En kugle af leverceller skaber bedre medicin til fremtiden
Leverceller, der lyser op i grønne og blå farver, bruges til at teste medicin.
Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence 2019 leverceller

Se hvordan leverceller ser ud under et mikroskop i dette billede kaldet Photomicrograph of a heptatic spheroid, der er en del af Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence 2019. (Foto: Morten Leth Jepsen og Andreas Willumsen)

 

Se hvordan leverceller ser ud under et mikroskop i dette billede kaldet Photomicrograph of a heptatic spheroid, der er en del af Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence 2019. (Foto: Morten Leth Jepsen og Andreas Willumsen)

 

Når forskere tager billeder fra deres hverdag på arbejdet, forventer man måske at se pipetter, petriskåle og plastikbøtter. Men i virkeligheden kan forskningen visualiseres på tusind måder.

Det bliver klart i dette foto kaldet 'Photomicrograph of a hepatic spheroid', der er en del af Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence 2019.

Her ser vi forstørrede leverceller (hepatic), som udgør en kugle (spheroid), der lyser op i smukke grønne og blå farver og ligner noget fra det ydre rum.

Billedet er taget af Morten Leth Jepsen, der er ph.d.-studerende hos Intelligent Drug Delivery and sensing Using microcontainers and Nanomechanics (IDUN) på Danmarks Tekniske Universitet, og kollegaen Andreas Willumsen fra samme institut.

»På billedet ser vi leverceller, der igennem fire uger har ligget i medie (væske, red) og har vokset sig til sfæriske kolonier. Det er faktisk 30 laserskannings-billeder, set gennem et mikroskop, der tilsammen fanger overfladen af en stor kugle af leverceller. Bagved er der et mere utydeligt billede af endnu en samling af leverceller,« forklarer Morten Leth Jepsen.

LÆS OGSÅ: Video: Forsker forklarer leverforskning til sin 7-årige datter

Han fortæller videre, at forskning i disse leverceller kan bruges til at teste lever-toxicitet, det vil sige, hvordan leveren reagerer på forskellige former for medicin, hvilket måske kan gøre behandling af leversygdomme bedre i fremtiden.

Billedet bør vinde »fordi det er flot og teknisk svært at opnå,« slutter Morten Leth Jepsen.

Du kan stemme på dit favoritfoto i perioden mellem den 12. og 21. marts her på Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Kunstig lever frelser laboratoriedyr

Sådan foregår fotokonkurrencen

Danmarks Grundforskningsfond startede sidste år, 2018, en fotokonkurrence, hvor billeder fra grundforskernes dagligdag blev indsendt og vurderet af en jury.

Igen i år arbejder Videnskab.dk sammen med Danmarks Grundforskningsfond om at formidle forskernes billeder, men denne gang får I, kære læsere, også mulighed for at stemme på jeres favorit blandt de ti udvalgte fotos.

Det foregår her på Videnskab.dk i perioden 12. til 21. marts 2019. 

Om konkurrencen skriver Danmarks Grundforskningsfond:

»Danmarks Grundforskningsfond har iværksat fotokonkurrencen, fordi fonden ønsker at udbrede, hvordan videnskabelige fremskridt hver dag skaber ny viden og udvikler verden omkring os. Dette kan gøres ved at fortælle historierne om forskernes videnskabelige fremskridt og opdagelser ved hjælp af et foto som en visuel indgangsvinkel. Via fascination og æstetik har billeder evnen til at åbne forskningens verden på indbydende og overraskende vis.«

Fonden har desuden nedsat en jury bestående af:

  • Christine Buhl Andersen, Direktør, Ny Carlsberg Glyptoteket
  • Louise Wolthers, Forskningsansvarlig/kurator, Hasselbladstiftelsen
  • Minik Rosing, Professor Statens Naturhistoriske Museum, medlem af Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse og Louisianas bestyrelse

De skal udenom Videnskab.dk's læserkonkurrence vurdere omkring 100 fotos, der i alt er indsendt til konkurrencen, og vil offentliggøre resultatet senere i marts.

Dommerpanelet vurderer billederne efter følgende kriterier:

  • I hvilken grad vækker fotografiet følelser hos publikum
  • I hvilken grad fungerer fotografiet som visuel indgang til historien bag et specifikt forskningsresultat
  • Fotografiets æstetiske kvalitet

Læs mere om konkurrencen på Danmarks Grundforskningsfonds hjemmeside

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: