En besvimelse kan være et tegn på snarlig arbejdsløshed
Folk, der besvimer, har efterfølgende fordoblet risiko for at miste deres job, viser et nyt studie foretaget på 21.000 danskere. Tendensen gælder især de unge.
besvime arbejdsløshed sammenhæng dansk studie

Danske forskere finder mulig sammenhæng mellem besvimelser og risiko for arbejdsløshed i nyt registerstudie. (Foto: Shutterstock)

Danske forskere finder mulig sammenhæng mellem besvimelser og risiko for arbejdsløshed i nyt registerstudie. (Foto: Shutterstock)

At miste bevidstheden er en yderst ubehagelig oplevelse, som desværre kan kædes sammen med flere ubehagelige konsekvenser hen ad vejen – blandt andet at miste sit job.

Det viser et nyt, dansk studie, som satte sig for at undersøge, hvilken helt overordnet betydning det kan have for arbejdslivet at besvime. 

»Det er opsigtsvækkende, at sammenhængen er så tydelig,« siger førsteforfatter på studiet, Anna-Karin Numé, der er læge og ph.d.-studerende ved Herlev og Gentofte Hospital.

Resultaterne viser nemlig, at hvis du er besvimet en eller flere gange, har du dobbelt så høj risiko for at miste dit job enten ved fyring eller ved selv at sige op inden for to år. Forskellen i risiko er på hele 31 procent modsat 15 procent i resten af befolkningen.

Forskerkollega Henrik Kolstad fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitet er også imponeret over studiet efter at have læst forskernes videnskabelige artikel.   

»Det er et flot studie. Meget velanalyseret og et godt eksempel på, hvad de danske dataregistre kan bruges til,« siger professoren.

Studiet er bragt i tidsskriftet Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Ville undersøge sænket livskvalitet

Forskerne fik ideen til studiet, fordi det har vist sig, at folk, der oplever besvimelser, ofte har nedsat livskvalitet. Men hvad grunden til det kunne være, havde ingen undersøgt før.

»Vi tænkte, om det kunne have noget med arbejdslivet at gøre, siden det jo er et væsentligt element i folks overordnede livskvalitet. Derfor startede vi her,« forklarer Anna-Karin Numé.

Sammenhæng med arbejdsulykker

Udover en forhøjet risiko for at miste jobbet, viser studiet også, at besvimelser kan medføre flere arbejdsskader.

Konklusionen bygger på analysen fra Landspatientregisteret sammenkørt med efterfølgende indberetning af arbejdsskader.

Tendensen er især tydelig inden for professioner med fysisk arbejde.

Professor Henrik Kolstad påpeger, at særligt på disse arbejdspladser bør man tage studiet til efterretning og øge opmærksomheden på medarbejdere, som har været ramt af besvimelser. 

Forskergruppen analyserede tal fra Landspatientregisteret og samlede data for alle danskere, der var besvimet mellem 2008 til og 2012. Det viste sig at være 21.729 personer med en gennemsnitsalder på 48,4 år.  

Især de unge er i risiko for at miste jobbet

Analysen viser, at det især er folk under 40 år, der er i risiko for at ende uden for arbejdsmarkedet, hvis de har oplevet en eller flere besvimelser i den periode.

»Det er en vigtig pointe, for det er jo den befolkningsgruppe, der har flest år tilbage på arbejdsmarkedet. Så her har tendensen særligt stor betydning for samfundet som helhed,« fortæller Anna-karin Numé.  

Desuden viser studiet, at ud af de danskere med besvimelser, som mistede jobbet, endte 60 procent efterfølgende på sygedagpenge, i flexjob eller på andre sygerelaterede støtteydelser.

Dog kan forskerne ikke sige, hvorfor det netop er denne gruppe, der er særligt udsat for at miste jobbet efter en besvimelse, da studiet kun har set på sammenhængen mellem de to hændelser og ikke årsagerne.  

Årsagen bag er endnu ukendt

Derfor ved forskerne altså ikke præcist, hvorfor risikoen for at miste jobbet stiger efter besvimelser.

Besvimelserne kan blot være et symptom på underliggende sygdomme eller sindstilstande, som faktisk er det reelle problem, fortæller Anna-Karin Numé.

»Problemet er bare, at rigtig mange henvender sig til sundhedsvæsenet, fordi de er besvimet, men ofte kan man ikke sige, hvad det skyldes. Derfor valgte vi at analysere besvimede som én stor gruppe for at blive klogere på disse patienters fremtidsprognoser,« forklarer hun.

læge gode råd om besvimelse

Ifølge forskerne bør danske læger have større fokus på den mulige effekt, besvimelserne kan have på patienternes arbejdsliv, når de rådgiver dem. (Foto: Shutterstock)

Derfor håber forskerne, at deres fund kan bidrage til, at landets læger får øget fokus på den arbejdsrelaterede betydning af besvimelserne, og at det desuden kan inspirere til yderligere forskning på området.

»For eksempel til at afdække de enkelte årsagsmekanismer og afprøve forebyggende strategier,« fortæller Anna-Karin Numé.

Det kan du selv gøre for at forebygge

Indtil de specifikke årsager er fundet, kan man ifølge Anna-Karin Numé tage følgende forholdsregler, hvis man føler sig i farezonen efter at have oplevet en eller flere besvimelser:

  • Bliv på arbejdet og lad det ikke påvirke din arbejdsevne.

  • Kontakt din læge, hvis du ikke allerede har gjort det, og få undersøgt, hvad besvimelserne kan skyldes.  

»Meningen med det her studie er jo ikke at gøre folk bange men blot at gøre opmærksom på, at besvimelserne potentielt kan have en effekt for arbejdslivet,« siger forskeren.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.