Er e-sport og computerspil en sport?
Dyrker man sport, når man hamrer i tasterne eller river i joysticket, mens man spiller Counter-strike eller League of Legends på computeren? Spørg Videnskaben undersøger, hvad der egentlig skal til, før noget kan kaldes en sport.
E-sport Counter Strike turnering Astralis

Her ses danske Astralis ved EPICENTER 2017 i Sankt Petersborg, Rusland. (Foto: Shutterstock)

Her ses danske Astralis ved EPICENTER 2017 i Sankt Petersborg, Rusland. (Foto: Shutterstock)

Computerspilsverdenen deler vandene. Den er uvirkelig for mange forældre, der ikke forstår det særlige kodesprog af forkortelser og ikke værdsætter de golde krigslandskaber, hvor kampene udspiller sig i timevis fra kontorstolen i teenageværelset.

Men for dem, som kender og er inde i verdenen, er der tale om livsvigtige missioner, som kræver meget øvelse og snilde at komme igennem.

Faktisk dyrker omkring 300.000 danskere e-sport (opgjort i 2016), det vil sige, spiller computerspil på konkurrenceplan.

Men kan det virkelig karakteres som sport, at man sidder og spiller Counter-strike eller League of Legends på computeren?

Det vil vores læser Marlene gerne vide.

»Jeg kunne godt tænke mig at vide, om computerspil opfylder kravene til at være en sportsgren?« skriver hun til Spørg Videnskaben.

Med sit spørgsmål placerer Marlene sig midt i en summende debat, hvor professionelle computerspillere udfordrer den gængse opfattelse af sport og idræt som noget fysisk krævende.

Debatten vender vi tilbage til senere. Først skal vi have afklaret, hvordan man overhovedet definerer en sport.

LÆS OGSÅ: Computerspil gør unge gode til engelsk

E-sport computerspil gaming sport idræt

Op mod 150 millioner mennesker fra hele verden ser E-sport. De følger med på twitch og andre streamingtjenester, hvor de kan se gamerne i forskellige turneringer. Her ses scenen ved E-sportsturneringen The International 2014. (Foto: Wikimedia Commons/ Jakob Wells).

Er sport fysisk krævende?

For at noget kan betegnes som en sport, skal der være en vis fysisk udfoldelse, mener Ylva Hellsten, der er professor på Institut for Integreret Fysiologi på Københavns Universitet.

»I sport skal du gøre et eller andet fysisk. Du skal lave noget eller yde noget som person. Det er den ene del. Den anden del er, at det er en konkurrencesituation. Ofte er der også nogle regler og rammer, du skal holde dig indenfor,« siger hun til Videnskab.dk.

Dog er det svært helt præcist at bestemme, hvor meget man skal bevæge sin krop, før det er sport.

»Det behøver ikke være en voldsom præstation. E-sport har nogle af de samme krav som boldspil, hvor du skal kunne reagere hurtigt og være god til at koordinere og se spillet,« forklarer Ylva Hellsten.

LÆS OGSÅ: Horror-spil er mere skræmmende end gyserfilm

Mange tænker på computerspillere som fede, bebumsede, forvoksne fyre, der sidder i forældrenes kældre og drikker cola.

Mathias Clasen, forsker i Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet.

»Sport er konkurrence og faste rammer«

Omkring 9, 7 millioner mennesker verden over ser e-sport via videotjenesten Twitch. Igennem livestreaming følger de deres favorit-gamere i deres sejre og nederlag.

Et kort besøg på hjemmesiden giver indtryk af en ekstrem konkurrencepræget kultur, hvor der tales med store ord gennem skærmen.

Netop konkurrence er sportens tydeligste kendetegn, mener Verner Møller, der er professor på Institut for Folkesundhed – Idræt på Aarhus Universitet. Han forklarer til Videnskab.dk, at sport er karakteriseret ved følgende fire elementer:

E-sport computerspil gaming sport idræt

E-sport lever op til de kriterier, som vi forbinder med sport, f.eks. krav til motorisk præcision og konkurrence-elementet, og det er ikke alle, der kan gå ind og vinde en kamp på computeren. Derfor er E-sport en sport, mener idrætsprofessor Verner Møller. (Foto: Shutterstock)

  1.  Sport er en aktivitet, der skal udspille sig som en konkurrence, der tages alvorligt, skønt den ikke tjener et alvorligt formål (som eksempelvis krig).
  2. Målet er at vinde og komme højere op i hierarkiet inden for aktivitetens struktur. Det betyder noget, om man rykker op eller ned. Ellers ville det bare være idræt, som man kan dyrke for sig selv og som motion.
  3. Aktiviteten skal være organiseret og fungere i en institutionaliseret ramme, hvor resultaterne nedskrives og tillægges betydning.
  4. Sport skal være styret af et regelsæt, som ideelt set forvaltes af en upartisk dommer.

»Jeg mener, at e-sport opfylder kravene til at være en sport,« siger han, og møder også opbakning hos Ylva Hellsten:

»Der er helt klart nogle sportslige krav i e-sport. Det er ikke alle, der kan gå ind og vinde en kamp på computeren. Derfor mener jeg også, at det en sport.«

LÆS OGSÅ: Kan man få traumer af Virtual Reality?

E-sport computerspil gaming sport idræt

Traditionelt set forbinder man sport med at være fysisk. Men E-sport indeholder faktisk nogle af de samme elementer som f.eks. boldspil, hvor du skal kunne reagere hurtigt. På billedet ses teamet bag Indy Spensable ved Lyon Esport 9 2016. (Foto: Wikimedia Commons/  Xavier Caré)

DIF: »Gaming er ikke idræt«

Computerspil kan altså med deres krav til motorisk præcision og konkurrence karakteriseres som sport.

Så langt så godt. Men er e-sport så også idræt?

Svaret er ifølge Danmarks Idrætsforbund (DIF) nej. De er indtil videre skeptiske over for at optage de professionelle gamere i deres forening med følgende begrundelse:

FCK har købt e-sportshold
  • FCK og nordisk film har i januar købt Counterstrikeholdet North.
  • Gamerne skal træne i lokaler i Telia Parken.
  • Ambitionen er, at North i 2018 skal fylde parken med omkring 50.000 tilskuere, siger Anders Hørsholt, administerende direktør i FCK, til dr.dk.

Kilde: dr.dk

»For at blive optaget som medlem i DIF, skal man dyrke en idrætsaktivitet, og at sidde og taste på nogle tangenter, er efter vores opfattelse ikke en decideret idrætsaktivitet,« sagde formanden for Dansk Idrætsforbund, Niels Nygaard, i januar til DR

Dog mener næstformand i forbundet, Thomas Bach, ikke, at det er deres opgave at afgøre, hvad der er idræt og sport, og hvad der ikke er.

»Det handler mere om, at e-sport endnu ikke har det medlemsantal, det kræver, og ikke er en samlet forening,« siger han.

Sport og idræt er to forskellige begreber

Rent fysiologisk og strukturelt er der dog forskel på idræt og sport, mener Ylva Hellsten.

»Idræt er noget, du kan gøre alene som motion, hvor der ikke nødvendigvis er nogen konkurrence,« siger hun og fortæller videre:

»Idræt kræver også en større kropslig udfoldelse end sport, men helt præcist hvor meget, er svært at sige. Det er i det hele taget svært at skelne mellem nogle former for sport og idræt.«

LÆS OGSÅ: Hvad er konsekvenserne ved at spille computerspil?

Er dart mere idræt end gaming?

Computerspillernes trykken i tasterne og klikken med musen er altså ikke nok til at blive karakteriseret som idræt af Damarks Idrætsforbund.

Dog er de præcise hånd- og armbevægelser i dart og billiard tilstrækkelige til, at de to 'bodega-spil' er accepterede idrætsgrene i DIF.

Men det giver ingen mening at udelukke e-sport, hvis man åbner dørene for dart og billiard, mener Verner Møller.

»Det giver ikke mening at ekskludere e-sport, hvis de (DIF, red.) har dart med, der er en bodega-sport. Grunden til, at dart er med, handler om, at det er iscenesat som sport. Derfor burde e-sport også være med,« siger han.

Der er heller ingen fysisk begrundelse for, at dart eller billiard skulle være mere krævende end professionel gaming, mener Ylva Hellsten.

E-sport computerspil gaming sport idræt

Dart og billiard er med i Dansk idrætsforbund. Men de to idrætsgrene er ikke mere krævende end E-sport, påpeger Verner Møller. Her ses Adrian Lewis, der tabte til konkurrenten, Gary Anderson, i 2016 World Darts Championship finalen. (Foto: Fra YouTube/ toller77)

»Hvis man sammenligner de fysiske krav, der er i e-sport, er de lige så store som i dart og billiard. Du kan være i lige dårlig form, uanset om du spiller billiard, dart eller computerspil. Du skal tilgengæld koncentrere dig voldsomt meget i alle delene,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Bliver man bedre til sport, når man er nervøs?

Computernørdens dårlige ry

Selvom hver femte unge mellem 18 og 29 år herhjemme dyrker e-sport, er computerspil langt fra at blive accepteret som sport af den ældre generation, mener Mathias Clasen, der forsker i medier på Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet.

»Der er en diskurs omkring computerspil, der gør, at det ikke bliver taget alvorligt som en sport,« siger han til Videnskab.dk.

Gamere har nemlig et ry som nogle, der er inaktive og dovne – alt det modsatte af den historiske opfattelse af sportsudøvere, forklarer lektor Mathias Clasen videre.

»Der er den her stereotyp, der muligvis havde noget på sig for 20 år siden, men som ikke har det mere. Det, tror jeg, er den primære årsag til, at e-sport ikke er lige så anerkendt,« siger han.

LÆS OGSÅ: Nyt computerspil styrker hjernen

Computerspil kan sagtens være sport
E-sport computerspil gaming sport idræt

Der er mange, der opfatter gamere som dovne og overvægtige, og det skal der gøres op med, hvis de profesionelle gamere skal accepteres som sports- og idrætsudøvere. Det er nogle af dem måske, men de udfører ikke desto mindre hjernedræt på meget højt plan, mener medieforsker Mathias Clasen. (Foto: Shutterstock) 

I denne omgang Spørg Videnskaben har vi givet vores læser Marlene svar på, om computerspil og e-sport kan karakteriseres som sport.

Det kan det godt – både målt på den fysiske udfoldelse, koncentration og konkurrence, mener de to idræts- og fysiologi-forskere.

Men der er stadig et stykke vej, før gaming bliver accepteret som sport hos den ældre generation, påpeger Mathias Clasen.

»Hvis professionelle gamere skal accepteres som sports- og idrætsudøvere, må vi gøre op med vores ideer om, at computerspillere er dovne og overvægtige. Det er nogle af dem måske, men de udfører ikke desto mindre hjernedræt på meget højt plan,« afslutter han.

Hvis du som Marlene har et spørgsmål, du gerne vil have svar på, kan du skrive en mail til sv@videnskab.dk.

Du kan også investere i én af vores tre bøger med en række af de bedste spørgsmål og svar: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?, og Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet? samt den seneste Hvorfor må man ikke sige neger?

LÆS OGSÅ: Er det dumt at dyrke sex før sport?

LÆS OGSÅ: Hvordan bliver en sportsgren udvalgt til OL?

LÆS OGSÅ: Forskere: Se sport på tv - og kom i bedre form

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk