Eventyrlystne mennesker spiser mere frugt og grønt
Kilde: 
06 marts 2017

Din eventyrlyst og åbenhed over for at prøve nye ting i livet kan være afgørende for din sundhed.

Et nyt studie foreslår i hvert fald, at der er en sammenhæng mellem, hvor sundt, du spiser, og hvordan din indstilling til livet er generelt. Det skriver Huffington Post. 

Over 1.000 deltagere i alderen 17 til 25 år har fået analyseret deres madvaner, der er blevet sammenholdt med testresultater fra den såkaldte femfaktormodel, en personlighedstest, der måler deltagernes åbenhed over for nye oplevelser, samvittighed, udadvendthed, venlighed og tendens til at bekymre sig.   

Deltagerne blev sat til at føre kostdagbog i enten 21 eller 13 dage, og testpersoner, der scorede højt på åbenhed over for nye oplevelser, spiste i gennemsnit 4,5 flere portioner frugt og grønt end dem, der scorede lavere. De spiste også mindre usund mad.

Udadvendthed viste sig også at have en positiv effekt på, hvor meget frugt og grønt testpersonerne spiste, men forskerne bag undersøgelsen understreger, at der i begge tilfælde er tale om, at den sunde livsstil kun associeres med personlighedstrækkene.

Man kan altså ikke entydligt tale om, at ens personlighed har direkte indflydelse på ens madvaner - og omvendt.

Professor Tamlin Conner fra Univeristy of Otago i New Zealand, der blandt andre står bag studiet, siger dog til Huffingtong Post, at studiet kan give indsigt i, hvordan ens generelle adfærd får indflydelse på de valg, man træffer.

Samtidig kan indflydelsen vise sig at gå begge veje, og du kan altså opleve at blive mere udadvendt og eventyrlysten, når du eksperimenterer med at spise sunde frugter og grøntsager, som du ikke er vant til.

Studiet er offentliggjort i Frontiers in Psychology.

ele

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.