Er alkohol mere usundt end cannabis? Hvorfor får man tømmermænd?
Den anerkendte rusmiddel-professor David Nutt besvarer spørgsmål om alkohol og hjernen i ugens afsnit af Videnskab.dk’s hjerne-podcast Brainstorm.
David Nutt_alkohol_rusmiddel_drikke_hash_skadelig_tømmermænd

Hvordan kan man drikke alkohol på en måde, der skader krop og hjerne mindst muligt? er ét af mange spørgsmål, David Nutt besvarer i podcasten. (Foto: Caroline Overskov/Shutterstock)

Hvordan kan man drikke alkohol på en måde, der skader krop og hjerne mindst muligt? er ét af mange spørgsmål, David Nutt besvarer i podcasten. (Foto: Caroline Overskov/Shutterstock)

Måske har du hørt, at Sundhedsstyrelsens nyeste anbefalinger lyder på, at du ikke bør drikke mere end 10 genstande om ugen, uanset om du er mand eller kvinde, og at du allerhøjest bør drikke 4 genstande på samme dag.

Men lad os være ærlige. Det kan være svært at overholde, når musikken spiller og livet kører derudad.

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen


I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Er du en af dem, der uden større skrupler tyer til en kold six-pack på en lun forårsaften eller fejrer weekenden med at feste ufortrødent med en drink i hver hånd - og en i håret? 

Så kan du i denne uges afsnit af Brainstorm høre, hvordan alkohol påvirker hjernen, og hvorfor Sundhedsstyrelsens anbefalinger er fornuftige ud fra den forskning, vi har på området.

Lyt med, når en af verdens førende rusmiddelforskere, David Nutt, besvarer lytter-spørgsmål om alkohol og hjernen og skærer ud i pap, hvilke påstande og myter om alkohol der er videnskabelig dokumentation for.

Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app - bare søg på ‘Brainstorm’.

Er alkohol mere skadeligt end hash?

David Nutt er psykiater og professor i neuropsykofarmakologi på Imperial College London, og han er bredt anerkendt for sin forskning på området. I 2020 udgav han desuden bogen: ‘Drink? The New Science of Alcohol + Your Health’

I denne uges podcast forklarer forskeren blandt andet, hvordan alkohol helt konkret påvirker din krop og hjerne, og han slår fast, hvad der egentlig er det mest skadelige rusmiddel: alkohol eller hash?

Hør David Nutt præsentere en kondenseret bouillonterning af den forskning, vi har om alkohol. Du får blandt andet svar på:

  • Hvordan du kan drikke alkohol på en måde, der skader din krop mindst muligt
  • Hvorfor du får hangover-blues efter at have drukket alkohol
  • Hvor meget alkohol, der skal til, for at gøre skade på din hjerne
  • Hvor skadelig alkohol reelt er for kroppen sammenlignet med stoffer som heroin, crack og metamfetamin

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk