Endnu et stort studie skyder flokimmunitet til hjørne
corona antistoffer flokimmunitet Spanien The Lancet

Selv i de hårdest ramte byer i Spanien - Madrid og Barcelona - er det blot hhv. 10 og 7 procent, der har antistoffer mod coronavirus. (Foto Enrique Campo Bello, Shutterstock)

Selv i de hårdest ramte byer i Spanien - Madrid og Barcelona - er det blot hhv. 10 og 7 procent, der har antistoffer mod coronavirus. (Foto Enrique Campo Bello, Shutterstock)

Kilde: 
09 juli 2020

Spanien er et af de lande i verden, som har været hårdest ramt af coronavirus. Alligevel er det blot 5 procent af befolkningen i Spanien, der har udviklet antistoffer mod sygdommen, skriver CNN. 

Det viser et nyt, stort studie, som har testet mere end 61.000 spaniere for antistoffer, og som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

»Eksperter har vurderet, at når cirka 60 procent har udviklet antistoffer, så kan man tale om flokimmunitet. Men vi er meget langt fra at nå det tal,« siger professor på National Institut of Epidemiology i Spanien Marina Pollán til CNN.

Videnskab.dk har også tidligere skrevet om, at vi er meget langt fra at opnå flokimmunitet.
 
I artiklen Hvordan vil en anden bølge af coronavirus forme sig? skriver matematikprofessor Adam Kleczkowski fra University of Strathclyde i Skotland eksempelvis, at en stigende evidensmængde afslører, at epidemiens første bølge kun har resulteret i meget begrænset immunitet, langt under flokimmunitet.
 
Samme konklusion fremhæver også flere andre forskere på Videnskab.dk, blandt andet i artiklerne:

Det nye studie viser desuden, at 14 procent af de testede, som havde antistoffer i første testrunde, ikke længere havde antistoffer, når de blev testet igen efter et par uger. 

Ifølge forskerne tyder det på, at hvis man har haft et mildt forløb, så er immunforsvaret ikke blevet aktiveret nok til, at man bliver immun overfor ny coronavirus.

250.000 spaniere har været smittede med coronavirus, og 28.000 er døde af sygdommen.

»I lyset af disse fund er ethvert forsøg på at opnå flokimmunitet ved naturlig smitte ikke bare uetisk, men også uopnåeligt,« skriver Isabella Eckerle, som er leder af Geneva Centre for Emerging Viral Diseases, og Benjamin Meyer, virolog på University of Geneva, i en kommentar i The Lancet.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.