udenfor,« siger han.

Børn må ikke undgå at bruge briller

Børns øjne kan altså i langt højere grad påvirkes af miljøet, end voksnes. Og derfor kommer vi nu tilbage til det med børn og briller.

Her er det nemlig vigtigt, du ikke lader dem slippe, hvis de rent faktisk har behov for briller, fortæller Kristian Lundberg.

Da små børn har korte øjne, er de som nævnt langsynede i de første år. Med årene retter det sig dog ud for de fleste - men det er meget vigtigt, at de børn, der bliver ved med at være langsynede, får briller.

»Langsynede børn er nødt til at krumme linsen hele tiden, og her kan musklen, der krummer linsen, blive overanstrengt. Det kan være i så stor grad, at de ikke kan holde det ud, og det ene øje kan begynde at 'slappe af' og i nogle tilfælde skele.«

Det kan betyde, at barnet får det, der hedder dovensyn, og så udvikles deres synssans ikke. Derfor er det vigtigt, at de regelmæssigt får målt deres syn hos deres praktiserende læge eller sundhedsplejerske.

»Hvis man bliver opmærksom på det her i tide, kan man redde et dårligt syn ved hjælp af briller. De begynder simpelthen at bruge begge øjne igen, og lyset kommer rigtigt ind på nethinderne, så nervebanerne kan udvikles,« siger Kristian Lundberg og slutter. 

»Hvis man undlader det, kan barnet blive blind på det ene øje.«

Med denne vigtige formaning siger vi mange tak til de to forskere for at udvide vores synsfelt. Og tak til Oskar for at sende spørgsmålet. Vi sender en Videnskab.dk-T-shirt til dig, som du kan have på - med eller uden briller.

Glem ikke, at alle kan stille spørgsmål til Spørg Videnskaben, hvis der er noget, der undrer - send en mail til sv@videnskab.dk.

Eller du kan læse masser af sjove spørgsmål og svar i vores tre bøger ’Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?’ og ’Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?’ samt den seneste Hvorfor må man ikke sige neger?

Du bliver hverken nærsynet eller langsynet som voksen

Dybest set bliver man hverken nærsynet eller langsynet, når man er voksen.

Nærsynethed udvikler man typisk i teenageårene, og langsynethed har man haft hele livet, hvis man har det.

»Det, der sker med ældre mennesker er, at linsen i deres øje bliver tykkere og fungerer som et forstørrelsesglas, hvilket får linsen til at fungere som et forstørrelselsglas. Samtidig bliver linsen også stivere, og derfor får ældre mennesker sværere ved at fokusere og stille skarpt på nært hold,« siger Kristian Lundberg. 

Nærsynethed og langsynethed er i stedet noget, der har med øjets størrelse og form at gøre. Et stort og lang øje er nærsynet, mens et lille og rundt øje er langsynet. 

Man kan i øvrigt ikke gå hen og blive langsynet, hvis man er nærsynet. Så der er heller ikke nogen overgang, hvor synet bliver bedre.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk