En 'morfar' styrker din kreativitet
Hvis du skal tænke kreativt på jobbet eller studiet, er det en god ide at hoppe en tur i hængekøjen. Forskning viser nemlig, at en lille lur bestemt ikke er spild af tid.

Studier og forskning kan være søvndyssende. Det er der råd for på biblioteket på Aarhus Universitet, hvor de studerende siden sommerferien har kunnet slænge sig i nogle store hængekøjer.

Men hører hængekøjer egentlig hjemme på et universitetsbibliotek?

En morfar gør os klogere

Kigger man på den videnskabelige litteratur, er der ingen tvivl: En lille morfar er virkelig god for de kloge hoveder.

Faktisk er der masser af eksempler på, at man skal komme halvsovende til de gode idéer.

Et eksempel er den danske sprogforsker Karl Verner (1846-1896). Under en middagslur fik han en lys idé om de germanske sprogs lydforskydning – en opdagelse, som siden blev kendt som 'Verners lov'.

Senere skrev han i sine erindringer, at hjernen arbejder allerbedst, når man er lige ved at falde i søvn.

Søvn styrker kreativiteten

Den opfattelse slutter professor Bobby Zachariae sig til. Han forsker blandt andet i stress, søvn og hypnose på Aarhus Universitet.

»Man skal ikke undervurdere den betydning, som søvn og de tilstande, der ligger mellem søvn og vågen tilstand, kan have for kreative processer. Vi kender jo alle sammen udtrykket, 'at man skal sove på det',« siger han i videoen.

Historieforsker er kommet sovende til resultater

Også lektor i historie på Aarhus Universitet, Søren Hein Rasmussen, har det ifølge videoen rigtig godt med at slumre.

»Jeg kan ikke få for meget. Hverken om natten, eller når jeg kommer hjem fra arbejde.«

Søren Hein Rasmussen mener selv, at han er kommet sovende til en hel del god forskning. Det kan du se og høre mere om i videoen ovenfor.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk