Elektrisk strøm skal hjælpe børn, der tisser i bukserne
Mange børn har problemer med at styre tissetrangen, til stor frustration og sorg for dem selv og deres forældre. Elektrisk strøm sammen med blæredæmpende medicin kan måske hjælpe de ulykkelige børn, viser ny dansk forskning.
Tisse i bukserne i sengen inkontinens strøm til hjernen

Fornemmelsen af bukser, der klistrer varmt og senere koldt ind til benet, er noget, de fleste husker tilbage på som en af ulemperne ved at være barn og glemme tiden på legepladsen. Nyt studie giver håb til de mange børn, der dagligt lider af inkontinens. (Foto: Shutterstock)

Fornemmelsen af bukser, der klistrer varmt og senere koldt ind til benet, er noget, de fleste husker tilbage på som en af ulemperne ved at være barn og glemme tiden på legepladsen. Nyt studie giver håb til de mange børn, der dagligt lider af inkontinens. (Foto: Shutterstock)

Omkring 50.000 danske børn lider af inkontinens, det vil sige ufrivillig vandladning om natten, og 10 procent af elever i 0. klasse tisser i bukserne om dagen.

Mange børn reagerer dog ikke på de mest almindelige behandlingsformer, og problemet går hårdt ud over både børn og forældre.

»Børnene er simpelthen så flove, og forældrene er dybt ulykkelige og ved ikke, hvad de skal gøre,« siger Cecilie Siggaard, der forsker i behandling af børn med inkontinens på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Men nu kan ny dansk forskning måske hjælpe børnene til at få tørre bukser.

En effektiv cocktail

I et nyt studie har ph.d.-studerende Luise Borch kombineret to behandlingsformer mod inkontinens; blæredæmpende medicin og TENS, der er en svag elektrisk strøm, som stimulerer de nervebaner, der går fra ryggen ned til blæren.

»Vi gav børnene elektrobehandling (TENS) sammen med blæredæmpende medicin, og det virkede bedre end behandlingerne hver for sig. TENS minimerede desuden bivirkningerne ved medicinen,« siger Luise Borch fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Studiet er netop blevet accepteret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Urology.

tisse i bukserne inkontinens hjælp TENS nervestimulation behandling blæredæmpende medicin

TENS er en svag strøm, der stimulerer nerverne, som går ned i blæren. På billedet ses et af børnene, der var med i studiet og testede effekten af TENS. (Foto: Cecilie Siggaard, AUH)

Dansk forsker er meget overrasket

Den positive effekt af elektrobehandlingen og den blæredæmpende medicin er overraskende for René Frydensbjerg Andersen, der er afdelingslæge på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

»Jeg blev vældig overrasket, da jeg hørte om resultatet. Det er ret fantastisk,« siger han.

René Frydensbjerg Andersen har ikke deltaget i studiet, men har læst det.

Selvom behandlingsmetoderne endnu kun er afprøvet som en del af et forskningsprojekt, mener han, at kombinationen af medicin og TENS har potentiale til at kunne hjælpe børn med inkontinens i fremtiden.

»Jeg tror meget snart, at vi vil se kombinationen af TENS og medicin på børneafdelingen. Det er genialt, fordi TENS fjerner flere af de bivirkninger, der plager børn med inkontinens,« siger han.

Sådan behandler man inkontinens i dag

Der er forskel på behandlingen for inkontinens, alt efter om barnet tisser i sengen om natten eller i bukserne om dagen.

tisse i bukserne inkontinens hjælp TENS nervestimulation behandling blæredæmpende medicin

Det virker måske nemt, men langt fra alle børn kan styre tissetrangen. 50.000 danske børn tisser i sengen om natten. (Foto: Shutterstock)

Den typiske behandling for inkontinens hos børn i dagtimerne er ifølge Luise Borch:

  1. Blæretræning, hvor barnet vænnes til at tisse på faste tidspunkter. Behandlingen virker for cirka 50 procent af børnene.
  2. Hvis blæretræningen ikke virker, er næste skridt medicinsk behandling med lægemidlet anticholinergika, som virker afslappende på blæren.

Men for flere af børnene, som tisser i bukserne om dagen, virker ingen af behandlingsformerne, påpeger Luise Borch.

TENS og medicin giver færre uheld

Derfor satte hun sig for at teste, om det virkede bedre, hvis man kombinerede blæredæmpende medicin med TENS.

Hun inddelte 66 børn i tre grupper, som gennem ti uger fik hver deres behandling. Den ene gruppe fik TENS-behandling, den anden fik blæredæmpende medicin, og den tredje gruppe børn fik en kombination af begge dele.

»Resultaterne viste, at børnene med begge typer af behandling havde færre 'uheld' i løbet af dagen,« siger Luise Borch.

TENS fjerner bivirkninger

Ud over at se på virkningen af TENS og medicin registrerede Luise Borch også, om børnene havde følgevirkninger af behandlingerne.

Sådan virker TENS

TENS står for Transkutan Elektrisk Nervestimulation og virker ved at udsende svag strøm til nervebanerne i børnenes nedre ryg, som styrer blærens funktion.

To små selvklæbende elektroder er sat fast på ryggen, lige over balderne, og er fæstnet til et elektrisk apparat på størrelse med en mobiltelefon.

Børnene får en times elektrisk stimulation to gange om dagen.

Kilde: Luise Borch

Forsøget viste, at 35 procent af børnene, der kun fik medicin, havde ubehagelige bivirkninger.

»Flere måtte udgå fra forsøget, fordi medicinen gjorde deres blærer så slappe, at de ikke kunne tømme dem ordentligt,« fortæller Luise Borch.

»En rest af urin giver grobund for bakterier, og det giver typisk urinvejsinfektioner og i værste fald nyreskader.«

Forsøgsgruppen, der både fik TENS og medicin viste derimod positive resultater.

»Det var overraskende at se, at den hyppige bivirkning ved medicinen – blæren, der bliver slap og ikke kan komme helt af med urinen – udeblev helt, når vi gav medicinen sammen med TENS. Der var simpelthen nul bivirkninger,« fortæller Luise Borch.

TENS virker ikke om natten

For børn, der tisser i sengen om natten, gælder helt andre behandlingsmetoder, forklarer Cecilie Siggaard, der også forsker i børn med inkontinens.

»Børn, der lider af sengevædning, får en alarm, der sidder i underbukserne og bipper, når den bliver våd. Det vænner børnene fra at tisse i sengen. Ellers bruger man stoffet Minirin,« siger hun.

Cecilie Siggaard har testet, om TENS også har en gavnlig effekt på børn, der har problemer med at holde på vandet om natten, og resultatet overraskede hende.

»Jeg har undersøgt effekten af TENS om natten. En gruppe fik TENS, og den anden var en placebogruppe, der i virkeligheden ikke fik behandling. Efter 10 uger så jeg på data, men der var ingen signifikant effekt af elektrobehandlingen,« siger hun.

Med andre ord så TENS altså ikke ud til at virke på sengevædende børn.

Mere forskning på vej

TENS-behandlingen er altså stadig lidt af et mysterium, og derfor vil begge forskere følge op med nye undersøgelser i fremtiden.

Og det er der brug for, understreger de. For det er noget, der fylder i børnenes hverdag.

»En undersøgelse viser, at det at tisse i bukserne om natten er rangeret lige efter at have mistet en forælder. Derfor skal vi arbejde videre på at finde en løsning – også for børn, der lider af inkontinens om natten,« afslutter Cecilie Siggaard.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk