Mystiske oplevelser reducerer frygten for døden
nørdødsoplevelser-døden

Ifølge et nyt studie kan nærdødsoplevelser såvel som psykedeliske stoffer føre til en mere positiv indstilling til døden og større nysggerighed. (Foto: Shutterstock)

Ifølge et nyt studie kan nærdødsoplevelser såvel som psykedeliske stoffer føre til en mere positiv indstilling til døden og større nysggerighed. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
01 september 2022

Hvad har nærdødsoplevelser og påvirkningen af psykedeliske stoffer til fælles? 

De reducerer begge folks frygt for at dø.

Det skriver forskning.no

Ifølge forskning.no har forskere fra det amerikanske universitet John Hopkins University i et nyligt publiceret studie undersøgt lighederne mellem oplevelsen af at hænge mellem liv og død og det at være påvirket af psykedeliske stoffer. 

Resultatet viste, at begge grupper havde en bemærkelsesværdig lige effekt i deres forhold til døden. 

Forskerne havde indsamlet 3.000 deltagere til studiet, hvoraf en tredjedel havde haft en nærdødsoplevelse, imens den resterende del havde haft mystiske oplevelser i forbindelse med at have taget LSD, psilocybin, DMT eller ayahuasca, som oprindeligt blev brugt af shamaner i Sydamerika. 

Her viste det sig, at 90 procent af alle deltagerne - både dem med nærdødsoplevelser og psykedeliske stoffer - havde oplevet en reduceret frygt for døden. Hændelsen havde også ført til, at de var mere nysgerrige og havde en mere positiv indstilling til døden. 

De to grupper svarede også i samme grad, at oplevelserne havde haft en spirituel eller personlig betydning og havde givet dem en psykologisk indsigt.  

Men gruppen, der havde haft nær-død-oplevelser uden psykedeliske stoffer, rapporterede oftere, at hændelsen havde være den allermest betydningsfulde i deres liv. Og samme gruppe havde også oftere haft oplevelsen af at have været i kontakt med de døde.

Ifølge forskning.no viste studiet, at begge typer oplevelser ændrer ens holdning til døden, og det er muligt at bruge psykedeliske stoffer til at hjælpe folk, der lider af dødsangst. 

Der er dog visse vigtige forbehold, man bør tage for studiets resultater. Forskerne havde nemlig rekrutteret deltagerne gennem annoncer på nettet, hvor de efterspurgte folk, der havde haft unormale oplevelser, der ændrede deres syn på døden. 

Derfor er det ikke sikkert, at deltagerne i studiet er repræsentative for alle mennesker, der har haft en nærdødsoplevelse eller taget psykedeliske stoffer.

mhj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.