Evolution: Flere og flere mennesker udvikler en ekstra pulsåre i armene
Evolution Pulsåre Arme Udvikling

I midten af 1800-tallet forekom pulsåren 'the median artery' kun hos 10 procent af nyfødte. I slutningen af 1900-tallet var andelen tredoblet. Hvis udviklingen fortsætter, vil de fleste nyfødte i 2100 have en ekstra pulsåre i underarmene. (Foto: Professor Maciej Henneberg).

I midten af 1800-tallet forekom pulsåren 'the median artery' kun hos 10 procent af nyfødte. I slutningen af 1900-tallet var andelen tredoblet. Hvis udviklingen fortsætter, vil de fleste nyfødte i 2100 have en ekstra pulsåre i underarmene. (Foto: Professor Maciej Henneberg).

Kilde: 
09 oktober 2020

Hvordan vil mennesket komme til at se ud om tusindvis af år?  

Bliver vi højere? Får vi en større hjerne? Kommer vores hud til at se anderledes ud? 

Menneskets fremtidige evolution er svær at forudse, men forskere kan allerede nu se, at der er enkelte anatomiske ændringer på vej. 

Om få generationer kan den nyeste ‘tilføjelse’ til menneskets kroppe være en ekstra pulsåre i armene, skriver Science Alert

 

Forskere fra Flinders University og University of Adelaide i Australien har opdaget, at en pulsåre i underarmen, der tidligere forsvandt, mens fosteret lå sin mors mave, forekommer oftere og oftere hos voksne mennesker. 

Det betyder altså, at flere fuldvoksne mennesker end nogensinde før lever med en ekstra pulsåre i sin underarm.

»Siden 1800-tallet har forskere overvåget forekomsten af pulsåre hos voksne mennesker, og vores studie viser, at antallet af forekomster af pulsåren er stigende,« siger Teghan Lucas, der forsker i anatomi ved Flinders University, til Science Alert og fortsætter: 

»Der forekom en ekstra pulsåre hos omkring 10 procent af mennesker født i midten af 1800-tallet frem til 1880-erne. I slutningen af 1900-tallet forekom den ekstra pulsåre hos 30 procent af nyfødte. Det er en signifikant forøgelse i en relativt kort tidsperiode - især når det kommer til evolutionær udvikling.« 

Den ekstra pulsåre kaldes ‘the median artery’ og udvikler sig tidligt hos alle fostre, hvor den hjælper med at transportere blod fra midten af armene ned til fostrenes voksende hænder. 

Omkring otte uger henne plejer pulsåren at forsvinde igen. 

Den øgede forekomst af ‘the median artery’ tyder ifølge forskerne bag studiet på, at naturlig selektion ‘favoriserer’ de mennesker, der har en ekstra pulsåre. 

Ifølge Science Alert kan en ekstra pulsåre i armene give stærkere underarme og øget fingerfærdighed.  

På den anden side øger det også risikoen for at få såkaldt karpaltunnelsyndrom, der medfører, at en stor nerve på håndfladesiden af håndroden risikerer at blive klemt. 

Hvis udviklingen fortsætter, vil de fleste nyfødte mennesker i 2100 have en ekstra pulsåre i armene, vurderer forskerne ifølge Science Alert. 

Studiet er publiceret i Journal of Anatomy. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.