Efter en hjernerystelse er de ramte mere udsatte for arbejdsløshed

Hjernerystelser kan gøre det besværligt at holde et arbejde og i værste tilfælde føre til en tidlig død. (Foto: Shutterstock)

Hjernerystelser kan gøre det besværligt at holde et arbejde og i værste tilfælde føre til en tidlig død. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
13 maj 2019

Folk, som har fået en hjernerystelse, har 1,5 gange større risiko for at være uden for arbejdsmarket fem år efter ulykken.

Det viser et nyt registerstudie lavet af forskere fra Københavns Universitet og Dansk Center for Hjernerystelse, ifølge A4 Nu.

Heidi Graff, en af forskerne bag undersøgelsen og ph.d.-studerende i Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, fortæller til A4 Nu, at dette ikke er overraskende - men at sammenhængen dog er større, end man havde forventet. 

Undersøgelsen viser derudover også, at folk, der har haft hjernerystelse, har 2,5 gange større risiko for at gå på førtidspension samt større risiko for at være i fleksjob eller på en midlertidig ydelse som kontanthjælp.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du bedst igennem en hjernerystelse

Undersøgelsen har ikke set på baggrunden for denne sammenhæng. Men resultatet giver mening, i forhold til hvad man ved om følger af hjernerystelser, fortæller Hana Malá Rytter, der er medforfatter på studiet og leder af Dansk Center for Hjernerystelse og lektor i Neuropsykologi ved Københavns Universitet.

»Hvis alle dine ressourcer bliver brugt til at kæmpe med vedvarende smerter eller koncentrationsbesvær, har du ikke overskud til også at passe et arbejde. Og hvis du har problemer med at tackle angst og depression, som mange med senfølger også rammes af, har du også sværere ved at leve op til de krav, som bliver stillet, og håndtere stressende situationer, for eksempel i arbejdslivet,« siger hun til A4 Nu.

Forskerne peger ifølge A4 Nu også på, at folk med hjernerystelse har 2,5 gange større risiko for at dø inden for fem år. Dette gælder især de første seks måneder efter hjernerystelsen, hvor risikoen for at dø er hele seks gange større.

Som altid med registerstudier er der tale om statistiske sammenfald. Den type studier kan ikke afgøre, om det er hjernerystelsen i sig selv, der er skyld i hele risikostigningen, da andre, bagvedliggende og muligvis ukendte faktorer som for eksempel livsstil også kan spille ind. Læs mere om det metodiske problem i artiklen 'Korrelation eller kausalitet: Hvornår er der en årsagssammenhæng?'

Undersøgelsen, der har dykket ned i data om 20.000 danske patienter med hjernerystelse og set på deres efterfølgende tilknytning til arbejdsmarkedet, er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift BMJ Open.

LÆS OGSÅ: Hjernerystelse øger risikoen for demens markant

LÆS OGSÅ: Arbejdsløshed skyld i 45.000 selvmord

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.