En camping-weekend kan løse dine søvnproblemer
Kilde: 
03 februar 2017

Efter en ferie med Netflix til langt ud på natten og vækkeuret på pause kan det være hårdt at komme op mandag morgen. Måske får du endda vænnet din krop til, at det er umuligt at falde i søvn om aftenen, og det er en kamp at stå op om morgenen. Men det er der måske et simpelt råd for.

Ny forskning peger nemlig på, at en weekend med camping i naturen kan være den rette medicin til at få styr på døgnrytmen. Det skriver ScienceAlert.

»Vores resultater demonstrerer, at livet i vores moderne miljøer bidrager til en forsinket døgnrytme uanset årstid, og at en weekend med camping i høj grad kan nulstille vores indre ur,« siger forskningslederen Kenneth Wrigt ifølge ScienceAlert.

Forskere fra University of Colorado målte døgnrytmen hos fem forsøgspersoner, som levede deres sædvanlige liv, og ni forsøgspersoner, der tog på camping uden telefoner og skærme. De, der opholdt sig i naturen, gik i seng tidligere, men det viste sig også i opfølgende undersøgelser, at deres melatonin-niveau havde ændret sig.

Melatonin er et hormon, der frigives, når det bliver mørkt, så vi bliver trætte. Men eftersom mange af os ser på lysende skærme lang tid efter mørkets frembrud, bliver melatoninen frigivet senere.

I studiet toppede weekend-campernes melatoninniveau 1,4 timer tidligere end normalt efter weekenden. Der er tale om et lille studie, men tidligere studier har vist lignende effekter ved camping i længere tid. Langtidseffekterne er endnu ikke blevet målt.

Hvis du ikke er meget for en weekend i telt, kan du glæde dig over, at mere dagslys i hverdagen også kan gøre en forskel.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.