Enæggede tvillinger lever længere - især mændene
Amerikanske forskere har med Det Danske Tvillingeregister fundet frem til, at enæggede midaldrende tvillinger har mindre dødelighed end midaldrende tveæggede tvillinger. Det vidste man dog allerede i 1995, fortæller lederen af registeret.
Enæggede tvillinger mænd lever længere

Tvillingemænd - og især de enæggede - ser ud til at leve længere end både de tveæggede tvillinger og resten af befolkningen. (Foto: Shutterstock)

Tvillingemænd - og især de enæggede - ser ud til at leve længere end både de tveæggede tvillinger og resten af befolkningen. (Foto: Shutterstock)

Tvillinger, men i særdeleshed de enæggede af slagsen, fascinerer. Og de fascinerer ikke kun os almindelige mennesker, men også forskerne. For hvad betyder det for ens ve og vel, hvis man deler de samme gener?

Det kan blandt andet betyde, at man lever længere. Det skriver sciencedaily.com.

Amerikanske forskere har med data fra Det Danske Tvillingeregist (se boksen under artiklen) kigget på ikke mindre end 2.932 par tvillinger af samme køn født i perioden 1870 - 1900, og som alle nåede at fylde mindst 10 år.

Tvillingernes alder på dødstidspunktet blev da sammenlignet med data over den generelle danske befolkning.

»Vi har fundet ud af, at ved nærmest alle aldre lever enæggede tvillinger længere end tveæggede tvillinger, og tveæggede tvillinger lever en lille smule længere end den generelle befolkning,« siger David Sharrow, der er postdoc i demografi og statistik ved University of Washington og en del af studiet, til Sciencedaily.om.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Plos One.

Tvillinger blev sjældent gamle for 100 år siden

Grunden til, at forskerne kun ville bruge tvillingepar, der var over 10 år gamle, er, at mange tvillinger tidligere aldrig nåede at blive så gamle.

For 100 år siden var det kun 1/3 af alle tvillingepar, der levede til 10 år. Den samlede gennemsnitsalder var altså meget lav for tvillinger.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver enæggede tvillinger forskellige

Tvillingemænd lever længere

Forskerne kunne især se en forlænget levetid hos de mandlige tvillinger.

Hvis man tog 100 drenge ud af den generelle befolkning ville 84 stadig være i live, når de var fyldt 45. Det tal var 90 hos tvillingemændene. Der var altså en forskel på seks procentpoint hos de mandlige tvillinger sammenlignet med andre mænd.

Hos de kvindelige tvillinger kom fordelen først efter de 60 år, hvor forskellen til gengæld lå på 10 procentpoint.

Forskerne foreslår ifølge sciencedaily.com, at forskellen kan skyldes den tætte tilknytning og sociale støtte, man får ved at have en tvilling.

»Der er fordele ved at have en, der er socialt tæt på en og ser efter en. Tvillingerne kan både give materiel, men også følelsesmæssig støtte, hvilket kan lede til et længere liv« siger David Sharrow til sciencedaily.com.

LÆS OGSÅ: Har enæggede tvillinger identiske fingeraftryk?

Uventet opdagelse

De amerikanske forskere skulle egentlig bruge data fra Det Danske Tvillingeregister til at finpudse en dødeligheds-model. Deres model var sat til at kunne separere akutte dødsårsager som ulykker eller adfærdsrelaterede dødsfald fra naturlige årsager til død, såsom alderdom.

Men da forskerne løb tallene igennem, fandt de noget uventet:

De kvindelige tvillinger havde kun en lavere dødelighed, når det gjaldt de akutte dødsårsager, mens de mandlige tvillinger havde en længere levetid både i forhold til akut død og naturlig død.

LÆS OGSÅ: Derfor oplever enæggede tvillinger smerte forskelligt

Resultatet er set før

Resultatet er dog ikke en overraskelse for Kaare Christensen, der blandt andet er professor i epidemiologi og registerleder for Det Danske Tvillingeregister på Syddansk Universitet.

Enæggede tvillinger mænd lever længere kvinder efter 60

Hos de kvindelige tvillinger lever også længere end andre, men forskellen ses først efter de 60 år. (Foto: Shutterstock)

»I 1995 kunne vi se, at overlevelsen efter barndommen blandt tvillinger samlet set var magen til den generelle befolkning, men at der blandt de midaldrende enæggede tvillinger var en let reduceret dødelighed. Det kan dog være, at de tvillinger, som vi har svar fra generelt er bedre uddannet og mest raske, og så skal vi tænke på, at det kune var godt 1/3 af parrene, hvor begge overlevede skolealderen,« siger Kaare Christensen.

Han fortæller, at det er interessant, at tvillingerne lever ligeså længe, som den generellebefolkning, fordi tvillingerne har en hårdere start på livet.

De er ofte født for tidligt og har en lavere fødselsvægt, som kan påvirke sundheden senere i livet.

LÆS OGSÅ: Tvillinger knytter bånd allerede som fostre

En tvilling er en beskyttende partner

David Sharrow mener, at resultatet kan skyldes, at tvillingemændene generelt tager nogle sundere beslutningen gennem hele livet.

»Mænd har måske generelt en mere risikofyldt adfærd, men her kan det gavne dem at have en beskyttende partner - i dette tilfælde en tvilling - som kan trække dem ud af den adfærd,« siger han til sciencedaily.com

Forskerne påpeger dog, at man bør gentage studiet med andre tvillingeregistre, så fundene ikke kun gælder for de danske tvillinger.

Det Danske Tvillingeregister giver ikke kun viden om tvillinger

Det Danske Tvillingeregister blev grundlagt i 1953 med det formål at undersøge, hvordan genetik og miljø spiller ind på ens helbred.

Og her har tvillinger en særlig fordel, siger Kaare Christensen, der er leder af registeret.

»Familier deler gener og miljø, og det kan være svært at adskille, om en sygdom eller egenskab især skyldes genetiske eller miljømæssige faktorer, men det giver tvillingerne mulighed for,« siger han og fortsætter:

»De enæggede tvillinger deler miljø og alle deres gener, mens de tveæggede kun deler halvdelen af deres gener ligesom andre søskende. Her kan man altså finde ud af, hvor man skal lede efter årsagen henne,« siger han.

Tvillingeregisteret fortæller også noget om den generelle befolkning

Kaare Christensen fortæller, at der ud over dette er to primære områder inden for forskningen, hvor registeret kan bruges.

1: Genetik

I denne kategori forsøger forskerne at forstå i hvor høj grad egenskaber er genetisk bestemt eksempelvis i forhold til overvægt, livslængde og vores funktion, når vi ældes.

2: Er tvillinger anderledes?

Tvillingeregisteret er interessant, fordi det også kan sige noget om den generelle befolkning. Men derfor er der stadig meget forskning, der ser på, om tvillinger nu er anderledes fra enkelt fødte.

Tvillinger er stort set magen til den generelle befolkning

Kaare Christensen fortæller, at man var en smule bekymrede for brugbarhenden af de tidligere studier, der var lavet, fordi man ikke vidste, om den for tidlige fødsel og lave fødselsvægt bæandt tvillingerne kunne give helbredsmæssige problemer senere.

»Hvis det forholdt sig sådan, ville det være en udfordring for vores studier, for så ville tvillingerne være anderledes, og studierne ville ikke gælde enkelt fødte,« siger han og tilføjer, at man de seneste 20 år har set meget på tvillingers overlevelsesmønstre.

De har dog vist, at de efter det første leveår er stort set magen til den generelle befolkning, og ikke giver anledning til bekymring for, at tvillinger skulle være anderledes end andre senere i livet.

Registerets alder er en stor styrke

I dag rummer registeret oplysninger om 86.000 par tvillinger, der er født i Danmark siden 1870 - 2009. Og man opdaterer jævnligt registeret med oplysninger om tvillingernes helbred og dødsårsager.

Det er især registerets alder, der gør det interessant for forskerne, fortæller Kaare Christensen til slut.

»Vores særlige styrke er, at vi kan komme så langt tilbage i tiden. Det gør registeret yderst velegnet til aldringsstudiet, og så er vi blandt de største registre i verden, « siger han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk