Er det usundt at være tyk?
Sundhed hænger ikke udelukkende sammen med fedtprocent.

Det har også stor betydning for din sundhed, om du er fysisk aktiv. (Video: Tjek)

Det har også stor betydning for din sundhed, om du er fysisk aktiv. (Video: Tjek)

Du er måske stødt på ord som tykhed og kropspositivisme i debatter og indslag i medierne.

I den seneste tid er størrelsen på vores kroppe kommet under lup.

Samtidig oplever nogle, at de bliver diskrimineret i samfundet og føler sig mindre værd på grund af størrelsen og fedtmængden på deres krop.

Men er det nu også så usundt at være tyk, som vi tit får at vide, og hvad vil det egentlig sige at have en sund krop?

Vi undersøger, hvad der er op og ned, når det kommer til tykhed i denne udgave af Talk, som er en serie på Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek.

Vi har vendt emnet med forskerne, og så har YouTuber Mathias 'Matituden' Frostholm og tv-personlighed Micki Cheng delt deres egne historier med os.

Ekstra fedt øger risikoen for sygdomme

Mange undersøgelser viser, at meget fedt på kroppen øger risikoen for at udvikle sygdomme eller dø tidligt.

Det har forskerne undersøgt ved at kigge på statistikker, som rummer informationer om utrolig mange mennesker.

Videnskab på YouTube

Tjek er Videnskab.dk's unge-magasin på YouTube.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Statistikkerne viser, at personer med et BMI på 30 eller derover oftere rammes af en række forskellige sygdomme end andre.

Forskerne har blandt andet ret solide statistiske beviser for, at risikoen for at få hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes øges, hvis man har meget fedt på kroppen.

Det er sygdomme, som kan medføre, at man dør tidligere, blandt andet fordi de kan føre til blodpropper.

»Det sætter alarmsignaler i gang i mig at høre, at det er så risikofyldt at være tyk,« fortæller Mathias Frostholm, som for nylig har gennemgået et større vægttab.

Men det er altså ikke nogen dødsdom at være tyk, og der er stadig meget, forskerne ikke kan forklare eller forstår om sammenhængen mellem sygdomme og tykhed.

Samtidig er det vigtigt at understrege, at der er rigtig mange andre faktorer end størrelsen og fedtmængden på vores kroppe, som er afgørende for vores sundhed og helbred.

Fysisk aktivitet kan forbedre dit helbred

Hvis du gerne vil holde din krop sund, er det ikke nødvendigvis badevægten, du skal holde øje med.

Noget af det bedste, du kan gøre, er at være fysisk aktiv, og det er vigtigt, uanset hvad du vejer.

Når vi bevæger os, styrker vi nemlig vores kredsløb og stofskifte. Det mindsker for eksempel risikoen for at få blodpropper og type 2-diabetes.

»Jeg træner ikke for at blive slank og lækker. Det er for at få en indre følelse af, at jeg gør noget godt for mig selv,« forklarer Micki Cheng.

Samtidig tyder noget på, at vores mentale helbred også styrkes, når vi holder os aktive. Fysisk aktivitet ser nemlig ud til at mindske risikoen for stress og depression.

Og den mentale velvære ved fysisk aktivitet kan Mathias Frostholm nikke genkendende til. 

»Efter jeg er begyndt at træne og leve sundere, har jeg fået det bedre med mig selv. Jeg sover bedre om natten og præsterer bedre på mit arbejde. Jeg har meget mere overskud,« fortæller han. 

Diskrimination og tykhed

Du er måske stødt på fordomme om det at være tyk. I samfundet findes der nemlig en del misforståelser omkring tykhed.

Der er stadig meget, vi ikke ved om, hvorfor nogle bliver tykke og andre ikke gør, og hvilke konsekvenser det har.

Men de mange fordomme gør, at tykke mennesker ofte oplever diskrimination.

»Jeg tror, det er svært at tale om, fordi det at være tyk er blevet gjort til noget unormalt, siden jeg var helt lille. Det er noget, man har set ned på på en eller anden måde,« fortæller Mathias. 

Faktisk kan man se diskriminationen helt konkret i samfundet.

For eksempel viser studier, at tykhed mindsker chancerne for at få et job og gør det sværere at stige i graderne. Man får typisk også mindre i løn.

»Det er ok ikke at have et BMI på under 25«

Hvis man spørger vores gæster i videoen, så er noget af det, vi kan gøre for at bekæmpe fordomme, at tale åbent sammen og for eksempel vise, at kroppe kommer i alle størrelser og former.

Det gjorde Micki Cheng selv på sin Instagram for nylig.

»Jeg lagde et billede ud på mine sociale medier af mig selv kun i badetøj. Det var meget grænseoverskridende. Men jeg følte, det var nødvendigt at vise, at det er okay ikke at have et BMI på under 25,« fortæller Micki.

Viden fra forskere og fagfolk

Vil du vide mere om de mange aspekter af tykheds-debatten og høre Micki og Mathias dele deres erfaringer og historier, skal du se videoen øverst i artiklen.

Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra forskere og fagfolk.

I denne video har vi snakket med:

  • Thorkild I. A. Sørensen, professor, Metabolismecenteret og Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet

  • Bente Klarlund Pedersen, klinisk professor, Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet, Rigshospitalet - Center for Kræft og Organsygdomme

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.