Er det dumt at dyrke sex før sport?
Kan det hæmme præstationen at dyrke sex, inden man skal præstere? Det spørgsmål har en læser stillet, så vi går på jagt efter et svar.
Sex før sport nerver præstation

Sex kan måske hjælpe med at dulme nerverne inden en vigtig sportspræstation, men er det nu også en god idé? (Foto: Shutterstock)

Sex kan måske hjælpe med at dulme nerverne inden en vigtig sportspræstation, men er det nu også en god idé? (Foto: Shutterstock)

Lars er en ivrig sportsmand, der spiller fodbold flere gange om ugen og kamp hver weekend.

Han har også lige fået en kæreste, som gerne ser, at han også bruger en masse 'energi' på hende – også gerne en masse af den energi, der foregår under dynen.

Men Lars er nervøs; betyder de natlige eskapader på lagnerne, at han ikke har lige så meget energi til sin elskede fodbold, som han går så meget op i?

Bekymringen har fået ham til at skrive ind til Spørg Videnskaben.

»Kan det hæmme min præstation på banen, hvis jeg natten før en fodboldkamp dyrker sex med min kæreste?« skriver han i sin mail.

Knald bare løs

Sport sex før præstation skader ikke

Der er intet videnskabeligt belæg for at sige, at det skader præstationen at dyrke sex før sport. Derimod kan sex måske faktisk forøge præstationen, hvis man gør det mere end 10 timer før en sportsbegivenhed. (Foto: Shutterstock)

Her på redaktionen har vi også et par fodboldglade gutter, som med det samme blev interesserede i at finde ud af svaret, da de læste Lars' spørgsmål.

Vi har derfor sendt det videre i retning af en forsker, der ved noget om sagen.

Nuvel, det er ikke det mest gennemstuderede område, så vi skulle helt til Italien for at finde én, som kunne hjælpe os, men heldigvis er det så også en, som er bekendt med al litteratur på området.

Professor i sport og idrætsmedicin ved University of Salerno, Nicola Maffulli, har for nyligt publiceret et studie i det videnskabelige tidsskrift Frontiers of Physiology om netop sammenhængen mellem sex og evnen til at yde på banen.

Han kan berolige Lars med, at han bare kan knalde løs med sin kæreste, så længe han dog ikke gør det i omklædningsrummet lige inden kampstart.

»Der er intet videnskabeligt belæg for at sige, at det skader præstationen at dyrke sex før sport. Derimod er der anekdotisk belæg for at sige, at det rent faktisk kan forøge præstationen, hvis man gør det mere end 10 timer før en sportsbegivenhed,« siger Nicola Maffulli.

Grækerne skabte myten

Myten omkring afholdenhed før sport stammer ifølge professor Maffulli helt tilbage fra antikken.

450.000 kondomer uddelt ved de Olympiske Lege i Rio

Under de olympiske lege i Rio, blev der uddelt 450.000 kondomer i den olympiske by, hvor sportsudøverne holdt til.

Med 11.300 udøvere svarer det til 40 kondomer per mand/kvinde, så man kan vel konkludere, at der nok er blev dyrket andet en sport under OL.

I antikkens Grækenland og Italien brugte atletiktrænere afholdenhed til at sikre atleternes præstation og en sund forening mellem krop og sjæl.

Både romerske og græske undervisere troede, at succes krævede store ofre, og et af de ofre var altså sex.

Den tro har overlevet indtil i dag, hvilket ifølge Nicola Maffulli nok er årsagen til, at mange trænere stadig tror på, at seksuel afholdenhed før et sportsstævne kan lede til øget aggression til fordel for den sportsudøvende. End ikke pornofilm og en venlig højrehånd er tilladt.

»Det er en udbredt misforståelse, at orgasmer trækker testosteron ud af kroppen på mandlige sportsudøvere og derved reducerer aggression og muskelstyrke. Det er selvfølgelig ikke tilfældet,« siger Nicola Maffulli om kernen i myten.

Italienske fodboldspillere må ikke dyrke sex før kampstart

At myten er udbredt i dag, ser man blandt andet i fodbold.

I Italienske, andre sydeuropæiske lande og Latinamerika sværger mange professionelle trænere til seksuel afholdenhed før kampe.

Det betyder blandt andet, at mange trænere i den italienske fodboldliga adskiller spillerne fra deres koner eller kærester i op til 48 timer før kampstart, så de ikke bliver fristet over evne.

»De gør det for, at spillerne kan yde optimalt,« siger Nicola Maffulli, som også fortæller, at ikke alle spillere er lige tilfredse med den ordning, hvorfor myten i mange lande er særdeles kontroversiel i sportskredse.

Sport sex før præstation skader ikke

Er det kampgejst eller seksuel frustration, som den italienske målmand Gianluigi Buffon udviser her? I Italienske, andre sydeuropæiske lande og Latinamerika sværger mange professionelle trænere i hvert fald til seksuel afholdenhed før kampe. (Foto: Shutterstock)

Maratonløbere bliver bedre af sex

Der er dog ifølge professoren ingen grund til at skille spillerne fra deres koner og kærester op til kampstart. Tværtimod.

Sport sex før præstation skader ikke

Maraton er en sportsgren, hvor sex tilsyneladende har en positiv effekt på præstationsevnen efterfølgende. (Foto: Shutterstock)

I sin forskning har Nicola Maffulli indsamlet al tilgængelig litteratur på området og analyseret hundredvis af videnskabelige artikler i jagten på et svar, og han har intet bevis fundet for, at sex har en negativ effekt på sportspræstationen.

Blandt andet viser et af de studier, som professor Maffulli har inkluderet i sin undersøgelse, at det ingen effekt har på kvindelige sportsudøveres præstation, at de har sex med deres partnere dagen før et sportsstævne, mens der i et andet studie blev observeret, at sex før et maratonløb rent faktisk kan øge maratonløbernes præstation.

»Emnet er ikke særligt velundersøgt, men de flest studier ser ud til at udelukke muligheden for en effekt af sex på hverken aerob performance eller muskelstyrke. Og så længe man ikke dyrker sex inden for to timer inden en kamp eller et stævne, har det ingen beviselig effekt,« siger Nicola Maffulli.

Skal undersøges nærmere

Området bør dog undersøges nærmere, hvis man spørger Nicola Maffulli, da der på nuværende tidspunkt ikke er nok forskning i sammenhængen mellem sex og sportspræstationer.

Blandt andet mener han, at det bør undersøges nærmere, om man inden for nogle sportsgrene måske er mere påvirkelige af sex inden et stævne, end man er inden for andre.

Sport sex før præstation skader ikke

Der mangler forskning i sammenhængen mellem sex og sportspræstationer, når det kommer til sportsgrene, hvor udøverne måske ikke nødvendigvis vinder på ren muskelstyrke eller lungekapacitet, eksempelvis udspring fra vippe. (Foto: Shutterstock)

Det kan eksempelvis dreje sig om sportsgrene, hvor udøverne måske ikke nødvendigvis vinder på ren muskelstyrke eller lungekapacitet, eksempelvis bueskydning eller udspring fra vippe.

Desuden mener han også, at man bør lave studier, der kigger på forskelle mellem kønnene, da de fleste studier indtil videre har fokuseret på mænd.

»Kvindelige atleter er en voksende gruppe, men det er uklart, hvorvidt kønsforskelle kan være til stede. Til sidst skal man også huske på, at sex kan være forskelligt mellem kulturer, lande og religioner, og der kan her være forskelle, som kan være interessante at undersøge,« siger Nicola Maffulli.

Vi håber, at Lars kunne bruge svaret til noget. Han kan ifølge forskningen i hvert fald trygt og roligt kaste sin kærlighed over sin kæreste i de sene nattetimer – også selvom han har en vigtig kamp dagen efter.

Vi takker for spørgsmålet og kvitterer med en af vores flotte Spørg Videnskaben-T-shirts.

Vi takker også Nicola Maffulli for at hjælpe os med et svar.

Sidder du med et spørgsmål, som, du mener, videnskaben bør kunne svare på, er du altid velkommen til at sende det ind til os på sv@videnskab.dk, så skal vi se, om vi kan finde en forsker med et svar.

Du kan også læse andre spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller købe én af vores tre bøger med en række af de bedste spørgsmål og svar: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?, og Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet? samt den seneste Hvorfor må man ikke sige neger?

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk