Er latter den bedste medicin?
Et godt grin forlænger livet, siges det. Men er det muligt at grine sig rask? To britiske forskere har undersøgt de medicinske fordele og ulemper ved latter.

Det kan have både positive og uheldige effekter på helbredet at få sig et godt grin, viser en historisk gennemgang af medicinske rapporter og publikationer. (Foto: Shutterstock)

Det kan have både positive og uheldige effekter på helbredet at få sig et godt grin, viser en historisk gennemgang af medicinske rapporter og publikationer. (Foto: Shutterstock)

 

Er latter den bedste medicin? Det ville de to britiske forskere Robin Ferner og Jeffrey Aronson finde ud af én gang for alle.

Derfor gennemgik de medicinske rapporter og publikationer helt tilbage til 1862.

Undersøgelsen, hvor forskerne tager latter seriøst med et glimt i øjet, er offentliggjort i British Medical Journal.

Forskerne har koncentreret sig om den ægte og ukontrollerede latter.

De giver en omfattende oversigt over latterens positive og negative effekter på alle mulige sygdomme og kropsdele.


Her er nogle af de mest lattervækkende fund:

Latter kan hæve smertetærsklen

Der er mange undersøgelser, der handler om latter og mentale sundhed.

Vi forbinder latter med trivsel, men ingen forskere har været i stand til at bevise denne sammenhæng videnskabeligt. Der er heller ingen, der har været i stand til at påvise, at humor er en effektiv behandlingsmetode for patienter med alvorlige psykiske lidelser.

Latter kan hæve smertetærsklen, men hospitalsklovne havde ingen mærkbar effekt på stressniveauet hos børn, som gennemgik små kirurgiske indgreb.

Klovn hjalp kvinder med at blive gravide

En undersøgelse fra 2008 viser derimod, at hospitalsklovne kan forbedre lungefunktionen hos patienter med Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL). En af undersøgelsens forfattere var endda selv klovn, noget som ikke ofte siges om forfattere af medicinske undersøgelser.

I 2011 blev en gruppe kvinder underholdt af en hospitalsklovn efter at have gennemført kunstig befrugtning. Hans vittigheder gav gode resultater: 36 procent af dem, der blev underholdt af klovnen, blev gravide mod 20 procent i kontrolgruppen.

Ellers fandt de britiske forskere, at raske mennesker, der får sig et ordentligt grin i et kvarter, øger forbrændingen med 40 kalorier, og at en hjertelig latter kan nedsætte risikoen for hjerteanfald.

Kvinde døde af grin

En af de sjove effekter af hospitalsklovnes vittigheder kan være, at kvinder får større chance for at få succes med kunstig befrugtning, viser et forsøg. (Foto: Shutterstock)

Men latter har ikke kun fordele. Intens latter kan føre til besvimelse, det vil sige et momentant tab af bevidsthed, muligvis på grund af øget tryk i brystet.

Latter kan også bidrage til smitte af sygdomme via luften, hvis du bliver grinet direkte ind i dit ansigt.

En kvinde med en medfødt hjertefejl kollapsede og døde efter at have leet intenst og langvarigt kombineret med en dosis antipsykotisk medicin. En anden kvinde med medfødt hjertesygdom mistede evnen til at tale og fik slagtilfælde efter at have leet voldsomt i tre minutter.

Hvis du griner dig hæs, kan det tyde på alvorlige lungeproblemer. Børn kan komme til at indånde små fremmedlegemer, lige før de skal til at grine, og hos astmapatienter kan latter udløse et anfald.

 

Latter lammede patient

Pilgaard-Dahl-syndromet, der er opkaldt efter de to danske revyskuespillere Ulf Pilgaard og Lisbet Dahl, involverer lækage i lungerne hos lattermilde, midaldrende, mandlige rygere.

Ifølge en rapport fra 1892 kan lungeemfysem forårsages af store anstrengelser som for eksempel under vægtløftning, elskov, kramper eller overdreven latter.

Katapleksi er en tilstand, hvor patienten oplever pludselige og korte anfald af slaphed i musklerne. Disse anfald kan være forbundet med stærke følelser såsom latter. I et tilfælde blev en patient lammet i halvdelen af kroppen efter et latteranfald. Et øjeblik så det ud som om, at patienten lo sig halvt ihjel.

Hvis du griner højlydt og derefter få ekstrem hovedpine eller problemer med at åbne og lukke munden, kan du have forvredet kæben. Voldsom latter kan også forårsage urinlækage.

 

Mere latterforskning efterlyses

Forskerne konkluderer, at latter ikke kun har sunde effekter. For nogle mennesker kan et godt grin simpelthen være dødeligt. Men i de fleste tilfælde er latter harmløst, og i nogle tilfælde kan det være sundt.

Forskerne påpeger, at der er behov for flere undersøgelser. Vi har nemlig fortsat til gode at finde ud af, om syg humor gør dig syg, om tørre vittigheder gør dig dehydreret, og om smitsom latter spredes gennem dråbesmitte, luftbåren smitte eller kontaktsmitte.

© forskning.no Oversættelse: Jonas Salomonsen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk