En uge med fed, vestlig kost forværrede hukommelsen hos frivillige i nyt, lille studie
Kvinde spiser usundt hjernen funktion fastfood

Ellers sunde mennesker blev dårligere til at huske efter kun en uge med usund mad i et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Ellers sunde mennesker blev dårligere til at huske efter kun en uge med usund mad i et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
20 februar 2020

Syv dage med kalorierig kost og store mængder tilsat sukker kan muligvis føre til en let forringelse af hjernefunktionen og desuden få ellers fysisk sunde unge til at overspise.

Overspisning og svækket hukommelse bliver i hvert fald koblet med vestlig kost i et nyt studie udgivet i Royal Society Open Science, skriver The Guardian.

Begrebet 'vestlig kost' betegner en kost, der indeholder en stor andel forarbejdede fødevarer med et højt indhold af mættet fedt, sukker og salt samt proteiner fra rødt kød.

I studiet satte forskerne halvdelen af en gruppe på 110 sunde, normalvægtige studerende mellem 20 og 23 år til at spise en kalorierig vestlig diæt i en uge. Den anden halvdel fortsatte med deres normale, sunde madvaner. 

Da ugen var omme, spiste de frivillige morgenmad og udførte hukommelsestests før og efter maden. De rangordnede også en række sukkerholdige morgenmadsprodukter såsom Coco Pops og Frosties efter, hvor meget de havde lyst til at spise dem. 

Gruppen, der havde levet usundt i en uge, scorede dårligere i hukommelsestesten og havde mere lyst til at spise junkfood end gruppen, der havde levet sundt. 

 

Studiet er et af de første, der undersøger, om en vestlig diæt forringer menneskers hukommelse og appetitkontrol. 

Resultaterne kan antyde, at usund mad påvirker hippocampus, den region i hjernen, der styrer hukommelse og appetit, siger en forsker i overvægt.

»Mekanismerne, der er på arbejde, skal stadig belyses, og der er brug for mere forskning med mere sofistikerede metoder,« siger Rachel Batterham til The Guardian.

Hun er professor i overvægt, diabetes og endokrinologi (stofskiftesygdomme) ved Centre for Obesity Research på University College London og har ikke været involveret i studiet. 

 

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.