Er det hårdere at få et barn end en mislykket fertilitetsbehandling?
Ny forskning viser ingen sammenhæng mellem svære depressioner og mislykkede fertilitetsbehandlinger. Faktisk er risikoen for depression større, når behandlingen bærer frugt. Forskerne bag er overraskede.

Selvom tidligere forskning har vist, at det er psykisk hårdt at gå i fertilitetsbehandling, ser det ud til, at det er endnu hårdere at blive forælder (Foto: Shutterstock)

Selvom tidligere forskning har vist, at det er psykisk hårdt at gå i fertilitetsbehandling, ser det ud til, at det er endnu hårdere at blive forælder (Foto: Shutterstock)

 

Hvis man brændende ønsker sig et barn, kan det være hårdt, når det ikke lykkes. Og meget forskning peger da også i retning af, at skal man i lægelig behandling for at blive forælder, tager det hårdt på psyken.

Men nu viser et nyt studie, at det tilsyneladende er endnu hårdere at få et barn end ikke at have held med den kunstige befrugtning:

Ifølge studiet er risikoen for at blive indlagt med klinisk depression nemlig større for de kvinder, der er blevet gravide efter fertilitetsbehandling, end for dem der ikke er.

»Helt overordnet er resultaterne overraskende for os selv. Vi havde regnet med, at de kvinder, som ikke får børn efter fertilitetsbehandlingen, ville have større risiko for depression, men vi ser det modsatte,« siger ph.d.-studerende ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Camilla Sandal Sejbæk, som er hovedforfatter på studiet.

Flere mødre bliver deprimerede

Studiet er et såkaldt 'registerbaseret studie' (se faktaboks). I studiet så forskerne på 41.050 kvinder, som var i fertilitetsbehandling mellem 1994 og 2009, og som ikke tidligere var diagnosticeret som psykisk ustabile.

Resultaterne viste, at 552 af de 41.050 kvinder havde været i behandling på psykiatriske hospitaler for depression efter mindst én fertilitetsbehandling.

Om studiet

I studiet er to registre holdt op mod hinanden:

- IVF-registeret som alle danske fertilitetsklinikker skal indrapportere til. Her har forskerne fundet 41.050 tilfælde af danske kvinder, som har været udsat for avanceret fertilitetsbehandling mellem 1994 og 2009. Der er altså kun tale om den type fertilitetsbehandling, hvor man befrugter i en petriskål eller befrugter ægget på anden vis i laboratoriet.

- Det Psykiatriske Centralregister, som registrerer psykiatriske indlæggelser. Her har forskerne kunnet identificere tilfælde af kliniske depressioner blandt kvinderne i fertilitetsbehandling.

Af disse havde hele 355 (64,3 procent) fået et barn. Selv når kvinderne havde været udsat for flere behandlinger uden succes, ændrede det ikke ved, at risikoen for at blive indlagt med klinisk depression var størst for de, der havde fået et barn.

Fødselsdepressioner kan være forklaringen

Det kan der være en forklaring på. For selvom tallene i sig selv ikke forklarer årsagen til, at de nye mødre er mere depressive, har forskerne bag studiet en teori. De mener, at mange af de registrerede depressioner er fødselsdepressioner.

Fertilitetsbehandlingen har altså ikke nødvendigvis skylden for presset på psyken.

»Man skal ikke undervurdere, hvor hårdt det er at være i fertilitetsbehandling, men det er også hårdt at få et barn,« siger Camilla Sejbæk. »Faktisk er kvinder mest udsatte for at få en depression lige efter, de har født.«

Professor Lisbeth Knudsen fra Institut for Sociologi på Aalborg Universitet har også forsket i følgerne af barnløshed. Hun ser depressioner hos de nye mødre som den vigtigste pointe i studiet:

»Man kunne forestille sig, at fokus på klinikkerne mest er på dem, der ikke får børn. Så man kan bruge resultaterne til at minde om, at man også skal huske at være opmærksom på dem, der får barnet,« siger hun.

Modsiger tidligere forskning

Kvinder er i størst risiko for at få en depression, når de lige har født. (Foto: Shutterstock)

 

Tidligere forskning på området har peget mod, at fertilitetsbehandling uden held giver kvinderne depressive symptomer.

Ph.d. Trille Kjær, som er ansat ved Kræftens Bekæmpelse og tidligere har forsket i fertilitetsbehandling, er en af dem, der er nået frem til konklusioner, der umiddelbart modsiger det nye studie.

Trille Kjærs forskning har eksempelvis påvist, at sandsynligheden for at begå selvmord er større blandt de kvinder, der ikke bliver gravide efter at have søgt læge, end for dem der får et barn. Ligeledes har hun påvist, at også skilsmisseraten stiger blandt ufrivilligt barnløse par.

Alligevel roser hun det nye studie og finder konklusionen interessant.

»At nogle studier kan virke modsatrettede har også noget at gøre med, hvordan man får oplysningerne. Her er der kun taget de tilfælde med, som er de allerværste – de tilfælde, hvor man bliver indlagt på psykiatrisk hospital,« siger Trille Kjær.

Camilla Sandal Sejbæk gør også selv opmærksom på, at det Psykiatriske Centralregister altså kun indeholder kliniske depressioner, hvor kvinderne er blevet indlagt.

To typer fertilitetsbehandling

Der findes overordnet to typer fertilitetbehandling.

Den første type er den, hvor befrugtningen sker i kvindens livmoder. For eksempel ved, at man inseminerer eller hjælper ægløsningen på vej med hormonindsprøjtninger.

Ved den anden type behandling tager man æg ud af æggestokkene og laver befrugtningen i en petriskål. Det drejer sig primært om det, der kaldes IVF-behandling og ICSI-behandling.

I det omtalte studie, er det kun den anden type fertilitetsbehandling, der er undersøgt, fordi det kun er denne type, der optræder i registeret.

Det betyder, at de kvinder der ikke er blevet gravide stadig godt kan have haft psykiske nedture eller depressioner. Det er blot ikke taget med i undersøgelsen, hvis de deprimerede kvinder ikke har været på hospitalet, men i stedet har søgt lægehjælp eller privat psykolog eller psykiater.

Herudover kan de forskellige udførelser af studier have betydning for, at resultaterne kan virke modsatrettede.

»I tidligere forskning har man spurgt kvinderne selv, hvordan de har det, og der er simpelthen en forskel på, hvad man selv siger, og hvad lægerne siger. Det spiller nok også ind her,« forklarer Trille Kjær og supplerer:

»Registerundersøgelser har generelt den store svaghed, at man ikke kan se noget på individniveau. Livsstil har en enorm betydning. Hvis du for eksempel ryger eller går og spekulerer over et eller andet. Det kan man ikke se her.«

Kvinderne kan føle sig mere trygge

Selvom studiet ikke kan stå alene, mener Camilla Sandal Sejbæk, at det er en vigtig tendens, hun og de andre forskere er kommet frem til.

»Jeg synes, at det er rigtig godt, at vi har fundet frem til, at fertilitetsbehandlingen i sig selv ikke lader til at være en udløsende faktor i forhold til svær depression,« siger hun.

»Det betyder, at man kan føle sig mere tryg, hvis man er i fertilitetsbehandling. Det kan måske forvisse de her kvinder om, at det er okay, at man er ked af det, men det behøver ikke at udvikle sig til en decideret depression,« forklarer Camilla Sandal Sejbæk.

 

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk