Dukker og aldersdragter skal give bedre behandling
Metropol har netop åbnet et hus, hvor de studerende kan øve sig i at operere på menneskedukker, hjælpe en fødsel i gang og genoptræne ældre. Få et kig inden for i de nye faciliteter, der også skal forbedre forskningen i børn med hjerneskader.
Professionshøjskolen Metropol Innovationshus minihospital testlaboratorium forskning i hjerneskader fødestue sygeplejerske jordemoder laborant

Tirsdag 15. november blev Metropols nye Praksis og Innovationshus åbnet. Kom med på tur på husets minihospital, fødselsstue og testlaboratorium. (Foto: Ida Eriksen)

Tirsdag 15. november blev Metropols nye Praksis og Innovationshus åbnet. Kom med på tur på husets minihospital, fødselsstue og testlaboratorium. (Foto: Ida Eriksen)

Der lugter sødligt af plastik og rengøringsmidler på hospitalsafdelingen i Professionshøjskolen Metropols nye satsning: Praksis- og Innovationshuset.

Menneskedukker ligger med åbne øjne og munde i hospitalssenge, hvor de venter på at blive behandlet af studerende i hvide kitler med sikkerhedsbriller på.

I midten af rummet står en af hovedkrafterne bag projektet og betragter scenariet.

»Her i baggrunden har vi det, vi kalder et akutscenarie med en patient, der er kritisk syg med et mavesår. Vi har programmeret fantomdukken, så dens tilstand udvikler sig undervejs i forløbet,« fortæller Hanne Selberg, der er lektor på Institut for Sygepleje på Metropol og simulationsprojektleder i det nye hus.

Bag os går de studerende løs på en rødhåret dukke med katetre, sonder og diverse måleinstrumenter.

Se her, hvordan sygeplejeskestuderende og kommende jordmødre øver operationer og fødsler i det nye Praksis- og Innovationshus. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Videnskab.dk)

Skal ruste de studerende

Det nye Praksis og Innovationshus er udviklet af Metropol og støttet af Industriens Fond.

Det skal blandt andet fremme de studerendes praktiske færdigheder og forbedre forskningen, forklarer rektor Stefan Hermann.

»Huset skal sikre, at vi uddanner endnu dygtigere sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter og laboranter. Derudover skal vi hjælpe virksomheder med at udvikle og teste produkter i samarbejde med forskningen på Metropol,« siger han.

Praksis og Innovationshuset har fire etager med et minihospital, en fødestue, et laboratorium og en testlejlighed.

Laboratorium skal hjælpe hjerneskadede

På andensalens laboratorium står en kvinde i knælange shorts med let bøjede ben på to grå plader på gulvet.

Lidt foran hende står adjunkt Derek John Curtis og ser på en skærm.

»Jeg kan se, hvor hendes krop eventuelt er særligt belastet gennem vores nye teknologi, som består af de kraftplader, hun står på, og et kamera,« siger han og peger på kvinden i shortsene.

Derek John Curtis er tilknyttet Metropols fysioterapiuddannelse og underviser og forsker i børn med hjerneskader.

Innovationshusets nye udstyr giver ham mulighed for at komme et lag dybere i sin forskning.

»Jeg kan ved hjælp af de her kraftplader og kameraet se, hvordan mine patienter belaster deres kroppe, og det gør det nemmere for mig at forstå, hvor de eksempelvis skal have sat støttende skinner på, og hvilken behandling de har brug for,« siger han.

Professionshøjskolen Metropol Innovationshus minihospital testlaboratorium forskning i hjerneskader fødestue sygeplejerske jordmor laborant

I husets testlejlighed prøver en af de studerende, hvordan det er at bruge det fjernstyrede køkken fra en rullestol. Den nye teknologi gør det muligt at hæve og sænke skabene, som man har brug for. (Foto: Ida Eriksen).

De nye faciliteter skal også hjælpe fysioterapistuderende med at få en bedre forståelse af deres patienter.

»Vi kan over for vores studerende demonstrere lige præcis, hvad problemet er for de her børn, og hvordan vi kan hjælpe dem til en bedre førlighed og et bedre liv,« fortæller Derek John Curtis.

Aldersdragt forvandler dig til en 80-årig

På husets førstesal går en kvindelig studerende rundt i en testlejlighed iført noget, der minder om en rumdragt.

Hun har en maske for øjnene, der kun tillader hende et lille udsyn, og tunge vægtbælter på håndled, fødder og hofter.

Den mærkelige dragt er en aldersdragt, der skal give studerende i ergoterapi en fornemmelse af, hvordan det er at være 80 år gammel.

Testlejligheden er desuden indrettet med den nyeste teknologi, der gør det muligt at hæve og sænke skabe, så kørestolsbrugere og ældre nemmere kan færdes i eget hjem.

Ikke kun for studerende

Udover at de kommende sygeplejersker, jordmødre, fysio- og ergoterapeuter kan øve sig i husets forskellige testfaciliteter, skal de også lære at samarbejde med virksomheder.

Virksomheden INFUSER, der er en del af Copenhagen Science City, forsker i atmosfærisk kemi og har indgået et samarbejde med Metropol.

»Vi kan gennem huset undersøge, hvad der sker i en operationsstue for bedre at kunne forhindre multiresistente bakterier hos patienterne,« siger Lars Nannerup, der er administrerende direktør i INFUSER, og tilføjer:

»Vores opgave er at kommercialisere den forskning, der laves på Metropol og af de studerende, så den kan blive til produkter og arbejdspladser og komme økonomien i Danmark til gode generelt.«

LÆS OGSÅ: MRSA-gennembrud: Kur mod multiresistente bakterier fundet

Professionshøjskolen Metropol Innovationshus minihospital testlaboratorium forskning i hjerneskader fødestue sygeplejerske jordmor laborant

Udover et minihospital i stueetagen, har huset også en fødestue på tredje sal. I vores video i toppen af artiklen, kan du se, hvordan babydukken på billedet bliver født. (Foto: Ida Eriksen).

De studerende er begejstrede

I husets minihospital sidder sygeplejerskestuderende Mohamed Muneim og stikker en kanyle ind i en afskåret arm af plastik.

Blodårene træder tydeligt frem og gennemtrænges let af den spidse nål.

»Jeg er ved anlægge et drop. Det er for det meste til patienter, der har brug for at få medicin direkte ind i venerne. Det kan være, at patienten ikke kan indtage medicinen gennem munden, og så er droppet den bedste løsning,« forklarer Mohamed Muneim.

Han er ligesom de andre studerende, der myldrer rundt mellem hinanden på husets mange etager, meget begejstret for de nye muligheder for at teste behandlingen på dukker, inden turen kommer til rigtige mennesker.

»Det er meget betryggende for os som studerende at have prøvet der her, før vi kommer ud på hospitalerne. Det kan let blive for overvældende, og når man arbejder med mennesker, er det bedst at have prøvet det først,« siger han og tager fat i en ny pakke med ubrugte nåle.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.