Energidrikke med alkohol kan sammenlignes med kokain
Kilde: 
27 oktober 2016

Blandingen af alkohol og energidrikke med højt indhold af koffein kan have samme indvirkning på unges hjerner som kokain. Det viser et nyt studie, skriver sciencedaily.com.

I et studie publiceret i tidsskriftet Alcohol viste tre amerikanske forskere, at unge mus, der drak energidrikke med højt koffeinindhold, ikke var mere tilbøjelige til at drikke mere alkohol som voksne mus.

Men et andet studie af de samme tre forskere publiceret i tidsskriftet PLOS ONE viser nu, at når disse stærke energidrikke bliver blandet med alkohol og givet til unge mus, er der tegn på fysiske og neurokemiske ændringer, der svarer til dem, man får af kokain.

Indtaget af det farlige miks af de to drikke førte til ændringer, der varerede langt ind i musenes voksenliv.  Ændringer i musehjerner som følge af euforiserende midler er tidligere blevet bevist at have sammenhæng med de ændringer, man ser hos mennesker.

LÆS OGSÅ: Advarsel: Bland ikke alkohol og energidrikke​

»Det virker, som om blandingen af de to stoffer skubber musene ud over den grænse, der fører til ændringer i deres adfærd og i neurokemien i deres hjerner. Vi kan tydeligt se følgevirkninger af blandingen af de to drikke, som vi ikke ville have set, hvis der kun blev drukket den ene drik,« siger Richard van Rijn, medforfatter af begge studier og lektor i medicinalkemi på Purdue University i USA, til sciencedaily.com.

Jo mere, musene indtog af den koffeinholdige alkohol, des mere aktive blev musene. Samtidig steg niveauet af proteinet 'ΔfosB', hvilket er en markør for langtidsvarige ændringer i neurokemien, som er forhøjet hos kokainmisbrugere.

LÆS OGSÅ: Er energidrikke farlige?​

»Disse langtidsvarige ændringer i hjernen er en af grundene til, at det er så svært for misbrugere at stoppe med at tage stoffer,« siger Richard van Rijn til sciencedaily.com.

Forskerne fik senere musene til at indtage kokain og fandt ud af, at de mus, der havde fået koffeinholdig alkohol, var mindre følsomme over for kokains effekt.

»Mus, der havde indtaget alkohol og koffein, var stort set følelsesløse over for kokains virkning som voksne. Disse mus vil muligvis tage mere kokain senere for at opnå samme effekt,« siger Richard van Rijn til sciencedaily.com.

LÆS OGSÅ: Alkohol på hjernen – hvor skidt er det?​

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.