Et lille hår sad fast under mands fod og skabte stor smerte

På billedet ses håret i mandens fod (tv.)  samt håret i forstørret udgave (th.) (Foto: Elsevier)

På billedet ses håret i mandens fod (tv.)  samt håret i forstørret udgave (th.) (Foto: Elsevier)

Kilde: 
09 juli 2019

Hvis du nogensinde har haft et kæledyr, har du nok oplevet, hvor irriterende hår kan være. Det hober sig op, sætter sig på tøjet og kan være svært at komme af med.

Denne almindelige irritation over hår blegner dog en smule, i forhold til det LiveScience beretter, om hvad der for nyligt overgik en 35-årig brasiliansk mand.

Ifølge en sagsrapport udgivet af det medicinske tidsskrift the Journal of Emergency Medicine, opsøgte en 35-årig mand sin læge efter at have døjet med kraftige smerter i hælen. 

Mandens smerter undrede lægen, da han ikke havde været udsat for nogen ulykke, og foden fejlede ikke noget, som kunne spottes med det blotte øje.

Men ved nærmere eftersyn opdagede lægen et hår på cirka 1 cm, som stak ud af mandens fod.

LÆS OGSÅ: Splint i fingeren viste sig at være en svulst

Håret havde sat sig fast i mandens fod lidt ligesom en træsplint, og da lægen fjernede håret med en pincet, forsvandt de kraftige smerter, som håret havde forvoldt, omgående.

Den hårrejsende oplevelse er sidenhen blevet diagnosticeret som et eksempel på kutan pili migrans, en lidelse hvor et hår indsætter sig i huden, og som sjældent har været beskrevet i den videnskabelige litteratur.

På grund af fodens bevægelser har håret, ifølge rapporten, snoet sig op gennem mandens fod i en slangelignende bevægelse. Og på den måde har håret viklet sig ind i fodens nervebaner og forvoldt store smerter.

Forfatterne bag case-studiet råder læger til at være opmærksomme på denne slags 'hårsplinter', når de fremover bliver konfronteret af patienter med kraftige smerter under deres fødder.

LÆS OGSÅ: Hvordan måler man smerte?

LÆS OGSÅ: Smerte smitter

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.