Er du en af dem, der vågner med følelsen af at have fået en på sinkadusen efter en buldretur i byen, så er du, paradoksalt nok, mere tilbøjelig til at udvikle et alkoholmisbrug end personer, der ikke får slemme tømmermænd af samme mængde alkohol.
Det viser et studie, som Statens Institut for Folkesundhed har foretaget ved en systematisk gennemgang af al international forskning på området.
»Vi finder, at hvis man får rigtig slemme tømmermænd med eksempelvis opkast, kvalme og hovedpine dagen derpå, har man op til to gange så stor risiko for at udvikle et alkoholmisbrug på sigt sammenlignet med folk, der drikker det samme, og som ikke får tømmermænd,« siger Janne Tolstrup, professor ved Statens Institut for Folkesundhed i en pressemeddelse.
Forklaringerne bag, at de grove tømmermænd i sidste ende kan udvikle sig til et misbrug, er mange. Janne Tolstrup peger på, at den velkendte 'reperationsbajer' kan være et træk, der leder til misbrug.
»Vores studie bekræfter teorien, nemlig at dét at forsøge at lindre ubehaget ved tømmermænd ved at fortsætte med at drikke giver en forhøjet risiko for at udvikle et alkoholmisbrug. For mange er det nok ikke særligt overraskende, at et større indtag af alkohol i værste fald fører til afhængighed. Det overraskende her er nok snarere, at der er en så tydelig sammenhæng mellem tømmermænd og udvikling af alkoholproblemer,« siger Janne Tolstrup i pressemeddelsen.
Studiet konkluderer dog også, at forskningen foretaget på om tømmermænd og dets konsekvenser er meget sparsom.