Ecstasy kan lindre posttraumatisk stress
Det ulovlige stof ecstasy banker forsigtigt på døren til apotekerne. Foreløbige forsøg viser, at det kan bruges i behandlingen af posttraumatisk stress.

De små farverige ecstasy-piller er i øjeblikket kategoriseret som narkotika, men nu peger forksning på, at de også kan bruges som medicin mod posttraumatisk stress syndrom.

De små farverige ecstasy-piller er i øjeblikket kategoriseret som narkotika, men nu peger forksning på, at de også kan bruges som medicin mod posttraumatisk stress syndrom.

Ecstasy er bedst kendt som et livsfarligt 'party-stof' på diskotekerne. Men nu har et amerikansk pilotforsøg vist, at stoffet har en positiv effekt på personer, der er uhelbredeligt syge med posttraumatisk stress syndrom (PTSD).

Det opsigtsvækkende resultat er beskrevet på Naturenews, efter det blev offentliggjort af den amerikanske forening the Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS).

Ecstasy giver håb til uhelbredelige patienter

PTSD kan opstå efter traumatiske oplevelser som seksuel misbrug eller ekstreme voldshandlinger. Patienterne er plaget af flashbacks og mareridt, og de kan blive følelsesmæssigt lammede og angste.

Behandlingen består oftest af kognitiv terapi og forskellige former for medicin. Desværre er behandlingen virkningsløs på en stor gruppe af patienter med PTSD.

Ecstasy kan måske hjælpe denne gruppe, fordi det frigiver stoffet serotonin i hjernen. Det kan afhjælpe patientens angst og anspændthed.

Faktisk blev ecstasy allerede i 1970erne brugt i forbindelse med terapi, men det blev stoppet i 1980erne, da Verdenssundhedsorganisationen (WHO) klassificerede det som et ubrugeligt narkotikum, der var stærkt vanedannende. Derfor har det siden været næsten umuligt at få det godkendt til forsøg.

Har kæmpet for tilladelse siden 1986

Den uafhængige forening MAPS har siden 1986 forgæves forsøgt at få lov til at udføre forsøg med ecstasy, men først for nylig lykkedes det. De har nu finansieret to foreløbige studier i USA og Schweiz, og begge har givet positive resultater.

»Resultaterne er meget lovende, og der var ingen sikkerhedsproblemer eller alvorlige bivirkninger, men vi har brug for at gentage disse forsøg,« siger lederen af det amerikanske forsøg, psykiater Michael Mithoefer til Naturenews.

Mithoefers forskerhold behandlede 20 PTSD-patienter med ecstasy gennem to eller tre ‘eksperimentielle sessioner', som hver varede otte timer. Disse sessioner blev spredt mellem 20-30 psykoterapeutiske behandlinger. De 20 var udvalgt, fordi ingen anden behandling tidligere havde virket på dem.

Fakta

ECSTASYENS HISTORIE

Ecstasy er et syntetisk fremstillet stof og blev første patenteret i 1914 af forskere hos det tyske medicinalselskab Merck.

Der gik dog 50 år, før det blev indtaget af mennesker.

I 1970erne blev stoffet udbredt i terapeutiske kredse blandt andet i psykoterapien, men omkring samme tid bredte det sig også ud på gaderne.


I 1980erne blev det udbredt på trendy yuppie-barer og bøssebarer, og herfra blev det langsomt en del af mainstream-samfundet.

I 1990erne blev ecstasy et af de fire mest anvendte ulovlige rusmidler, sammen med kokain, heroin og hash

Kilde: da.wikipedia.org

To måneder efter eksperimentet sluttede, var 85 procent blevet kureret for PTSD, mens det samme kun galt 15 procent i placebo-gruppen.

Stadig sygdomsfri flere år efter

Forskerne kontaktede forsøgspersonerne i gennemsnit 3,5 år efter eksperimentet. Ud af de oprindelige 20 var 16 stadig tilbage, og 13 af dem var forblevet raske.

Mithoefer påpeger dog, at de fire, der ikke deltog i det opfølgende studie, kan være sprunget fra, fordi de havde fået tilbagefald.

I Schweiz blev forsøget gentaget af psykiater Peter Oehen. Han behandlede 12 patienter, der ligesom i det amerikanske studie var resistente over for alle andre behandlingsformer. Her var resultatet mere tvetydigt. Nogle blev hjulpet, mens andre ikke var så heldige.

Forskerne bag er stadig usikre på, hvorfor det amerikanske og schweiziske forsøg gav forskellige resultater.

»Vi forsøger at forstå hvorfor. Det kan meget vel være kulturelle variabler eller forskelle i terapien. Vi ved, det ikke kun er stoffet, der gør forskellen,« siger grundlæggeren af MAPS, Rick Doblin, til Naturenews.

Vil gentage forsøget internationalt

MAPS har nu igangsat et lignende forsøg med amerikanske krigsveteraner og næste skridt er at udvide eksperimenterne til andre lande for at undersøge virkningen i forskellige kulturelle kontekster. De prøver i øjeblikket at få tilladelse til at køre forsøget i Canada, Israel, Jordan og Spanien.

MAPS håber, at det i fremtiden bliver muligt at få godkendt ecstasy globalt set i behandlingen af PTSD.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.