En forskers råd: Det skal du vide om solcreme
Kilde: 
26 juli 2016

Nu, hvor sommeren for alvor er indtruffet, skal du som bekendt bruge solcreme, så UV-stråling fra solen ikke skader din hud. Professor i kemi på Universitet i Oslo Svein Stølen fortæller her om kemien bag den vigtige creme. Det skriver forskning.no.

Vi har mange krav til vores solcreme, forklarer Svein Stølen. Den skal være let at smøre på, ikke synlig på huden, let at vaske af i badet efter solbadningen og dufte godt. For at imødekomme alle disse krav indeholder solcremerne en række stoffer, som vi skal være opmærksomme på.

Først lidt baggrundsinfo: Du kan blokere for strålerne med et fysisk filter, som sørger for, at lyset reflekteres og sendes væk fra kroppen igen. Alternativt kan du bruge et kemisk filter, som absorberer det meste af UV-strålingen og omformer energien til varme.

Huden indeholder selv et kemisk filter i form af molekylet melanin, men det er ikke nok til at beskytte os blege danskere mod intenst sollys.

Mange foretrækker at bruge solcreme med stoffer, som ikke absorberes i huden, og derfor er fysiske filtre som titanoksid og sinkoksid gode at have i sin solcreme.

Men disse beskytter primært mod UVA-stråling og ikke UVB-stråling, og desuden forsvinder denne type creme hurtigt, når du sveder eller bader. Derfor indeholder de fleste solcremer nu også kemiske solfiltre, men da disse absorberes i huden, skal vi være forsigtige med, præcis hvilke stoffer cremen indeholder.

Solcreme kan nemlig indeholde siloxaner, der hober sig op og lagres i huden. Nogle cremer indeholder desuden konserveringsmidler, som kan føre til udvikling af resistente bakterier. Andre stoffer i cremen kan være hormonforstyrrende eller allergifremkaldende.

Hovedreglen er dog, at alle solcremer er bedre end ingen solcreme, forklarer Svein Stølen. Men det er vigtigt at vælge cremer uden sunheds- og miljøskadelige stoffer. Hvis du vil være på den sikre side, så vælg solcremer, der er svanemærkede, lyder rådet fra Sven Stølen.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.