En tur i en cabriolet kan give høreskader
Kører man cabriolet med åben kaleche, udsætter man sig selv for et støjniveau, der svarer til larmen på en byggeplads. Det viser nye undersøgelser.

Ny forskning viser, at det kan give høreskader at køre cabriolet. (Foto: Colourbox)

Ny forskning viser, at det kan give høreskader at køre cabriolet. (Foto: Colourbox)

At køre cabriolet er ikke kun forbundet med det søde liv i frihed og luksus.

Ny forskning viser, at man under kørsel med åben kaleche udsættes for et støjniveau, der kan give høreskader, skriver telegraph.co.uk.

I forsøget blev der målt et støjniveau på 100 dB ved en fart på 120,7 kmt/t.

Et niveau, der over længere tid kan give skader på hørelsen. På hastigheder på blot 88,5 km/t blev der ligeledes målt et støjniveau på over 85 dB, hvilket svarer til niveauet på en byggeplads.

Støjer som et dieseltog eller en byggeplads

Vejarbejde, trafik og vind var alle forhold, der bidrog til larmen, mens forbipasserende biler, lastbiler og motorcykler kunne få støjen til at stige yderligere.

I forsøget afprøvede man fem biler og optog støjniveauet ved 88,5 km/t og 120,7 km/t.

Forskerne opdagede, at støjniveauet ved de lave hastigheder jævnligt overskred 88 dB, hvilket svarer til et forbikørende dieseltog eller en byggeplads. Udsættelse for et støjniveau over 85 dB i længere perioder anses normalt som skadeligt for hørelsen.

Betydeligt høretab

Dr. Anthony Mikulec fra Saint Louis University School of Medicine i Missouri, der stod i spidsen for undersøgelsen, forklarer:

»Når cabrioleterne kørte med åben kaleche, blev der konsekvent observeret høje støjniveauer.«

»Selvom kørsel over kortere afstande med et sådant støjniveau sandsynligvis ikke forårsager en betydelig grad af høretab på grund af støj, viser vores undersøgelse, at længere tids kørsel ved høj hastighed med kalechen åben vil øge førerens risiko for høreskade,« forklarer Mikulec.

»Set i lyset af resultaterne af denne undersøgelse anbefaler vi, at bilister rådes til at køre med kalechen lukket, når de kører over længere tid med en fart på mere end 85,3 km/t. «

Under forsøget blev der ikke observeret noget kritisk støjniveau fra de testede biler, når kalechen var lukket.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk