En god nats søvn kan godt have 100 afbrydelser, peger musestudie på
søvn

Vi skal ikke være så nervøse for små opvågninger i løbet af natten. Det kan sagtens være tegn på, at man sover godt. Det mener forskere bag nyt musestudie fra Københavns Universitet. (Foto: Shutterstock)

Vi skal ikke være så nervøse for små opvågninger i løbet af natten. Det kan sagtens være tegn på, at man sover godt. Det mener forskere bag nyt musestudie fra Københavns Universitet. (Foto: Shutterstock)

14 juli 2022

Vi er nok mange, der mener, at en god nats søvn også er en uforstyrret nats søvn. 

En søvn uden opvågninger, tisseture og den evige venden og drejen. 

Men nu viser ny forskning fra Københavns Universitet, at det måske forholder sig anderledes. Det peger et nyt musestudie i hvert fald på.

Det skriver Københavns Universitet.

Her fandt forskerne, at musene vågnede over 100 gange på en enkelt nat, uden det påvirkedede kvaliteten af deres nattesøvn.

Der er dog ikke er tale om rigtige opvågninger, forklarer ph.d.-studerende Mie Andersen, en af førsteforfatterne på studiet, i pressemeddelelsen:

»Neurologisk er der tale om en opvågning, da hjernens aktivitet i et kort øjeblik er den samme, som når vi er vågne. Men den sovende når ikke at opfatte opvågningen, fordi den er så kort.« 

Og selvom studiet ‘kun’ er lavet på mus, kan man ifølge Københavns Universitet med ‘stor sandsynlighed’ bruge den viden til at forstå vores egen søvn, da der er tale om basale mekanismer, der findes i alle pattedyr - heriblandt både mus og mennesker.

»Man kan have et indtryk af, at søvn er et konstant stadie, man er nede i, og så bagefter vågner man op. Men søvn er slet ikke så enkelt. Nu har vi så fundet ud af, at noradrenalin gør, at man har hyppige korte opvågninger, når man sover. Og det er fuldstændig normal søvn,« siger Adjunkt Celia Kjærby fra Center for Translational Neuromedicine, der er en anden af forskerne bag det nye studie, i pressemeddelsen.

For selvom stress-signalstoffet, noradrenalin, teknisk set vækker én 100 gange om natten, så opfatter man det ikke. Opvågningerne er nemlig så korte, at det ofte ikke kan mærkes. 

Og forskerne bag studiet er begejstrede over studiets resultater.

»Vi har fundet humlen til den del af søvnen, der gør, at vi vågner udhvilede og kan huske, hvad vi lærte dagen før. Vi har fundet, at den forfriskende del af søvn er drevet af bølger af noradrenalin. De meget korte opvågninger er skabt af bølger af noradrenalin, der samtidigt er så vigtige for hukommelse,« siger Maiken Nedergaard i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Man kan sige at de korte opvågninger genindstiller hjernen, således at den er klar til at lagre hukommelse, når man igen dykker ned i søvnen.«

Derfor mener forskerne, at vi ikke skal være nervøse over de små opvågninger i løbet af natten, så længe vi hurtigt falder i søvn igen. De små opvågninger kan nemlig være udtryk for, at man faktisk får en god nats søvn.

mhj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.