Er det traumatisk at blive født?
En fødsel kan være traumatisk for kvinden, men bliver det lille barn også påvirket psykisk af at blive født? Det spørger en læser om, og vi forsøger at finde svaret.
Baby traume traumatisk fødsel mor psykiske men fysisk

Hoved og krop bliver trykket godt og grundigt, når det lille barn passerer gennem fødselskanalen. En fødsel er en hård oplevelse, men er det decideret traumatisk? (Foto: Shutterstock)

Hoved og krop bliver trykket godt og grundigt, når det lille barn passerer gennem fødselskanalen. En fødsel er en hård oplevelse, men er det decideret traumatisk? (Foto: Shutterstock)

Du ligger fuldstændig fastklemt i en smal kanal med hovedet først. Du kan ikke trække vejret, og i perioder får du ikke ilt nok. Du kæmper og vrider dig for at slippe løs, men kommer ingen vegne, og du har ingen idé om, hvad der sker med dig.

Det lyder umiddelbart rimelig traumatisk, men bliver en baby egentlig psykisk påvirket af at blive født?

Det vil vores læser Flemming Franklin Fischer gerne vide.

»Jeg har funderet over, om et barn, rent psykisk, bliver påvirket under en fødsel. En fødsel kan være traumatisk, herunder tænker jeg på kvindens smerte og måske råben. I fald, som man siger, at barnet ligger trygt i moderens mave, må det da umiddelbart skulle synes at være en nok så traumatisk oplevelse?« skriver han i sin mail til Spørg Videnskaben.

Vi har ladet spørgsmålet gå videre til en traumeforsker og en psykolog, som forsker i mennesket evne til at huske sin fortid. De er faktisk en smule uenige om svaret.

Spædbørn kan ikke huske fødslen

Seniorforsker på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, Søren Risløv Staugaard, er tilknyttet CON AMORE-centret, som med støtte fra Grundforskningsfonden forsker i menneskets evne til bevidst at huske sin egen fortid.

Han er ikke i tvivl om, at man som voksen ville få et traume, hvis man oplevede det, et spædbarn gør under fødslen. En voksen er i stand til at forstå og reflektere over oplevelsen, og det skal man kunne, for at noget kan kaldes et traume.

Baby traume traumatisk fødsel mor psykiske men fysisk

En særligt lang og hård fødsel kan måske godt være lidt traumatiserende for det lille nye menneske, men det hjælper at komme op hos en tryg mor. (Foto: Shutterstock)

»Spørgsmålet er, hvor bevidst babyen er om, hvad der sker. Der sker en masse ting, som kan være både stressende og smertefuldt for babyen, når den bliver født. Men for at man kan kalde det traumatisk eller vil sige, at det kan give et traume, kræver det, at babyen kan huske det bagefter og forstå, hvad der skete. Jeg tror ikke, at en baby kan huske sin fødsel,« siger han.

Definitionen på et traume

Professor på Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet Ask Elklit opridser først definitionen på et traume.

Et traume knytter sig til en oplevelse, hvor  

  • man selv eller nogen i nærheden af en har været truet på livet,
  • man er kommet eller har været i alvorlig risiko for at komme alvorligt til skade, eller
  • ens fysiske eller psykiske integritet har været angrebet – man har for eksempel været holdt fanget eller indespærret.

»At blive klemt ud gennem fødselskanalen er jo i den grad en oplevelse af at blive holdt fanget. Barnet kan også opleve, at det er ved at dø, hvis vejen gennem fødselskanalen har taget lang tid, og barnet har haft svært ved at få nok ilt. Nogle børn bliver givetvis traumatiseret ved fødslen,« siger Ask Elklit.

Man kan jo ikke spørge den nyfødte

Søren Risløv Staugaard er enig i, at en fødsel på de parametre lever op til definitionen på et traume. Han understreger dog, at et traume også kræver, at man har haft en voldsom psykisk reaktion enten i form af rædsel eller fuldstændig hjælpeløshed.

»Det har det lille barn jo ikke,« siger han.

På den anden side, kan man godt opleve, at babyer, som har været igennem en meget lang og svær fødsel, er mere besværlige og grædende som helt små.

»Der kunne man måske godt kalde det en traumatisk oplevelse,« siger han.

Den store udfordring i det her spørgsmål er ifølge de to forskere, at man ikke kan spørge babyerne, hvordan de har det efterfølgende.

Derfor er det svært at vide, om fødslen i virkeligheden er traumatisk, men at spædbarnet bare reagerer på en anden måde, end en voksen som kan reflektere over oplevelsen, eller om oplevelsen ikke er traumatisk, netop fordi det nyfødte barn ikke kan reflektere.

Baby traume traumatisk fødsel mor psykiske men fysisk

Hvis man er udsat for et traume, vil man reagere enten med voldsom rædsel eller fuldstændig hjælpeløshed. Når en baby bliver født skriger den. Det er dog en naturlig reaktion, som blandt andet er med til at sætte gang i lungerne. (Foto: Shutterstock)

Teori: Fødslen former, hvem vi bliver

Under en fødsel hjælper barnet selv til med at blive født. Det spræller og sparker fra med benene for at komme ud. Men ved en særligt lang og kompliceret fødsel kan barnet måske opleve at kæmpe forgæves, fortæller Ask Elklit.

»Der findes teorier om, at fødslen er med til at forme, hvordan du bliver som menneske. Hvis du for eksempel har kæmpet så længe i fødselskanalen, at du til sidst har givet op, vil det måske præge dig senere hen,« siger han.

»Og modsat: kommer barnet ud forholdsvist nemt, får det måske en grundoplevelse af at kunne klare en svær forhindring og få det rigtigt godt bagefter.«

Han henviser til den tjekkiske ph.d. og psykiater Stanislav Grof, som ved hjælp af særlig en terapi, hvor der frem til slutningen af 1960'erne indgik LSD, har hjulpet patienter med at huske og bearbejde deres egen fødsel.

Den idé køber Søren Risløv Staugaard dog ikke.

»Jeg kender godt de her teorier, og nogle psykoanalytikere mener, at fødslen er det første traume i livet. Jeg tænker, at for, at det kan være et traume, så skal man huske nok til at forstå, hvad man har været udsat for, og det gør babyen ikke,« siger han.

Naturen sikrer, at vi ikke traumatiseres

Psykologiprofessor på Aarhus Universitet Peter Krøjgaard forsker i spædbørns kognitive udvikling. Han har ikke tid til at gå dybere ind i spørgsmålet omkring traume eller ikke traume, men siger:

»Det korte svar er, at ja det er traumatisk at blive født. Det er det tidspunkt nogensinde, hvor man finder den højeste forekomst af adrenalin i kroppen. Adrenalinniveauet er ekstremt højt hos det nyfødte barn. Omvendt så er det jo en del af livet. Det er ikke noget, man skal forsøge at undgå.«

Søren Risløv Staugaard kender godt til disse målinger af adrenalin og hjerteslag hos nyfødte.

»Det tyder jo på, at barnet er stresset. Men det forstår ikke oplevelsen og kan ikke reflektere over den bagefter, så at kalde det traumatiserende, synes jeg er at tage skridtet for langt. Jeg tænker, at naturen har indrettet det sådan, at barnet slipper fra denne her oplevelse uden traumer, ved at sikre, at barnet ikke rigtig forstår det og husker det,« siger han.

Alle tre forskere synes, at spørgsmålet om, hvorvidt fødslen er traumatisk eller ej, er rigtig spændende, selvom det er svært at give et klart svar.

»Det kunne være rigtig interessant at undersøge, om babyer, som har oplevet en særligt lang eller kompliceret fødsel, er prægede af det senere hen i livet. Det gad jeg godt undersøge, hvis nogen ville give penge til det« siger Ask Elklit.

 

Også herfra takker vi for det gode spørgsmål, som kvitteres med en eftertragtet Spørg Videnskaben-T-shirt.

Sidder du selv med et spørgsmål, som du tror, videnskaben kan svare på, så skriv endelig til os på sv@videnskab.dk

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk